Aparitia si Evolutia Managementului

Cuprins referat Cum descarc?

I. MANAGEMENTUL, ACTIVITATE SPECIALIZATA pag. 03
II. DEFINIREA CONCEPTULUI DE MANAGEMENT pag. 03
III. MANAGEMENTUL SI INCEPUTURILE SALE pag. 04
IV. REVOLUTIA INDUSTRIALA, SI INFLUENTA SA ASUPRA MANAGEMENTULUI pag. 05
V. INCEPUTURILE MANAGEMENTULUI STINTIFIC pag. 06
VI. PETER DRUCKER - UN VIZIONAR AL STIINTEI MN pag. 07
VII. CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

I. MANAGEMENTUL, ACTIVITATE SPECIALIZATA
In lumea actuala a afacerilor forta concurentiala a unei firme comerciale izvoraste din crearea sau identificarea unui sistem managerial adecvat pentru realizarea unei performante ridicate.
Tehnologia cercetarilor moderne poate fi integrata intr-un sistem ca singura cale de a face fata presiunilor exterioare ale factorilor care nu sunt sub controlul managementului. Definirea managementului nu trebuie sa inceapa cu o enumerare de diverse concepte cu atat mai mult cat originile sale sunt extrem de indepartate. Trebuie sa evidentiem faptul ca in orice societate, de la cele mai primitive, la cele mai complexe (contemporane) societati, intodeauna vor exista conducatori si condusi. Seful unui trib african, un politician, un director financiar, iata diverse tipuri de conducatori.
Aceasta arata ca societatea a cunoscut in evolutia ei diverse forme de conducere, leaderi care in esenta au facut acelasi lucru: au acceptat o responsibilitate, sau si-au dorit-o in fapt de condus.
Performanta functiei manageriale este necesara pentru ca organizatia sa se dezvolte , sa functioneze. Practica managementului este la fel de veche ca si organizatiile, ceea ce inseamna intr-adevar o vechime deosebita , practica inceputa odata cu organizarea vietii sociale a comunitatilor umane, deoarece baza obiectiva a aparitiei si dezvoltarii activitatii de management, ca si activitate specializata de sine statatoare , o constituie munca. Obtinerea unor rezultate complexe si intr-un volum cantitativ mai mare necesita munca in comun a mai multor persoane.
Consideram ca managementul este o activitate umana distincta, impusa de accentuarea diviziunii muncii, pe masura evolutiei si dezvoltarii societatii omenesti. Pe masura ce se adanceste procesul de diviziune a muncii si se adanceste specializarea muncii , se intensifica si corolarul sau , respectiv procesul de crestere a gradului de cooperare in munca intre membrii unei organizatii, precum si intre diferitele grupuri umane organizate , aflate in relatii diferite de tip furnizor - client, sau competitor - competitor.
Totodata, adancirea diviziunii muncii , combinata cu sporirea volumului de activitate conduce la cresterea numarului de oameni implicati in procesul respectiv. Pe masura ce se adanceste acest proces, apare necesitatea crearii unui sistem specializat in conducerea organizatiei, denumit sistem de management, care sa asigure desfasurarea ritmica a fiecarei activitati si corelarea tuturor verigilor sistemului organizatiei , sa orienteze si sa armonizeze activitatea acestora in vederea atingerii scopului primar propus , respectiv a obiectivelor organizatiei respective in ansamblul ei. 
II. DEFINIREA CONCEPTULUI DE MANAGEMENT
Managementul, fiind o activitate complexa, cu profunde implicatii in viata economica, sociala, politica a cunoscut de-a lungul evolutiei sale diferite acceptiuni si abordari. 
In contiuare vom prezenta cateva dintre acestea, pe care le consideram cele mai relevante:
- managementul poate fi privit ca un proces de coordonare al resurselor umane, informationale, materiale si financiare in privinta realizarii scopurilor orgnizatiei;
- potrivit opiniei lui A. Mackensie, managementul este:"Un proces in care managerul opereaza cu trei elemente fundamentale: idei, lucruri si oameni; realizand obiectivul prin altii." ;
- H. Johanssen si A.Robertson afirma ca managementul este: "Arta si stinta de a directiona, dirija si administra munca altora pentru a atinge obiectivele stabilite.";
- O abordare interesanta apartine lui David H.Hemphil, care sustine ca managementul este: "Un compus al elementelor: putere, autoritate si influenta." ; 
- Dupa Jean Gerbier insa, managementul inseamna : "Organizare, arta de a conduce, de a administra."; 
- Profesorii O.Nicolescu si I. Verboncu cosidera ca:"Managementul firmelor rezida in studierea proceselor si relatiilor de managemant din cadrul lor, in vedera descoperiri legitatilor si princiipilor care le guverneaza, a coceperii de noi sisteme, metode, technici si modalitati de conducere , de natura sa asigure obtinerea si cresterea competitivitatilor." 
Fara a face o prezentare exhaustiva a conceptului de management, se poate constata ca exista pareri diferite in ceea ce priveste definirea managementului: unii autori sustinand ca managementul este stiinta conducerii ,altii ca managementul reprezinta arta conducerii, iar a treia categorie defineste managementul ca stiinta si arta de a conduce 
Din cele prezentate mai sus se poate definii conceptul de management ca un ''proces de atingere a obiectivelor organizationale prin angajarea si implicarea celor patru functii principale: planificarea, organizarea, leadingul( antrenarea si motivarea) si controlul.'' Aceasta definitie evidentiaza ca managementul este o activitate continua, care impune atingerea obiectivelor esentiale (vitale) si implica cunoasterea si intelegerea modului cum trebuie executate si implementate cele patru functii majore ale managementului. In consecinta cele patru functii sunt vitale, pentru un management real, eficace si eficient.
III. MANAGEMENTUL SI INCEPUTURILE SALE
Inceputurile managementului dateaza de mii de ani , atuci cand au avut loc primele actiuni umane de grup care s-au desfasurat in mod coordonat Rezultatele se vad si azi: marele zid chinezesc, piramidele egiptene , alte minuni ale lumii antice, structura bisericii crestine stabilita in secolul al II-lea i.e.n. si ramasa neschimbata in esenta, si anume doar 5 nivele ierarhice: papa , cardinal, arhiepiscop, episcop, preot de parohie. O strucura simpla , de invidiat de marile corporatii ale prezentului, chiar dupa ce acestea au suferit mari schimbari in sensul reducerii considerabile a numarului de nivele ierarhice , si trecerea la structuri aplatizate.
Tablitele de lut datate cu mai bine de 3000 de ani i.Ch au inregistrat tranzactii de busines si legile statului antic, evidentiind totodata cu multa claritate practicile organizationale. Desigur ca existenta organizatiilor este mult mai veche decat aceste tablite. In acest sens arheologia ne aduce dovezi de netagaduit privind formele de organizare ale vietii sociale a oamenilor preistorici.Desigur ca amndoua: atat organizatiile, cat si managementul au fost destul de diferite de ceea ce avem in viata noastra curenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aparitia si Evolutia Managementului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!