Calcularea Concentratiei Teoretice de Substante Poluante la Sol

Extras din referat Cum descarc?

Calcularea concentratiei teoretice de substante poluante la sol
1. Justificarea proiectului
In vederea amplasarii sau extinderii unui cartier de locuinte intr-o zona aflata in apropierea unor agenti poluanti e necesar si un calcul prealabil al concentratiei de substante poluante emise in atmosfera si regasite la sol. Se considera cazul de amplasare a unor locuinte prezentat in figura de mai jos.
Cei 3 agenti economici care emit poluanti sunt:
- o centrala termica care arde combustibil cu continut de sulf. Centrala evacueaza gazele arse ce contin si dioxid de sulf( SO2) printr-un cos inalt;
- o rafinarie de petrol din care rezulta gaze ce contin hidrogen sulfurat( H2S). Evacuarea gazelor se realizeaza prin doua cosuri identice;
- o intreprindere chimica care elimina clor( Cl2) prin luminatoare la nivelul acoperisului la inaltimea H fata de sol. Topografia locala e relativ uniforma fara denivelari importante, iar raul nu influenteaza microclimatul din zona. Datele meteorologice de care se dispune( valori medii) penru un interval de 2 ani, indica o frecventa a vantului dinspre zona industriala spre oras cu viteza medie anuala v0= 2,5m/s.
2. Tema de proiect
Sa se stabileasca zona de la care poate fi amplasat cartierul de locuinte prin calcularea concentratiei teoretice la sol de substante poluante. Etapele de rezolvare a proiectului sunt:
a) calcularea inaltimii H de evaluare a poluantilor din cele trei intreprinderi industriale;
b) calcularea concentratiei maxime de poluanti ajunsi la sol intr-un punct O amplasat in partea Nord- Vestica a zonei propuse pentru constructia de locuinte;
c) date de proiectare sunt prezentate in tabelele 1-6. Rezultatele obtinute pentru concentratiile de poluanti ajunse in O se compara cu concentratiile maxim admise
( CMA). Zona se considera apta pentru constructia de locuinte daca toate cele trei concentratii de poluanti sunt mai mici decat concentratiile maxim admise pentru 24de ore.
d) calcularea inaltimii la care sunt evacuati efectiv poluantii in atmosfera. Pentru calcul se considera sursele de evacuare a poluantilor ca fiind punctiforme si continui. Inaltimea pana la care sunt evacuati poluantii gazosi in atmosfera prin cos este:
H= h+ ?h, unde: H = inaltimea de evacuare a poluantilor in metrii
h = inaltimea geometrica a cosului in metrii
?h = ascensiunea jetului de gaze deasupra cosului in metrii
?h= 1,9*D*u/v , unde: D = diametrul gurii de evacuare a consumului in metri
u = viteza efluentului la gura cosului in metrii/ sec
v = viteza vantului la gura cosului in metrii/ sec
v= vo*? , unde: vo = viteza anuala a vantului in metrii/ sec
? = factorul de corectie care tine cont rugozitatea 
suprafetei adiacente si de indicele de turbulenta n. 
? ? variaza cu inaltimea h a cosului si cu indicele n de turbulenta.
? n= o , care corespunde unor conditii atmosferice stabile


Fisiere in arhiva (1):

  • Calcularea Concentratiei Teoretice de Substante Poluante la Sol.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!