Aerul, otrava noastră de toate zilele

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Principalul efect asupra mediului a traficului auto este poluarea aerului. Cel mai grav este ca acest aer este respirat de oameni, care se pricopsesc cu aceasta ocazie cu tot felul de substante care provoaca boli, pronind de la simple iritatii pana la cancer.

Substantele chimice din aer trebuie sa nu depaseasca o anumita concentratie, numita Concentratia Maxim Admisa, pentru a nu deveni periculoase omului. Autovehiculele, prin emisiile de gaze de esapament, maresc concentratia acestor elemente - oxizii de azot, monoxidul si dioxidul de carbon, particulele in suspensie, dioxidul de sulf, plumbul, hidrocarburile poliaromatice, compusii organici volatili (benzenul), azbestul, aerosolii acizi, oxidul azotos, metanul si altele - care devin astfel periculoase pentru om, animale si vegetatie.

Nu numai aerul este poluat de emisiile auto, dar si solul, prin depunere de substante chimice, precum si apele, prin patrunderea poluantilor in cursurile de apa sau in apele subterane dupa care ajung tot in corpul nostru.

Poluarea aerului datorata traficului auto nu afecteaza numai zonele unde sunt emise substantele poluante. Aerul contaminat este purtat de vant si produce mai multe efecte cu impact puternic asupra intregii planete.

Efectul de sera reprezinta procesul care provoaca incalzirea planetei. Principalii poluanti care produc efectul de sera si care sunt emisi in mare parte de autovehicule sunt dioxidul de carbon (CO2), oxidul azotos (N2O), metanul (NH4) alaturi de alti compusi chimici care provin din alte surse, in special industriale. Rezultatul efectului de sera este cresterea temperaturii planetei care duce la schimbari climatice si de relief, datorita in primul rand topirii calotelor glaciare de la poli.

Dioxidul de sulf (SO2), produs in principal de arderea carbunelui dar prezent si in emisiile motoarelor diesel, se combina cu apa din atmosfera si provoaca ploile acide care distrug vegetatia si cladirile.

Traficul auto polueaza in mai multe feluri si nu doar otravind aerul, solul si apele. Foarte suparatoare este poluarea fonica, care are efecte dintre cele mai diferite asupra omului: stimuleaza stresul; creste presiunea arteriala; provoaca mici disfunctii psihiatrice si tulburari ale somnului; scade abilitatea, dorinta si eficienta muncii; scade abilitatea de comunicare (in special pe strada); scade abilitatea de invatare; creste posibilitatea de accidente in timpul transportului; contribuie la cresterea numarului de persoane cu afectiuni auditive si deranjamente cauzate de vibratii.

Traficul auto mai contribuie si la poluarea spatiului, din cauza infrastructurii necesare (sosele, locuri de parcare, garaje) si la cresterea timpilor morti - poluare a timpului - datorita ambuteiajelor, timpului pierdut la semafor sau pentru gasirea unui loc de parcare.

Autovehiculele, atat in timpul cat si dupa terminarea ciclului lor de viata, reprezinta o sursa majora de deseuri, atat solide (deseuri de feroase si neferoase, de plastic, de cauciuc) ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aerul Otrava Noastra De Toate Zilele
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 178 cuvinte
Nr caractere:
18 518 caractere
Marime:
15.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Ecologie
Tag-uri:
poluare, aer, mediu
Predat:
la liceu
Sus!