Biodiesel

Extras din referat Cum descarc?

BIODIESEL
Primele motoare, inventate de Rudolf Diesel, utilizau ulei de arahide dar, deoarece la acea vreme titeiul era relativ ieftin, acest tip de biodiesel nu a devenit niciodata viabil comercial. 
Din 1930 motoarele diesel au fost remodelate pentru functionare cu fractia diesel din distilarea titeiului, care consta in special din hidrocarburi saturate. Din acest motiv motoarele moderne diesel nu pot functiona satisfacator cu materie combustibila vegetala: probleme cu vascozitatea ridicata a combustibilului vegetal, formarea de depozite in sistemul de injectie si proprietatile slabe de pornire la rece. 
In zilele noastre, problemele legate de mediu au readus in atentie interesul pentru biodiesel. Principalele probleme legate de dieselul obtinut din petrol sunt: scaderea resurselor naturale, emisiile de CO2 si contributia la "smog". 
BIODIESEL: Aspecte generale
Cele mai recente cercetari in domeniul biodieselului s-au concentrat pe utilizarea uleiurilor vegetale din seminte de floarea soarelui, rapita, soia si palmier. Principalii constituenti ai uleiurilor vegetale sunt trigliceridele: esteri ai glicerolului cu acizi grasi nesaturati si saturati cu lanturi lungi de atomi de carbon. 
Continutul ridicat de acizi nesaturati, in particular acizi polinesaturati, previne utilizarea directa a acestora. Oxidarea si polimerizarea acestor molecule conduce la o crestere a vascozitatii in timpul depozitarii si formarii de guma atat in timpul utilzarii cat si in timpul stocarii.
Pentru a transforma uleiurile in materiale utile se utilizeaza tehnica de transesterificare. Uleiul reactioneaza cu alcooli cu mase moleculare mici, in mod curent metanolul, in prezenta unui catalizator, cu formarea unui ester al acidului gras si glicerol:
BIODIESEL: Aspecte generale
Esterul este ulterior separat din glicerol si utilizat ca biodiesel, glicerolul fiind utilizat ca materie prima pentru producerea de chimicale fine. Desi chimismul este simplu, pentru a face biodieselul viabil comercial procesul trebuie sa opereze cat mai economic posibil, ceea ce inseamna viteza mare de reactie, reactie completa si separare eficienta a produsului de reactie.
Ca si catalizatori se pot utiliza fie catalizatori alcalini, fie acizi dar la nivel industrial sunt preferati catalizatorii alcalini, precum hidroxidul de sodiu sau potasiu (circa 0.2%) datorita vitezei mare de reactie.
VOLATILITATEA
Vaporizarea este procesul fizic de trecere a unei substante din starea de agregare lichida in stare gazoasa(de vapori) sub actiunea caldurii.
Volatilitatea combustibililor petrolieri este in functie de masa moleculara si de natura diferitelor hidrocarburi compenente.
Arderea combustibilului se efectueaza in conditii optime numai in stare gazoasa, deci inainte de a arde combustibilul trebuie sa se vaporizeze.
Caracteristicile de vaporizare ale combustibilului se apreciaza prin compozitia fractionata si prin presiunea de vapori.
Compozitia fractionata este cantitatea de hidrocarburi care se vaporizeaza la o anumita temperatura - se determina prin distilare fractionata. Acest lucru este justificat de structura combustibililor lichizi, care sunt amestecuri de hidrocarburi ce se vaporizeaza la temperaturi diferite.
VOLATILITATEA
Volatilitatea se poate caracteriza prin: 
- compozitia fractionata,
- presiunea de vapori Reid,
- indicele de volatilitate,
- raportul vapori-lichid,
- indicele de manevrabilitate
Volatilitatea combustibilului influenteaza :
- usurinta pornirii motorului,
- economicitatea (consum, putere),
- poluarea mediului (evaporare, scapari, ardere inc.)
- uzura organelor motorului,
- functionarea stabila a motorului (cald, rece),
- mersul linistit sau violent,
- continuitatea curgerii (alimentare, tur, retur),
- pierderile prin evaporare (transport, transvazare)
- pericolul de incendiu


Fisiere in arhiva (1):

  • Biodiesel.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!