Aspecte Globale privind Fenomenele de Seceta, Aridizare si Desertificare

Extras din referat Cum descarc?

Seceta si fenomenele asociate acesteia, respectiv aridizarea si desertificarea, reprezinta, dupa poluare, cea de-a doua mare problema cu care se confrunta omenirea, in ultima jumatate de secol. Extinderea acestor fenomene distructive la nivel global este pusa in evidenta de datele climatice care releva o incalzire progresiva a atmosferei si o reducere a cantitatilor de precipitatii, care conduc la aparitia secetei. Permanentizarea acestui fenomen determina producerea aridizarii, ca o prima faza in instalarea unui climat secetos, iar, ulterior, a desertificarii, care se recunoaste prin scaderea drastica a disponibilitatilor de apa, prin reducerea productiilor culturilor agricole, a biomasei necesare ca material furajer si a biomasei lemnoase, precum si prin extinderea zonelor nisipoase.
Pe langa schimbarile climatice globale, accentuarea secetelor si desertificarii se datoreste si presiunii antropice. Avem in vedere exploatarile forestiere excesive, extindererea suprafetelor agricole si managementul defectuos al terenurilor, cresterea demografica rapida si, nu in ultimul rand, saracia.
La scara globala, terenurile supuse desertificarii ocupa o patrime din totalul suprafetei de uscat a Terrei si afecteaza circa 1 miliard de locuitori din cele peste 110 state ale lumii atinse de desertificare, dintre care si tara noastra.
Conditiile specifice desertificarii caracterizeaza cea mai mare parte din Africa (tarile Sahelului, Africa de Sud, Africa de Est), Asia (Asia de Sud - Est, Asia de Sud, Afghanistan, Java, Filipine), Australia si America (nord - estul Braziliei, El Salvador, Guatemala, Haiti), precum si unele tari din Europa.
Desertificarea produce serioase pagube materiale, care sunt estimate anual la 42 miliarde dolari SUA. Dintre acestea, circa 9 miliarde de dolari SUA reprezinta pierderi care se inregistreaza, anual, numai in Africa.
Principalele efecte ale secetelor constau in distrugerea recoltelor, diminuarea numarului de animale, prin pierderea lor si reducerea resurselor de apa, care afecteaza in fiecare an milioane de oameni din tarile in curs de dezvoltare.
Populatia cea mai saraca din aceste tari este si cea mai vulnerabila, pentru ca este nevoita sa traiasca in conditiile oferite de un mediu natural fragil, predispus la uscaciune. Amploarea situatiei este evidentiata de numarul urgentelor datorate fenomenului de seceta. Astfel, in 1999 si 2000, Natiunile Unite au declarat 17 stari exceptionale asociate secetei.
Anii secetosi consecutiv, 1999 si 2000, au lovit puternic unele tari din Asia.
In India, de pilda, au suferit 50 de milioane de oameni din statele Rajahstan, Gujarat, Orissa, Andhra Pradesh si Madhya Pradesh. Productia de cereale, arahide si linte a scazut.
China a resimtit, de asemenea, seceta prelungita, care a lovit zone extinse din nordul, sud - vestul, precum si zonele aride din nord - vest. In anul 2001, peste 16 milioane de chinezi si 12 milioane de vite au suferit din cauza lipsei de apa potabila. Pe langa efectele mentionate, China a mai avut de infruntat o problema serioasa, respectiv reducerea productiei de grau, porumb si orez.
In Pakistan, au suferit aproximativ 2 milioane de oameni din provincia Baluchistan, iar 2 milioane de animale au murit, in timp ce in apropierea provinciei Sindh, circa 700.000 de oameni si 5 milioane de animale au fost afectate. Un alt efect al secetei a fost scaderea preturilor la animale, ceea ce a lipsit pe multi oameni de venitul necesar pentru cumpararea hranei.
Afghanistanul, cu o capacitate redusa de a infrunta seceta, a suferit, in anul 2000, o scadere a recoltei de grau, orz, orez si porumb.
In Iran, 18 dintre cele 28 de provincii au fost lovite de seceta din anul 2000.
Productia de grau a inregistrat o reducere de 25 %. Efectivul de animale s-a diminuat si el cu aproximativ 800.000 de animale, ceea ce i-a determinat pe fermierii afectati sa migreze la oras, in cautare de lucru.
Informatiile cu privire la efectele secetei din 1999 si 2000, care a afectat unele state din Asia, par a fi confirmate si de datele continute de documentele Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura. Intr-adevar, analiza datelor statistice indica, la nivelul statelor asiatice care au resimtit seceta - India, China, Pakistan, Afghanistan si Iran -, o diminuare a productiilor de cereale.
Analiza comparativa arata ca intre anii 1999 si 2001 s-a inregistrat o scadere a productiilor de cereale in statele mentionate, care variaza de la aproape 3 % - cazul Indiei - la peste 37 % - cazul Afghanistanului (tabelul 1).


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte Globale privind Fenomenele de Seceta, Aridizare si Desertificare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!