Acțiunea gărzii naționale de mediu în județul Ilfov

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul I Garda Nationala de Mediu - Prezentare
1. Introducere
2. Garda Nationala de mediu - Prezentare generala
3. Structura organizatorica
4. Atributiile principale ale Garzii Nationale de Mediu
5.Fazele actului de inspectie si control al comisarului GNM
6.Cracateristicile comisarului Garzii Nationale de Mediu
Capitolul II Actiunea Garzii Nationale de Mediu in judetul Ilfov

Extras din referat:

In domeniul protectiei mediului, prioritatea actuala in Romania o constituie, pe langa asigurarea unui mediu inconjurator curat si sanatos, pentru toti locuitorii tarii, si armonizarea legislatiei specifice cu cea a Uniunii Europene. Angajamentele asumate in acest context, cu referire la gestionarea protectiei mediului constau in primul rand in acceptarea acquis-ului comunitar in domeniu si obligativitatea adoptarii si implementarii acestuia.

Cerintele si exigentele existente la nivelul Uniunii Europene impun o noua abordare a problemelor globale de mediu, prioritate avand necesitatea anularii efectelor negative asupra mediului determinate de dezvoltarea socio-economica in expansiune.

Dezvoltarea durabila include protectia mediului, iar protectia mediului conditioneaza dezvoltarea durabila.

Calitatea mediului in Romania nu va putea fi ameliorata, daca nu se vor avea in vedere urmatoarele aspecte:

- protectia mediului este o obligatie ce revine tuturor celor care organizeaza si desfasoara activitati in domeniul socio-economic, iar normele si standardele de mediu existente trebuie respectate de toti si in primul rand de cei care desfasoara activitati industriale;

- in toate activitatile industriale trebuie acordata prioritate protectiei mediului, calitatii vietii umane si eliminata mentalitatea multor factori care pun in prim plan productia, fara a lua in calcul si consecintele negative asupra mediului;

- institutiile statului, centrale si locale, trebuie sa isi exercite, cu exigenta necesara, atributiile pe care le au in aplicarea legilor;

- resursele financiare trebuie sa fie cat mai judicios folosite si focalizate pe solutionarea problemelor prioritare de mediu existente in zone critice;

- trebuie continuata introducerea instrumentelor economice, financiare si juridice care sa-i stimuleze si, dupa caz, sa-i constranga pe agentii economici sa investeasca in tehnologii performante si din punct de vedere ecologic.

In acest context, aplicarea efectiva a principiilor de baza ale politicii comunitare a U.E., cu monitorizarea riguroasa de catre organismele specializate ale statului, respectiv:

- principiul ,,Cine polueaza plateste";

- principiul precautiei;

- ierarhia deseurilor;

- responsabilitatea producatorului;

- practici voluntare;

va conduce cu siguranta la rezultate pozitive substantiale in domeniul protectiei mediului inconjurator, a resurselor naturale, al asigurarii calitatii factorilor de mediu la nivelul cerintelor internationale.

2.Garda Nationala de mediu - Prezentare generala

Garda Nationala de Mediu este institutie publica de inspectie si control si functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, finantata integral de la bugetul de stat, in subordinea autoritatii publice centrale pentru protectia mediului.

Garda Nationala de Mediu are sediul in municipiul Bucuresti, Bd. Unirii nr. 78, bl. J2, sectorul 3, sediu in care functioneaza aparatul central al acesteia, denumit Comisariat General.

Aceasta institutie are in subordine 41 de comisariate judetene, Comisariatul Municipiului Bucuresti si Comisariatul Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", institutii cu personalitate juridica.

Spatiile necesare desfasurarii activitatii structurilor Garzii Nationale de Mediu, respective sediul central al Garzii Nationale de Mediu, sediile comisariatelor judetene si al Comisariatului Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii" se transfera in conditiile legii.

Garda Nationala de Mediu, in limitele bugetului aprobat pentru fiecare exercitiu financiar, poate achizitiona, amenaja sau construi spatiile si utilitatile necesare desfasurarii activitatii, cu respectarea prevederilor legale.

Consiliile locale, consiliile judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti sprijstructurile Garzii Nationale de Mediu pentru asigurarea, in conditiile legii, de spatii pentru sedii sau de amplasamente in vederea construirii de sedii proprii.

3.Structura organizatorica

Garda Nationala de Mediu este condusa de un comisar general, cu rang de secretar de stat. Comisarul general este numit prin decizie a primului-ministru, la propunerea conducatorului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului. Acestal are calitatea de ordonator secundar de credite si exercita atributiile legale in aceasta calitate pentru Garda Nationala de Mediu. Totodata, reprezinta Garda Nationala de Mediu in relatiile cu tertii.

In exercitarea atributiilor, comisarul general emite decizii si instructiuni. In cadrul structurii organizatorice, prin decizie a comisarului general, se pot organiza servicii, birouri si compartimente, cu respectarea prevederilor legale. Acesta are in subordine un comisar general adjunct, numit prin decizie, in conditiile legii, de catre comisarul general.

In prezent, Comisarul General al Garzii Nationale de Mediu este Octavian Marius POPA, iar Comisar Genera Adjunct, Cosmin COVACIU. Functia de Director Cabinet o indeplinste Traian HAMZA

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Actiunea grazii nationale de mediu in judetul Ilfov.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 819 cuvinte
Nr caractere:
22 496 caractere
Marime:
51.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
ecoogie, mediu, poluare
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!