Aerul - unul din cei mai importanți factori de mediu

Cuprins referat Cum descarc?

- Ce intelegem prin poluarea aerului?
- 1.Poluari prin substante nocive
1.1.Ozonul
1.2.Compusi organici volatili
1.3.Oxidul de carbon
1.4.Dioxidul de sulf
1.5.Oxizii de azot
1.6.Hidrogenul sulfurat
1.7.Amoniacul
1.8.Substante toxice aeropurtate
1.9.Pulberi sedimentabile si in suspensie
1.10.Substantele radioactive
1.11.Poluarea aerului in interiorul constructiilor, locuintelor etc.
1.12.Depuneri acide(ploi acide)
- 2.Fenomenele specifice aerului atmosferic
2.1.Stratul de ozon
2.2.Potentialul de incalzire globala si efectul de sera.
- 3.Poluarea atmosferica a Terrei
3.1.Poluarea atmosferica a Romaniei
3.2.Cele mai poluate locuri de pe Terra
3.3.Cele mai poluate zone ale Romaniei
3.4.Locul Romaniei in lume si in UE
3.5.Cat de poluat va fi aerul in urmatorii ani?


Extras din referat Cum descarc?

Deteriorarea calitatii unei conditii fundamentale a existentei umane, poluarea aerului afecteaza in modul cel mai grav viata omului scurtandui-o.Ea afecteaza negativ si viata animalelor, pasarilor, plantelor; unele animale si plante sunt afectate chiar mai repede decat omul.Este stiut, spre exemplu, faptul ca in minele de carbuni in sec.al XIX-lea detectarea gazului metan se facea in multe parti, cu ajutorul unui canar;purtat intr-o colivie acesta in prezenta urmelor de metan inceta sa mai cante, ceea ce insemna pentru mineri avertizarea pericolului ce aveau sa-l descopere prea tarziu.Specialistii contemporani arata ca poluarea aerului conduce la slabirea plantelor si le inhiba cresterea; in plus, plantele expuse aerului poluant sunt mai susceptibile a fi atacate de insecte si patogeni.
Potrivit Institutului roman de standardizare, poluarea atmosferei reprezinta actiunea de patrundere a poluantilor in atmosfera.Mai clar, poluarea aerului reprezinta prezenta in el a unor impuritati intr-o concentrare sau intr-o durata de timp care afecteaza negativ sanatatea, siguranta, buna dispozitie, confortul oamenilor ori dezvoltarea florei si faunei.Numeroase studii facute in diverse tari demonstreaza ca ratele deceselor din cauza poluarii aerului cresc.
Este adevarat ca insasi natura poate polua aerul prin emanatiile de gaz si cenusa de la vulcani, prin furtunile de nisip sau praf s.a.m.d.Dar, potrivit experientei istorice acesta poluare joaca un rol minor in raport cu poluarea aerului provocat de activitatea umana.In S.U.A. de pilda unde s-au facut astfel de cercetari, s-a ajuns la concluzia ca in acesta tara se consuma anual cu 40% mai mult oxigen decit produc padurile ei.
Aerul atmosferic este unul din factorii de mediu greu de controlat, deoarece poluantii, odata ajunsi in atmosfera, se disipeaza rapid si nu mai pot fi practic captati pentru a fi epurati sau tratati.De aceea este foarte important ca poluantii sa fie captati si tratati la sol, binenteles, in afara de cazul cabd exista posibilitatea inlocuirii lor cu altii mai putin sau deloc nocivi.
Aerul atmosferic, nepoluat-natural, are in compunerea sa: azot (N), circa 78%; oxigen ( ), circa 21; dioxid de carbon , circa 0,03% si metan , circa 0.97%.
Activitatile cele mai poluante pentru aer sunt: agricultura, industria, transportul, productia de energie si turismul.
Sursele de poluare din agicultura, pe plan mondial, se fac prezente prin poluantii urmatori:
Denumire Milioane t/zi %din totalul de emisii antropogene
Dioxid de carbon 1200 17
Metan 230 66
Oxid azotos 2 71
Amoniac 28 80
Oxizi de sulf 2 2
Oxid azotic 5 7
Particule totale in suspensie 20 35
Sursele de poluare din industrie, pe plan mondial, actioneaza prin poluantii urmatori:
Denumire Milioane t/zi %din totalul de emisii antropogene
Dioxid de carbon 3500 50
Metan 84 24
Oxid azotos 0,2 13
Amoniac 7 20
Oxizi de sulf 89 90
Oxid azotic 30 44
Particule totale in suspensie 23 40
Hidrocarburi 26 50
Cloroflorocarboni 12 100
Sursele de poluare din transporturi, pe plan mondial, se fac prezente prin poluantii urmatori:
Denumire Milioane t/zi %din totalul de emisii antropogene
Oxid de sulf 3 3
Particule totale in suspensie 7,4 13
Oxid de azot 28,6 42
Monoxid de carbon 106,2 60
Hidrocarburi 21,2 40
Dioxid de carbon 1050 15
In ceea ce priveste sursele de poluare rezultate din productia de energie, pe plan mondial, trebuie mentionat ca o foarte mare parte din electricitatea generata de acestea este rezultatul arderilor carbunilor fosili.Arderea combustibililor fosili si a biomasei genereaza numeroase emisii nocive in aer.In ceea ce priveste combustibilii fosili, in medie din totalul de emisii antropogene de pe glob, 90% sunt emisii de oxizi de sulf , 85% oxizi de azot, 30-50% monoxid de carbon, 40% particule totale in suspensie, 55% compusi organici volatili, 15-40% metan si 55-80% dioxid de carbon.
Sursele de poluare datorate turismului sunt foarte variate din punct de vedere al caracteristicilor, ele ingloband, poate, toate tipurile de poluanti.Este interesant a mentiona ca turismul international a crescut, ca realizari financiare, in ultimii 20 de ani, depasind astfel, in multe tari, veniturile industriei.In zona Marii Mediterane turismul reprezinta circa 36% din turismul international.De asemenea acolo unde circulatia in interiorul zonei turistice se face cu mijloace auto, in special in perioadele de varf, poluarea capata dimensiuni deosebite.
In ceea ce priveste activitatea de protectie a calitatii aerului, in Romania ea se desfasoara in Institutul National de Meteorologie si Hidrologie(INMH).
INMH, in mai mult de 50 de zone urbane, determina calitatea aerului prin masurarea concentratiilor de dioxid de sulf, dioxid de azot, amoniac, hidrogen sulfurat, pulberi sedimentabile, radionuclizi s.a.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aerul - Unul din cei mai Importanti Factori de Mediu.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!