Amenajarea Teritoriului și Urbanism

Extras din referat Cum descarc?

La proiectarea spatiilor verzi se tine seama de anumite principii si legi si anume de principiul armoniei si proportiei, acestea constituind, de fapt, principiile care stau la baza proiectarii estetice a unitatii de spatii verzi.
In proiectarea spatiilor verzi s-a urmarit printre altele redarea, intr-o masura cat mai mare, a specificului local cum de altfel se poate vedea si in planul general.
Principiile care stau la baza proiectarii sunt:
- principiul functionalitatii sau al proiectarii organice a suprafetelor si a formelor planului. La efectuarea amenajarii spatiului verde am tinut seama de teren, de cladirile existente, de caile de acces si de speciile existente.
- principiul compatibilitatii functiei cu ambientul presupune alegerea acelor folosinte ale spatiilor verzi care sa se integreze in mediul inconjurator, aceasta realizandu-se astfel incat peisajul modificat obtinut sa fie placut si functional. Nu s-a pastrat vegetatia existenta, dar s-a realizat o amenajare specifica stilului mixt. 
Trasarea aleilor la stilul mixt presupune o buna imbinare a formelor geometrice cu cele libere, sinuoase. In general, in afara desfasurarii pe mai multe axe a traseelor geometrice, cele mai multe alei perimetrale, secundare si de legatura sunt proiectate geometric. 
Trasarea geometrica presupune o largire mai mare a aleilor, uneori mai multe alei paralele si inchiderea lor la capete cu elemente care au o ornamentatie bogata. Aleile trasate geometric sunt mai inguste, mai variate ca traseu. Metodele compozitionale folosite sunt: echivalenta sau echilibrul si consecventa.
Spatiul care urmeaza a fi analizat este un scuar cu suprafata de 1 800 m avand forma unui poligon asemanator cu litera Z. Terenul este inconjurat pe doua laturi de strazi (Bulevardul Basarabilor si Mircea cel Mare), iar pe celelalte doua de cladiri (un hotel pensiune, blocuri, case si fosta vila a familiei Teodorescu)
Scuarul este delimitat de gard din beton. Destinatia prioritara a scuarului este cea de odihna si recreatie a populatiei indeplinind functia sanitara si cea decorativa.
Functia sanitara. Influenta vegetatiei asupra sanatatii poate fi directa si indirecta. In acest sens arborii aflati in grupuri, aliniamente vor reduce valoarea temperaturilor in zilele cu temperaturi mari, ofera protectie impotriva vantului, participa la curatarea atmosferei si reduce zgomotul.
Functia decorativa. Amenajarile peisajere imprima unui anumit teritoriu o deosebita valoare decorativa, apreciata prin satisfactia pe care o realizeaza omul fata de vegetatie care datorita componentelor (tulpini, ramuri, lujeri, flori, fructe, seminte), dau impresia unui lucru bine organizat; unui lucru compus in care partile se subordoneaza in mod armonios pentru a pune in evidenta masura inerenta a fiecarei compozitei ceea ce inseamna frumusete.
Tinand cont de arhitectura Casei de cultura Municipale, de cladirile din vecinatate, de fluxul de oameni care vor traversa scuarul dar si de cartierul in care este amplasat (un cartier central), amenajarea scuarului este realizata intr-un mod mai modern, abordand stilul mixt.
Prin urmare centrul compozitiei este in stil geometric cu bazin de apa. Aleile sunt curbe si sinuase. Plantatiile sunt dispuse diferentiat:
- in centrul compozitiei este o amenajare floristica mai bogata iar vegetatia este mai scunda si sunt amplasati arbori izolati deosebiti de decorativi (Aesculus carnea, Albizzia julibrissin, Paulovnia tomentosa).
Amenajarea acestui spatiu verde tine seama de un anumit principal de compozitie valabil pentru toate stilurile:
- stabilirea proportiei (principiul proportionalitatii) corespunzatoare diferitelor parti fata de ansamblu si a detaliilor fata de elementul dominant al compozitiei. Proportia este realizata in plan orizontal, vertical folosind arbori de diferite marimi, arbustisi din punct de vedere al volumelor.
- centrului de compozitie i se subordoneaza toate celelalte elemente ale compozitiei. Axa principala duce la centrul de compozitie, axele secundare intretaie axa principala sub anumite unghiuri si unele merg paralel cu aceasta.
- inlaturarea monotoniei cat si evitarea unei mari varietati de forme si culoare. Tonurile deschise realizate prin plantarea florilor, Thuja occidentalis, creeaza impresia unor elemente usoare apropiindu-1.
- principiul functionalitatii. Acest principiu este realizat prin dispunerea elementelor care corespund cerintelor, functiilor intr-o compozitie organica.
- principiul compatibilitatii. Pentru a fi compatibile cu locul unde este amplasat scuarul dar si cu populatia care va vizita scuarul s-a optat pentru urmatoarele functii: accese pietonale, relaxare, odihna, jocuri statice, jocurile copiilor si zona de interes decorativ.
- principiul unitatii. Acest principiu presupune o multitudine contopita bazata pe o conceptie dominanta care realizeaza legatura intre partile componente intr-un intreg si in acest mod se obtine in final unitate in diversitate. Elementele scuarului sunt legate unele de altele, fiecare este subordonat la un altul si toate elementului principal, centrul compozitiei.
Circulatia si functionalitatea ei.
Accesul in scuar se face prin doua intrari, una de pe Bulevardul Basarab iar cea de-a doua de pe strada Mircea cel Mare. Intrarile sunt semipiatete, avand si rol de iesiri.
Aleile sunt curbe libere (traseul in linii curbe au deschideri variabile si inflexiuni succesive, curbele si contracurbele sunt racordate prin intermediul unei zone rectilinii), sinuoase, rectilinii (au laturile paralele).
Racordurile aleilor se realizeaza in functie de unghiul acestora, astfel in cazul aleilor aproape perpendiculare (exemplu intrarea din strada Lorena), avem racord cu arcuri de cere cu aceeasi raza corespunzand unghiului de 90 grade si alei curbe cu unghiuri ascutite si obtuze.
Intersectiile sunt simple cu racordul laturilor aleilor, sunt alei care se bifurca unde racordurile s-au efectuat astfel meat axele aleilor sa aiba acelasi punct de origine; alei care se intersecteaza sub forma de cruce axele fiind continue si pite cu forme adecvate tramei aleilor .


Fisiere in arhiva (1):

  • Amenajarea Teritoriului si Urbanism.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!