Biologie animală

Extras din referat Cum descarc?

1.TAXOMANIA reprezinta teoria si practica clasificarii vietuitoarelor(taxis=ordine;
namos =lege,principiu).O ramura a taxomaniei este nomenclatura care reprezinta alocarea de nume speciilor si grupelor de organisme.Sistemul convetional propus de 
Linneus pentru denumirea speciilor poarta numele de sistemul binominal sau nomenclatura (binara).Conform acestei nomenclature fiecarei specii i se atribuie un nume latin sau latinizat format din doua cuvinte:primul reprezinta numele de gen ,iar cel de-al doilea numele de specie.Taxomania moderna se bazeaza pe nomenclatura binominala si pe ierarhia categoriilor elaborat de Linneus, dar utilizeaza mai multe categorii taxonomice principale:regn,filum,clasa ordin, familie,gen,specie si ia in considerare ,in scopul clasificarii,filogenia sau istoria evolutiva a organismelor.
REGNURI RECUNOSCUTE DE CLASIFICAREA IN DOMENII:
-sistemul in doua domenii :Prokariota(Monera) si Eukaryota
-sistemul in 6 regnuri:Archebacteria,Eubacteria,Protista,Fungi,Plantae si Animalia
-sistemul in 3 domenii:Archaea,Bacteria si Eukaryota cu 4 regnuri Protista,Fungi,Plantae,Animalia
CELULA ANIMALA este alcatuita din :
-membrana celulara care regleaza schimburile dintre mediul intern si cel extern avand rolul in recunoasterea intercelulara
-flageli care au rol in locomotie ,hranire si rol senzorial 
-reticol endoplasmatic care ajuta la formarea compartimentelor si veziculelor
-aparatul Golgi are rolul de a impacheta proteinele care urmeaza a fi exportate din celula;ajuta la formarea microzonilor
-nucleul fiin centrul de control al celulei controleaza sinteza proteinelor si reproducerea celulei
-mitocondrii izoleaza anumite activitati chimice de restul celulei
-cromozomii contin informatia ereditara 
-ribozomii avand rolul de situri pentru sinteza proteica
-lizozomii digera mitocondriile uzate si resturile celulare
2.PROTOZOARELE 
Protozorele sunt cele mai vechi si cele mai primitive animale(protos=primul;zoon=animal),cu corpul unicelular.Unele sunt monoenergide (cu un nucleu ),altele sunt polienergide (cu mai multi nuclei);solitare sau coloniale ,colonii in care indivizii pot fi sau nu diferentianti.Majoritatea sunt microcoscopice(0,002-3mm);foarte putine specii sunt vizibile cu ochiul liber.
Corpul protozoarelor este format din:
-membrana plasmatica care protejeaza celula,este foarte subtire in grosime,elasticitatea fiind mare permitand miscari metabolice,participa impreuna cu citoplasma la formarea organitelor de miscare.
-citoplasma este constituita dintr-o plasma fundamentala formata dintr-una mestec de albumine,grasimi lipide si hidranti de carbon in care se gasesc constituentii citoplasmatici (mitocondriile,dictizomiiergastroplasma);acestia sunt autoreproductibili.Protozoarele libere au in citoplasma lor si vacuole digestive cu rol digestiv ,vacuole pulsatile cu rol excretor .
-nucleul este constituit din unul sau mai multi nucleoli dina carei substanta cromatica se formeaza cromozomii si membrana nucleara care este microporoasa permitand schimburile nucleoplasmatice.Dupa numarul nucleilor protozoarele pot fi monoenergide (cu un singur nucleu ) sau polienergide (cu mai multi nuclei).
Multe protozoare pot prezenta un schelet intern sau extern de natura endogena sau exogena .
Protozoarele se deplaseaza activ cu ajutorul organelor de miscare ,pseudopode ,flageli,cili.Flageli sunt organe de miscare permanente cu ajutorul carora se deplaseza activ;numarul flagelilor variaza iar ei sunt in cele mai multe cazuri mai lungi decat corpul si sunt capabili de miscari rapide.Cili sunt asemanatori flagelilor ;ei sunt intotdeauna in numar mare iar prin contopirea lor se foemeaza membanele si ciri.
La protozoare se intalnesc toate tipurile de hranire .Multe sunt autotrofe altele asmofrote .Ele se hranesc cu bacterii ,plante si animale microscopice ,cu substante organice in descompunere iar numeroase specii sunt parazite.
Organele specifice functiei de nutritie sunt vacuole digestive si vacuole contractile.
.Respiratie protozoarelor poate fi aeroba sau anaeroba. 
Protozoarele se reproduc asexuat si sexuat insa in general la protozoare predomina reproducerea sexuata (gagomania)
Toate protozoarele traiesc in mediul umed ;in apele dulci ,salmastre si marine ;in interstitiile solului fiind raspandite pe intregul glob .Unele sunt endoparazite ,altele ectoparazite pe animale acvatice .Se cunosc si specii simbiote ,asa cum sant unele polimastigine .In conditii nefavorabile se inchisteaza rezistand intemperiilor .In aceasta stare se pot raspandi cu usurinta la mari distante ,fiind transportate de vant ,pasarile acvatice ,ceea ce face ca speciile sa aiba un areal foarte intins .


Fisiere in arhiva (1):

  • Biologie Animala.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!