Biotehnologii și Bioremediere - Fitoremedierea Solului

Extras din referat Cum descarc?

Fitoremedierea Solului
Fitoremedierea se refera la bioremedierea botanica si implica utilizarea plantelor verzi pentru decontaminarea solurilor, apelor si aerului. Este o tehnologie care poate fi aplicata atat poluantilor organici cat si poluantilor anorganici (metale mai ales) prezenti in sol, apa sau aer.
Tehnicile de fitoremediere pot oferi singura cale eficienta de refacere a sutelor de mii de km2 de sol si ape poluate in urma activitatilor umane, constituind o alternativa ieftina si ecologica a metodelor fizice de remediere, distructive pentru mediu, folosite curent.
Ideea utilizarii plantelor ce acumuleaza metale, pentru inlaturarea selectiva si reciclarea metalelor aflate in exces in mediu, a fost introdusa in 1983, a castigat interes deosebit in anii 90 si a fost examinata tot mai mult ca o tehnologie practica, putin costisitoare comparativ cu metodele clasice de inlocuire sau spalare a solurilor poluate.
Scenariul ideal pentru fitoremedierea poluantilor elementari implica extractie, translocarea cationilor toxici sau oxianionilor in tesuturile supraterane si recoltarea acestora, conversia elementelor in radacini pentru pevenirea percolarii din zona poluata.
Unii autori propun utilizarea concomitenta a amendamentelor chimice(carbonat de calciu, fosfati, oxizi de fier si de mangan, zeoliti) si plantelor pentru transformarea contaminantilor in forme inaccesibile si stabile.
Fitoremedierea se refera la capacitatea naturala a anumitor plante numite hiperacumulatori la bioacumulare, degradare sau sa faca contaminanti inofensivi in sol, apa sau aer. (www.sciencedirect.com)
Din punct de vedere al fitoremedierii planta poate fi considerata ca fiind un sistem de pompare si tratare care poate preveni raspandirea contaminarii solurilor.
Contaminanti, cum ar fi de metale, pesticide, solventi, explozibili, titei au fost diminuate in proiectele de fitoremediere din intreaga lume.
Plantele cu potential de fitoremediere mare pot fi speciile din flora spontana ce cresc in locuri poluate sau plantele cultivate care au trasaturi specifice,determinate de mediul poluant.
Poluantii pot fi absorbiti in plante prin cateva procese naturale biofizice si biochimice, si anume prin: absorbtie, transport, translocare, hiperacumulare si transformare.
Fitoremedierea este consideratao tehnologie care protejeaza mediul perturbator, spre deosebire de metode de Curatire mecanice, cum ar fi excavare sol sau de pompare a apelor subterane poluate. In ultimii 20 de ani, aceasta tehnologie a devenit tot mai populara si a fost folosita pentru soluri contaminate cu plumb, uraniu, precum si arsen. 
Cu toate acestea, un dezavantaj major al fitoremedierii este ca acesta necesita un angajament pe termen lung deoarece procesul este dependent de cresterea plantelor, toleranta la toxicitate si capacitate de bioacumulare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Biotehnologii si Bioremediere - Fitoremedierea Solului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!