Arhitectura Sustenabila

Extras din referat Cum descarc?

"Insula de foc" - este un fenomen tot mai des intalnit in zonele urbane, unul care se inrautateste accelerat. Desi sunt cateva cauze posibile pentru aceasta, multe materiale artificiale de acoperire a suprafetei si de reducerea fluxului de caldura latenta, (cauzat
de cresterea de stocare termica si scaderea capacitatii de retinere a apei), sunt
considerate a fi cauzele majore. 
Pentru construirea unui oras durabil, recuperarea verde-ului, cum ar fi terenurile agricole si padurile si crearea unui mediu confortabil reprezinta factorii cei mai importanti. Diferit in gandire fata de deceniile trecute, pe cand arhitectura cerea sacrificii de mediu, in acest secol, cel al mediului, o noua proiectare de arhitectura poate diminua din sarcina asupra mediului, folosind energie naturala sustenabila.
Proiectare bio-climatica, arhitectura de mediu, regenerare urbana, ecologie, tehnologie, construirea - renovarea ... concepte care sunt acum parte importanta din vocabularul secolului XXI. Vocabularele globale pot fi gasite de la case vernaculare la dezvoltari urbane de mari dimensiuni.
Diversele practici teoretice cat si aplicate, sunt prezentate intr-un format editorial, care isi are ca target raspandirea cunostintelor dobandite pe parcursul studiilor de specialitate efectuate din intreaga lume si in special in Japonia, care in momentul aparitiei revistei era tara gazda a sesiunilor de comunicari - editia pentru studenti, 2005.
Asa cum probabil se si subintelege, diversele tehnici de implementare sustenabila sunt dezvaluite printr-un numar cuprinzator de proiecte, unele datand chiar din perioada anilor 1960, si sunt explicate telurile principale catre care s-au acordat atentii deosebite pe parcursul proiectarii. 
Intreaga revista reprezinta defapt o enumerare a 22 de proiecte initiate pe teritoriul Japoniei, si pentru o mai bina comunicare s-au selectat si 32 de lucrari internationale, din 17 tari.
De mentionat este faptul ca, aceasta practica, sau latura a arhitecturii este deja un capitol complet independet, este un profil cu multe cursuri teoretice si lucrari practice de arhitectura care se axeaza pe gasirea solutiilor de susteinabilitate, dupa un prealabil calcul de necesitati si pierderi. Intregul sistem de invatamant in acest domeniu este bine gandit, avand o evolusie piramidala pe parcusul anilor de specialitate, nivelul de dificultate in cerintele proiectului fiind marit odata cu promovarea semestrelor curente.
Nu trebuie uitat faptul ca aceasta noua specialitate - defapt aceeasi specilalitate doar ca se concentreaza mai mult pe efectul insertiei in sit cu o atentie sporita acordata mediului inconjurator, este studiata ceva mai serios in tarile dezvoltate si ca asemenea practici in arhitectura aduc cu ele si o serie de costuri ridicate pentru implementare, dar cu un efect garantat de reducere al costurilor pe consumabile, deci exista un echilibru, si acest echilibru este luat in serios ca o solutie viabila de tot mai multi proiectanti. Sa nu uitam si de faptul ca cerintele de reducere a poluarii prin resursele standard se inaspresc, obligand consumatorul sa treaca pe mijloace alternative de energie (cel putin asa se va ajunge in citiva ani buni).
Acestea sunt mijloacele cautate de oamenii care se uita spre viitor, si din ce se observa in acest numar studentesc, japonezii au un ochi mai delicat pentru rezolvari arhitecturale, cauta forme mai subtile, si intreg spatiul se naste din analize atente si aprecieri filozofice. Spre deosebire restul globului, acest subiect de susteinabilitate este privit (sau poate exagerez eu) mult mai tehnic, fara sa se simta cu adevarat o adevarata atingere al unui maestru, macar intr-un colt al constructiei. Intregul proiect ca rezultat, reprezinta o suma a rezolvarilor functionale si al cerintelor energetice inchise in materiale "reci". 
Ca urmare a parcurgerii acestui numar, fac o scurta prezentare de proiecte din Japonia, cit si din tarile opuse.
Muzeul Ando HIROSHIGE
2000
Kengo Kuma & Asociatii
Constructie de un singur nivel, riglata de sipci si zabrele din lemn, se integreaza perfect in habitatul natural. Lumina in muzeu se disperseaza continuu diferit, depinzand de timpul zilei. Riglele reprezinta o solutie de tamponare a razelor de lumina direct catre panourile metalice eficiente in conditionarea aerului interior. 
Casa Memoriala Morihana
1962
Kiyoshi SEIKE
Asa cum se vede si in poza de mai jos, "verdeturile" ce acopera cladirea, retin cresterea temperaturii acumulata de suprafete, si produc un microclimat confortabil chiar si in zile de canicula.


Fisiere in arhiva (1):

  • Arhitectura Sustenabila.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!