Aspecte Legislative privind Protectia Atmosferei

Extras din referat Cum descarc?

Notiuni generale privind protectia mediului
Constituid una din marile probleme cu care se confrunta astazi omenirea, degradarea mediului inconjutator prezinta o multitudine de aspect regionale si nationale, dependente de stadiul de dezvoltare economica si sociala. Aceasta, pentru ca mediul nu este afectat doar de efectele dezvoltarii "excessive", ci in egala masura si de cele ale subdezvoltarii. In ultimii ani problemele de protectie a mediului sunt parte integranta a strategiei intreprinderilor din intreaga lume. Fiecare unitate economica cauta sa atinga si un nivel performant in protectia mediului. Tarile in care opereaza norme si standarde ecologice ridicate sunt interesate in protejarea lor fata de concurentii din tarile in care acestea sunt mai putin severe.
Interdependentele ecologico-economice sunt din ce in ce mai puternice si ating teritorii din ce in ce mai indepartate. O decizie la nivel microeconomic influenteaza, prin lantul de cauzalitati, stari economice si ecologice de ansamblu, care sunt adesea ignorate ca urmare a insuficientelor cadrului legislativ. Va trebui sa intelegem ca modelul de crestere economica, dominat de principiul maximizarii interesului privat, trebuie sa se bazeze din ce in ce mai mult pe interdependentele in crestere, care presupun si luarea in calcul al interesului general. De aceea, orice intamplare petrecuta intr-o zona a mediului inconjutator, cu consecinte defavorabile vietii, orice experienta de rezolvare pozitiva a acestor " rele" se constituie in informatii de organizare si conlucrare pentru depasirea unor viitoare situatii similare. 
Conceptul actual de "mediu inconjurator" are un caracter dinamic, care cauta sa cunoasca, sa analizeze sis a urmareasca functionarea sistemelor protejate in toata complexitatea lor. Putem spune ca notiunea de mediu inconjurator defineste ansamblul factorilor ecologici (ambianta) in conjuncture carora activitatea umana poate provoca modificari profunde, de cele mai multe ori ireversibile.
Protectia mediului inconjurator isi propune "pastrarea echilibrului ecologic, mentinerea si ameliorarea factorilor naturali, dezvoltarea valorilor material si spirituale, asigurarea unor conditii de viata tot mai bune entru generaliile prezente si viitoare". Ca mod de actiune directa isi propune sa realizeze utilizarea rationala a resurselor naturale, prevenirea si combaterea poluarii, de toate felurilesi a efectelor daunatoare ale fenomenelor natural, cu ajutorul unor mijloace juridice de reglementare. 
Legea Protectiei Mediului nr.265/2006 da urmatoare definitie a poluarii: "introducerea directa sau indirect a unui poluan care poate adduce prejudicii sanatatii umane si /sau calitatii mediului, dauna bunurilor material ori cauza o deteriorare sau o impiedicare a utilizarii mediului in scop recreativ sau in alte scopuri legitime". Prin "poluant", in sensul Legii Protectiei Mediului, se intelege "orice substanta, preparea sub forma solida, lichida, gazoasa sau sub forma de vapori ori de energie, radiatie electromagnetica, ionizanta termica fonica sau vibratii care, introdusa in mediu , modifica echilibrul constituientilor acestuia si al organismelor vii si adduce daune bunurilor material".
Poluarea atmosferei a devenit o importanta problema socio-economica contemporana capatand proportii ingrijoratoare in unele tari puternic industrializate. Probleme legate de poluarea atmosferei, prin emisii de substante poluante depasesc granitele nationale ale statelor, din care cauza aplicarea unor reguli de protectie a mediului necesita solutii cu caracter global. Asemenea probleme cu care se confrunta toate statele lumii si a caror rezolvare impun solutii internationale constituie asa numitele "probleme globale", in cazul nostrum, ale atmosferei.
Din acest punct de vedere, atmosfera se confrunta cu urmatoarele problem globale mai importante: ploile acide, degradarea stratului de ozon, modificarea climei, efectul de sera etc.
Protectia juridica a atmosferei
Reglementarile juridice din domeniul protectiei atmosferei sunt reprezentate in principal de Legea Protectiei Mediului nr.137/1995, republicata prin Legea nr.159/1999, completata prin O.U.G. nr.91/2002 (extras privind protectia atmosferei) si Legea nr.294/2003 precum si reglementarile juridice si tehnice privind factorul de mediu -aer- si anume, a calitatii acestuia in diferite zone cum ar fi: zone protejate, zone cu emisii importante de fluxuri gazoase ca urmare a desfasurarii unor activitati socioeconomic (procese de ardere, transport etc.), prin stabilirea cadrului juridic privind prevenirea, reducerea si controlul poluarii si calitatii atmosferei in scopul evitarii efectelor negative asupra sanatatii omului si asupra mediului ca intreg asigurandu-se astfel alinierea la normele juridice international si reglementarile comunitare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte Legislative privind Protectia Atmosferei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!