Calitatea Apelor de Suprafata in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Apa! N- ai nici gust, nici miros, nici culoare, nici aroma, nu poti fi definita, te gustam fara sa te cunoastem. Tu nu numai ca esti necesara vietii: tu esti insasi viata. Esti cea mai valoroasa bogatie din lume si esti cea mai gingasa, tu, atat de pura si in adancul pamantului.
Antoine de Saint-Exupery
1. Importanta apei
Apa are o importanta covarsitoare pentru existenta vietii. Putem afirma cu toata certitudinea ca pe pamant nu exista organism vegetal sau animal care sa poata sa supravietuiasca fara apa. De asemenea apa intra in constituirea atmosferei, precum si in alcatuirea majoritatii mineralelor si rocilor.
Apa este necesara in toate sectoarele de existenta si de activitate ale omului, aducandu-si astfel din plin aportul la civilizatia omenirii. Dar, in conditiile cresterii populatiei, urbanizarii si industrializarii se pune tot mai acut problema utilizarii rationale a surselor de apa si necesitatea preocuparii pentru pastrarea calitatii apelor, pentru depistarea la timp a elementelor toxice si pentru gasirea mijloacelor adecvate de a le face inofensive.
2. Clasificare si caracteristicile apelor de suprafata 
Apele dulci de suprafata reprezinta majoritatea rezervei de apa dulce lichida si formeaza reteaua hidrografica.
Apele de suprafata se clasifica in ape statatoare (mari si oceane, lacuri etc.), ape curgatoare (izvor - parau - rau - fluviu) si ape stagnante. Distingem lacuri naturale si lacuri artificiale, cursuri de apa naturale, modificate artificial / regularizate sau construite artificial (canale).
Apele dulci de suprafata difera dupa foarte multe caracteristici: debitul si variatiile sale (la cele curgatoare), temperatura, concentratia si natura substantelor dizolvate sau aflate in suspensie, continutul biologic si microbiologic etc., fiecare masa de apa lichida cu albia ei si vietuitoarele din ea fiind un ecosistem distinct. Totodata, apele dulci de suprafata au si numeroase caractere comune: Spre deosebire de cele subterane, ele sunt de regula mai putin mineralizate, mai bogate in elemente biologice, mai influentabile de catre alti factori (naturali si antropici), mai usor poluabile, mai putin stabile in caracteristici, dar totodata au si capacitati mai crescute de a-si automentine calitatea.
3. Principalele ape dulci de suprafata: raurile si lacurile 
Raurile. Curgerea raurilor este foarte diferita in functie de panta, configuratia albiei (rugozitate, forma, adancime etc.) si de alti factori. Viteza de parcurs variaza pe diversele sectiuni si este importanta de cunoscut, mai ales pentru a putea prezice pozitia la un moment dat a unei unde de viitura sau de poluare. Aceste lucruri se deduc prin analizarea datelor hidrologice (debit) si de calitate a apei in diversele puncte ale unui rau, date din care se poate observa viteza de inaintare a unei anume mase de apa mai voluminoase sau cu o anume compozitie distincta (de exemplu o unda de poluare) intre doua sectiuni de control. Modele de curgere se pot stabili si experimental prin marcarea apei cu trasori cum sunt colorantii (fluoresceina) sau trasorii radioactivi. Cunoscand bine morfologia albiei si alte elemente se pot face si modelari teoretice, dar de obicei albia unui rau are o complexitate prea ridicata pentru a permite o modelare teoretica a curgerii a carei rezultate sa fie utile practic, cu exceptia unor portiuni scurte sau a raurilor mari si lente.
In cadrul aceluiasi rau, apa nu curge cu viteza uniforma, ci lent spre fund si maluri si mai rapid spre suprafata si mijloc. Dar de regula curgerea nu e laminara ci turbulenta iar variatiile de panta, latime, adancime a albiei, pragurile si obstacolele si alti factori determina o curgere de mare complexitate si variabilitate, incluzand vartejuri, bulboane, zone de contracurent sau cvasistationare alternand cu repezisuri. Acest fapt la randul sau determina o variatie spatiala si temporala a albiei raului si curgerii apei. Toate aceste au o mare importanta pentru autoepurarea apei si pentru calitatea ecologica, oferind habitate variate in cadrul aceluiasi rau, ceea ce este esential pentru biodiversitate. 
Raul este un sistem dinamic, a carui morfologie e normal sa sufere anumite modificari in timp, atat ca si configuratie interna a albiei minore, cat si c modificare a traiectului albiei, prin migrarea meandrelor si alte fenomene.
De la izvoare spre aval, raurile isi modifica treptat caracteristicile de curgere, configuratia albiei si calitatea apei. Corespunzator variaza si structura biocenozelor. Pentru pesti putem distinge in zona noastra geografica pe un rau portiuni de dominanta a unei specii sau asocieri: zona fantanelului; zona pastravului (specii insotitoare: boistean, grindel, zlavoaca); zona lipanului si moioagei (specii insotitoare: lostrita, clean dungat) etc. 
Lacurile sunt ape statatoare si se impart in naturale si artificiale. Cele naturale sunt majoritatea situate intr-o depresiune naturala inchisa a scoartei pamantului, dar exista si lacuri de alta origine, cum sunt cele de baraj natural, sau in cratere vulcanice etc. Majoritatea sunt lacuri cu apa dulce, insa exista multe cu apa sarata, mai ales in zone aride, dar si in alte imprejurari cum sunt foste saline inundate, golfuri marine ce au fost separate de mare etc. Unele lacuri sunt alimentate de rauri sau paraie / izvoare,


Fisiere in arhiva (1):

  • Calitatea Apelor de Suprafata in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!