Ambalajele

Extras din referat

Ambalajul este un sistem fizico-chimic complex, cu functii multiple, care asigura mentinerea sau, in unele cazuri, ameliorarea calitatii produsului caruia ii este destinat. Ambalajul favorizeaza identificarea produsului, inlesnind atragerea de cumparatori potentiali, pe care ii invata cum sa foloseasca, sa pastreze produsul si cum sa apere mediul inconjurator de poluarea produsa de ambalajele uzate sau de componentii de descompunere ai acestora.
Un ambalaj trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
o " Sa protejeje produsul;
o " Sa prezinte caracteristicile tehnice care sa favorizeze operatiile de circulatie tehnica;
o " Sa fie usor, comod si totodata prin modul in care este conceput sa fie usor de recunoscut;
o " Sa sugereze o idee precisa despre produs;
o " Sa prezinte calitatile produsului.
Sucul de tomate este un produs alimentar care poate fi ambalat atat in ambalaje din materiale traditionale cum ar fi: sticla, metalul, cat si din materiale noi cum ar fi materiale plastice si complexe.
Recipiente metalice
In prezent se folosesc un numar mare de tipuri de recipiente metalice care difera atat din punct de vedere al materialului, al formei, cat si al principiului de fabricatie. 
Spalarea cutiilor este o operatie obligatorie care se utilizeaza inainte de dozarea produsului in vederea asigurarii unei bune conservabilitati. Pentru spalarea si sterilizarea recipientelor se folosesc atat masini de spalat tip jgheab si masini rotative. In primul caz se foloseste un jgheab inclinat prevazut pe partea lateral cu o conducta prin care se barboteaza abur.
Borcanele de sticla 
-capata o extindere din ce in ce mai mare datorita deficitului de tabla si a faptului ca permit prezentarea produsului intr-o mare diversitate atat ca forma de prezentare, cat si ca sisteme de inchidere. In prezent se folosesc aproximativ 36 de sisteme de inchidere.
Buteliile din sticla 
- se folosesc sucurile de tomate la capacitatea de 200 - 1000 ml. Pentru inchiderea ermetica necesara in procesul de sterilizare se folosesc capsule tip coroana.
Depozitarea recipentelor din sticla:
-trebuie facuta in conditii care sa asigure o usoara manipulare, o evidenta cat mai simpla si care sa le fereasca de spargeri ce se produc in urmaunor manipulari prea dese, fie a unor accidente. Ciobirea borcanelor la gura duce la neetanseitatea inchiderii si rebutarea produsului.
Spalarea recipientelor de sticla:
o in functie de gradul de murdarire a buteliilor se deosebesc urmatoarele situatii:
-recipiente noi venite direct de la fabrica pentru care este suficient o clatire cu apa calda sau rece, recipiente recuperate, care necesita o spalare intensa cu folosirea detergentilor. Exista mai multe posibilitati de realizare a operatiei de spalare:
-spalarea manuala, cu trecerea succesiva prin trei bai: inmuiere cu solutie alcalina rece sau la temperatura de 40 - 50 ?C, o masina de periat si apoi un bazin de clatire cu apa rece sau calda, eventual o masina de clatit cu sprituri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ambalajele.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!