Biofilme microbiene și implicațiile lor în industrie

Extras din referat Cum descarc?

Biofilme
Formarea
Un biofilm este o agregare complexa de microorganisme in crestere pe un substrat solid. Biofilme sunt caracterizate prin eterogenitatea structurala, diversitati genetice, interactiuni complexe de comunitate, si o matrice extracelulara de substante polimerice.
Formarea unui biofilm incepe cu atasarea microorganismelor liber-plutitoare pe o suprafata. Aceste primii colonisti adera la suprafata initial prin forte reversibile van der Waals.
Doar unele specii sunt capabile sa se ataseze la o suprafata pe cont propriu. Altii se ancoreaza la matricea sau direct la coloniile mai devreme formate. Odata ce colonizarea a inceput, biofilmul creste printr-o combinatie de diviziune celulara si de recrutare.
Etapa finala a formarii biofilmului este cunoscut sub numele de dezvoltare, si este etapa in care biofilmul este stabilit si se poate modifica numai in forma si marime. Dezvoltarea unui biofilm poate permite o colonie de celule agregate (sau colonii), sa fie tot mai rezistenta la antibiotice.
Dezvoltare
Exista cinci etape de dezvoltare a biofilmului :
1. fixare initiala
2. atasament ireversibil
3. maturitate I
4. maturitate II
5. dispersare
In figura 1 este prezentata dezvoltrea biofilmului. Fiecare etapa de dezvoltare din poza este asociata cu o microfotografie in curs de dezvoltare Aeruginoasa.
Figura 1. Dezvoltarea biofilmului
Dispersarea
Dispersarea de celule din biofilm este o etapa esentiala a ciclului de viata a biofilmului. Dispersarea biofilmelor permite sa se raspandeasca si sa colonizeze suprafete noi.
Proprietati
Biofilmele de obicei se gasesc pe suprafete solide scufundate in solutie apoasa sau expuse la unele solutii apoase de asemenea pot plutii pe suprafete lichide pe frunze in special in climate cu umiditate ridicata. Avand in vedere resursele suficiente pentru crestere, un biofilm va creste rapid pentru a fi macroscopic. Biofilmele pot sa contina multe tipuri de microorganisme, cum ar fi : bacterii, Archaea, protozoare, fungi si alge. In anumite conditii unele organisme pot forma filme cu o monospecie.
In medii industriale, biofilmele se pot dezvolta in interiorul conductelor pot astupa aceste conducte sau sa l-e corodeze. In medicina biofilmele se pot raspandii de-a lungul implantelor de tuburi sau fire care pot duce la infectii periculoase la pacienti. Placa dentara este un biofilm galbui care se acumuleaza pe dinti. Daca nu este indepartat in mod regulat, poate duce la carii dentare.Biofilmele care se dezvolta pe podele si contoare pot ingreuna salubritatea in zonele de preparare a produselor alimentare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Biofilme Microbiene si Implicatiile Lor in Industrie.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!