Aplicarea politicii de mediu în România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Deseurile municipale

Cantitatea de deseuri municipale generate variaza de la an la an, inregistrandu-se in ultimii 6 ani o tendinta generala de crestere, determinata atat de cresterea consumului populatiei, cat si de cresterea proportiei populatiei deservite de serviciile publice de salubritate in sistem centralizat.

Cantitatea de deseuri municipale generate pe cap de locuitor ilustreaza nivelul de dezvoltare economica a respectivului stat. In mod contrar fata de situatia intalnita in majoritatea statelor dezvoltate din UE, cantitatea de deseuri generata in Romania este in general depozitata, numai un procent de 2% reprezentand deseurile reciclate.

Din totalul cantitatii de deseuri municipale, cea mai mare parte o reprezinta deseurile menajere si asimilabile. Acestea provin din gospodariile populatiei, respectiv de la unitati economice, comerciale, birouri, institutii, unitati sanitare. Compozitia acestora a variat in ultimii ani, ponderea cea mai mare avand-o deseurile biodegradabile; in anul 2004, deseurile biodegradabile au reprezentat cca. 49% din cantitatea totala de deseuri menajere colectate; plasticul si sticla au reprezentat, de asemenea, cantitati importante.

Prognoza de generare a deseurilor municipale s-a realizat pe baza prognozei evolutiei populatiei pe tip de mediu locuit, luand in considerare cresterea consumului de bunuri la populatie; astfel, Planul National de Gestiune a Deseurilor estimeaza o crestere medie de 0,8% pe an a cantitatii de deseuri municipale generate pana in 2013.

In mediul urban, gestionarea deseurilor municipale este realizata in mod organizat, prin intermediul serviciilor proprii specializate ale primariilor sau ale firmelor de salubritate. Proportia populatiei urbane deservite de servicii de salubritate a crescut de la 73% in 1998, la cca. 90% in 2002-2003.

In mediul rural, serviciile organizate de salubritate sunt aproape inexistente, transportul la locurile de depozitare fiind facut in mod individual de catre generatori. Numai o mica parte din populatia din mediul rural este deservita de servicii organizate de salubritate, respectiv comunele din vecinatatea centrelor urbane. In anul 2003, cca. 5% din populatia rurala a fost deservita de servicii de salubritate, in timp ce in anul 2004 acest procent a crescut pana la 6,5%.

Deseurile municipale sunt gestionate in mod diferit, in functie de caracteristicile lor si de cantitatile in care sunt generate.

Din totalul deseurilor municipale, aproximativ 40% reprezinta materiale reciclabile, din care cca. 20% pot fi recuperate, nefiind contaminate. In urma colectarii selective prin proiecte pilot, doar 2% din materiale reciclabile total generate sunt valorificate.

Restul se elimina prin depozitare, pierzandu-se, astfel, mari cantitati de materii prime secundare si resurse energetice.

In ultimii ani, agentii economici privati au demarat actiuni sustinute de colectare a cartonului si PET-urilor. In unele localitati s-au amplasat centre de colectare la care populatia poate depune (cu sau fara remunerare) maculatura, carton, sticle, plastic. In Romania, institutiile din industria sticlei, hartiei si cartonului si maselor plastice sunt autorizate si au inceput sa preia aceste deseuri de la centrele de colectare in vederea reciclarii si/sau valorificarii. In unele orase s-au infiintat s tatii pilotde compostare a deseurilor biodegradabile.

Depozitarea reprezinta principala forma de eliminare a deseurilor municipale.

In 2005, au functionat 251 de depozite de deseuri municipale, din care

- 18 depozite conforme

- 234 depozite neconforme

Din cele 18 depozite de deseuri considerate conforme, 11 au fost construite inainte de introducerea in legislatia nationala a normelor europene privind depozitele de deseuri, fiind insa conforme cu acestea din punctul de vedere al constructiei (Constanta, Chiajna, Braila, Piatra Neamt, Sighisoara, Sibiu - Cristian, Ploiesti-Boldesti, Vidra, Glina, Baicoi si Campina-Banesti); acestea nu necesita investitii majore pentru conformare, ci numai pentru imbunatatirea activitatilor de operare si monitorizare, respectiv 3,5 mil. Euro. Celelalte 7 depozite au fost construite in conformitate cu cerintele europene si date in functiune in anii 2003, 2004 si 2005 (Brasov, Buzau-Galbinasi, Arad, Slobozia, Costinesti, Oradea, Craiova).

Costurile de investitii necesare pentru asigurarea conformarii depozitelor municipale existente au fost estimate la 1.775 milioane Euro.

In raport cu statele UE care au ales depozitarea ca principala metoda pentru tratarea deseurilor, in conformitate cu datele EUROSTAT, Romania inregistreaza cel mai scazut procentaj de depozitarea deseurilor municipale in depozite conforme, situatie cauzata de numarul ridicat de depozite neconforme.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aplicarea politicii de mediu in Romania.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 824 cuvinte
Nr caractere:
11 753 caractere
Marime:
16.77KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
mediu, ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!