Bumbacul

Extras din referat Cum descarc?

Bumbacul este o fibra naturala,polimerica,vegetala,recoltata de pe semintele plantei de bumbac. Polimerul natural care sta la baza fibrei este celuloza.Planta de bumbac prefera zonele de clima temperata si calda,fiind necesare precipitatiile in perioada de crestere si absenta acestora in perioada de recoltare. Bumbacul face parte din famililia GROSSYPIUMSe spune ca egiptenii stiau de bumbac inca din anul 12.000i.h. In unele pesteri din Mexic au fost descoperite fibre din bumbac si haine datand inca din 7000 i.h.
Hindusii sunt considerati a fi primii cultivatori ai bumbacului. In sec V i.h,Herodot deja scria despre copaci indieni, de unde lana era stransa ca de pe oi si tesuta in haine nemaipomenit de delicate.
In Europa bumbacul, sub forma de muselina delicata a fost adus de negustorii din Orientul Indepartat si i se spunea GUTUN, de unde a derivat si denumirea engleza ,,cotton'', franceza ,,coton'', spaniola ,,algodon' si italiana ,,cotone''.
Fibra de bumbac este monocelulara si contine intre 90-92 % celuloza,uneori chiar 95-98 %.
Fibra este formata din perete la exterior si lumen la interior.
Peretele fibrei este alcatuit din:
-perete primar:contine cca 25 lamele,are o grosime de 0,5micrometri cu un continut de celuloza scazut.La exterior are cuticula care contine ceruri si pectide care insotesc celuloza,au rol protector si dau un caracter hidrofob.
-perete secundar:contine 20-45 lamele,la maturitete este de 10 ori mai gros decat peretele primar si este alcatuit aproape 100% din celuloza.
-lumenul:este un canal care strabate fibra si care reflecta gradul de maturitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bumbacul.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!