Arii Naturale Protejate

Extras din referat Cum descarc?

Incercari de a reglementa raportul dintre om si natura se cunosc inca de pe vremea lui Stefan cel Mare, care, preocupat de soarta vanatului si a altor resurse naturale, a emis "legea branistei" (loc oprit, unde nimeni nu avea voie sa pasuneze, sa vaneze, sa pescuiasca si nici chiar sa coseasca fara voia stapanului). Institutia branistei a functionat si in Transilvania, la 1588, sub domnia principelui Sigismund Bathory.
Un pas inainte in privinta masurilor oficiale de ocrotire a naturii l-au constituit restrictiile impuse cu privire la folosirea padurilor. In 1739, s-a constituit in Banat serviciul silvic regulat, iar in Transilvania, in 1781, in timpul imparatului Iosif al II-lea, apare prima reglementare oficiala. Urmeaza, ca importanta, "Oranduiala de padure" din Bucovina, tiparita in 1786 in limbile romana si germana si considerata ca fiind primul Cod silvic romanesc.
Masuri de protejare a mediului au fost solicitate de reputati oameni de stiinta, printre care trebuie sa-i amintim pe Emil Racovita si Alexandru Borza -- profesori la Facultatea de Stiinte din Cluj --, care fundamenteaza in mod stiintific ocrotirea naturii in Romania. In 1927, Alexandru Borza realizeaza o campanie de pregatire a opiniei publice si de sensibilizare a organismelor legislative si executive in vederea aparitiei unei legi de ocrotire a mediului. Succesul acestor eforturi nu a intarziat sa apara, astfel incat, prin decretul regal nr. 2478 din 4 iulie 1930 (publicat in Monitorul Oficial nr. 148/7.07.1930), a fost promulgata prima Lege pentru protectia monumentelor naturii. Legea cuprindea 13 articole, in care erau prevazute masurile principale destinate asigurarii bazei legale si organizarii spatiului natural in tara noastra. Ulterior, decretul nr. 908/1933 a adaugat acestei legi alte articole si doua regulamente. In acelasi context se instituie si Comisia Monumentelor Naturii, afiliata Ministerului Agriculturi si Domeniilor.
Anul 1934 a fost marcat de aparitia unei lucrari de referinta realizate de Emil Racovita, care cuprindea definirea, clasificarea si modul de gestionare a monumentelor naturii.
In 1935, prin Rezolutia Consiliului de Ministrii nr. 593/22 martie, este infiintat primul parc national din Romania -- Parcul Muntilor Retezat.
Teoreticianul cel mai de seama in domeniul ocrotirii naturii ramane Emil Racovita, ideile sale reflectandu-se in mare parte in propunerile pentru unificarea terminologiei moderne in materie de protectie a naturii, pe care E. Bourdelle le-a elaborat in 1948. Astfel, notiunile de "rezervatii naturale" si "monumente ale naturii" stabilite de E. Racovita sunt reluate in aceste propuneri sub forma "rezervatiilor naturale integrate". Definitia lui Racovita cu privire la monumentele naturale poate fi regasita si in Legea pentru protectia mediului nr. 137 din 1995, unde, in anexa 1, se mentioneaza ca prin "monumente ale naturii se inteleg specii de plante si animale rare sau periclitate, arbori izolati sau formatiuni si structuri geologice de interes stiintific sau peisagistic". Conform clasificarii adoptate de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii, suprafetele care indeplinesc aceasta calitate sunt impartite in urmatoarele categorii:
- parcuri nationale, destinate cercetarii stiintifice, recreatiei, turismului.
- parcuri naturale, cu rol de conservare a peisajului natural.
- rezervatii naturale, destinate mentinerii unor medii de viata specifice de interes botanic, zoologic, speologic, forestier, paleontologic, geologic, limnologic, etc.
- rezervatii stiintifice, destinate cercetarilor stiintifice de specialitate si mentinerii fondului genetic autohton.
- rezervatii peisagistice, menite sa pastreze asociatiile vegetale sau unele forme de relief cu valoare estetica.
- monumente ale naturii, care pot fi: specii de plante si de animale rare sau pe cale de disparitie, ori forme naturale unice, situate in afara sau in interiorul perimetrelor construite, potrivit aliniatelor de mai sus.
In Legea nr. 137/1995, articolul 54 din sectiunea a 4-a prevede ca, pentru conservarea unor habitate naturale si a biodiversitatii care defineste cadrul biogeografic al tarii, precum si a structurilor si a formatiunilor naturale cu valoare ecologica, stiintifica si peisagistica, se mentine si se dezvolta reteaua nationala de arii protejate si monumente ale naturii. Prin "arie protejata se intelege o zona delimitata geografic, cu elemente naturale rare sau in procent ridicat, desemnata, reglementata si gospodarita in sensul atingerii unor obiective specifice de conservare". Termenul cuprinde parcuri nationale, rezervati naturale, rezervatii ale biosferei, monumente ale naturii


Fisiere in arhiva (1):

  • Arii Naturale Protejate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!