Biofiltre

Extras din referat

Biofiltrele au o tehnologie care foloseste microorganisme, in general bacterii, pentru tratarea apelor,mirosurilor ,emisiilor de gaze, intr-o maniera economica si sigura pentru mediu. Biofiltrele constau in filtre poroase, prin care este distribuit un curent de apa reziduala, gaz rezidual. Microorganismele care se hranesc din apa,gazul rezidual sunt atasate de acest substrat poros.
Procesul de biofiltrare este inrudit cu procesul de tratare a precipitatului obtinut conventional, in care, in amandoua ipostazele, microorganismele sunt folosite pentru a oxida complet compusii organici in CO2 si apa. Biofiltrele sunt folosite pentru a controla emisiile de gaz,de a epura apele uzate, din operatiile de composting, uzine de recuperare, industria alimentara si a tutunului, prelucrare chimica, turnatorii de fier si otel si alte utilaje industriale.
Descriere generala a procesului. Biofiltrele(utilizate la controlul emisiilor gazoase) sunt de tipul bioreactoare cu film fix, care folosesc microorganisme atasate materialelor de substrat, care pot fi compost, turba, scoarta de copac, sol sau materiale inerte, pentru a converti produse reziduale organice/anorganice in CO2 si apa. Substratul asigura suportul structural si nutrimenti elementari pentru microorganisme. Structura lui poroasa asigura o arie adecvata, la o pierdere de presiune rezonabila a gazului. Pe masura ce gazele reziduale sunt trecute prin reactor, poluantii se difuzeaza in biofilm. Poluantii sunt apoi descompusi printr-un proces aerobic natural de biodegradare. Biofiltrele sunt economice cand sunt aplicate unor fluxuri de gaze cu concentrare joasa (< 1000ppm), bogate in oxigen. Eficiente de distrugere mai mari de 90 % pot fi obtinute din organice solubile in apa cu alcoolul, aldehidele si aminele. Anorganicele solubile in apa, ca H2S si NH3, pot, de asemenea, suferi descompuneri aerobe. 
Etapele procesului principal de filtrare sunt prezentate in figura de mai jos si sunt urmatoarele: colectarea si transportul prin reteaua de conducte a gazelor brute din zona de procesare sau productie spre o zona de pretratare a gazului, ridicarea presiunii intr-un ventilator, pentru a compensa pierderile prin elementele ulterioare ale procesului, pretratarea gazului rezidual pentru indepartarea particulelor, ajustarea temperaturii si a umiditatii pana la saturatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Biofiltre.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!