Cadrul Legislativ Referitor la Depozitarea Deseurilor in Romania si UE

Cuprins referat Cum descarc?

1 Reglementari privind depozitarea deseurilor in Uniunea Europeana 3
1.1 Deseuri si tratari neacceptate in rampele de gunoi 3
1.2 Deseuri acceptate in diferite categorii de rampe de gunoi 4
1.3 Proceduri generale pentru testarea si acceptarea deseurilor 4
1.4 Metode de testare a deseurilor 5
1.5 Procedurile de supraveghere si control in faza de exploatare, de inchidere si post-tratare 6
2. Reglementari privind depozitarea deseurilor in Romania 6
2.1 Cerinte specifice in cadrul procedurii de emitere a acordului si autorizatiei de mediu pentru depozitele de deseuri 7
2.2 Proceduri de acceptare a deseurilor in depozitul de deseuri 7
2.3 Proceduri de control si urmarire in faza de exploatare a depozitului de deseuri 8
Concluzii 9
Bibliografie 9


Extras din referat Cum descarc?

1 Reglementari privind depozitarea deseurilor in Uniunea Europeana
In Comunitatea Europeana depozitarea deseurilor este reglementata prin Directiva 1999/31/CE, ce se refera la rampele de gunoi (publicata in JO nr. 182 din 16.7.1999), si prin Decizia Consiliului 2003/33/CE de stabilire a unor criterii si proceduri de admitere a deseurilor in depozitele de deseuri (publicata in JO nr. 11 din 16.1.2003). 
Directiva 99/31/CE urmareste ca, prin intermediul unor cerinte tehnice si de exploatare stricte privind deseurile si rampele de gunoi, sa ofere masuri, proceduri si linii directoare pentru a preveni sau a reduce, pe cat posibil, efectele negative asupra mediului si mai ales poluarea apelor de suprafata, a apelor subterane, a solului, aerului si a mediului in general, inclusiv efectul de sera, precum si orice alte riscuri ulterioare pentru sanatatea umana pe care le pot avea activitatile de depozitare a deseurilor pe durata intregului ciclu de viata al rampei de gunoi.
Decizia Consiliului 2003/33/CE pe de alta parte stabileste criteriile si procedurile de admitere a deseurilor in depozitele de deseuri, in conformitate cu principiile definite in Directiva 1999/31/CE, in special la anexa II. 
Din domeniul de aplicare al Directivei 99/31/CE se exclud urmatoarele tipuri de deseuri:
o imprastierea namolurilor, inclusiv a namolurilor de canalizare si a namolurilor care rezulta din operatiile de dragare, precum si a materialelor similare pe sol in scopul fertilizarii sau imbunatatirii acestuia,
o utilizarea deseurilor inerte care sunt adecvate pentru activitatile de reamenajare/restaurare si umplere sau pentru activitatile din constructii, in rampele de gunoi,
o depozitarea namolurilor de dragare nepericuloase de-a lungul cursurilor mici de apa din care au fost dragate si depozitarea namolurilor nepericuloase in apele de suprafata, inclusiv in albia si subsolul acestora,
o depozitarea solului nepoluat sau a deseurilor inerte nepericuloase care rezulta din activitatile de prospectare, extragere, tratare si depozitare a resurselor minerale, precum si din operatiile de exploatare a carierelor.
In functie de tipul deseurilor ce se depoziteaza, rampele de gunoi se impart in trei categorii:
o rampe de gunoi pentru deseuri periculoase,
o rampe de gunoi pentru deseuri nepericuloase,
o rampe de gunoi pentru deseuri inerte.
1.1 Deseuri si tratari neacceptate in rampele de gunoi
Urmatoarele deseuri nu sunt acceptate in rampele de gunoi:
1. deseuri lichide;
2. deseuri care, in conditiile existente in rampa de gunoi, sunt explozive, corozive, oxidante, inflamabile sau puternic inflamabile;
3. deseurile provenind din spitale sau alte medii clinice, medicale sau veterinare, care sunt infectioase conform definitiei; 
4. anvelope uzate intregi, exceptia anvelopelor utilizate ca material in industrie si anvelopele uzate macinate (in ambele cazuri excluzandu-se anvelopele de bicicleta si anvelopele cu un diametru exterior de peste 1 400 mm);
In plus se interzice diluarea amestecului de deseuri cu singurul scop de a indeplini criteriile de acceptare.
1.2 Deseuri acceptate in diferite categorii de rampe de gunoi
Doar deseurile care au fost tratate pot sa fie evacuate in rampele de gunoi. Aceasta prevedere nu se poate aplica in cazul deseurilor inerte pentru care tratarea nu este posibila din punct de vedere tehnic, pentru acestea se vor utiliza rampele de gunoi pentru deseuri inerte. Deseurile periculoase care indeplinesc criteriile stabilite sunt destinate unei rampe pentru deseuri periculoase. Rampele pentru deseuri nepericuloase pot fi utilizate pentru:
o deseuri municipale;
o deseurile nepericuloase de orice alta origine;
o deseurile periculoase stabile, nereactive (de exemplu solidificate, vitrificate) care se comporta in ceea ce priveste levigatul in mod similar cu deseurile nepericuloase Aceste deseuri periculoase nu se depoziteaza in spatii destinate deseurilor nepericuloase biodegradabile.
1.3 Proceduri generale pentru testarea si acceptarea deseurilor
Operatiunile generale de caracterizare si de testare a deseurilor trebuie sa fie bazate pe urmatoarea clasificare pe trei niveluri:
Nivelul 1: Caracterizare de baza. Aceasta constituie o determinare temeinica, in conformitate cu metodele standardizate de analiza si testare a comportamentului, a productiei de levigat pe termen scurt, mediu si lung si/sau a proprietatilor caracteristice ale deseurilor.
Nivelul 2: Testarea conformitatii. Aceasta constituie o testare periodica pe baza unor metode standardizate de analiza si testare a comportamentului mai simple prin care se urmareste stabilirea conformarii unor deseuri la conditiile mentionate in autorizatie si/sau la criteriile de referinta specifice. Testarile se concentreaza asupra variabilelor de baza si asupra comportamentului identificat prin caracterizarea de baza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cadrul Legislativ Referitor la Depozitarea Deseurilor in Romania si UE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!