Accidentul Ecologic de pe Siret

Extras din referat Cum descarc?

Moldova a fost zguduita de un accident ecologic cauzat de poluarea grava cu cianuri si amoniac a raurilor Somuzul Mare si Siret.Tone de peste mort, zeci de persoane internate in spital, pagube de miliarde de lei, sunt doar cateva dintre liniile tabloului general.
Catastrofa ecologica de anul trecut de la S.C. Aurul S.A. Baia Mare are din seara zilei de 17 ianuarie 2001 un corespondent in regiunea Moldovei.Poluarea cu cianuri a Tisei , afluent al Dunarii, a fost practic reeditata prin poluarea tot cu cianuri a Siretului, raul cu cel mai mare bazin hidrografic din Romania , care-si impreuneaza apele cu cele ale Dunarii.
Contaminarea s-a facut de la depozitul de deseuri chimice (aceton-cianhidrina, sulfat de aceton-cianhidrina) si azot , situat la marginea cartierului Tarna Mare ,municipiul Falticeni, rampa unde sunt un stare de conservare din 1988, aproximativ patru rezervoare terane cu 250 tone cianuri si trei rezervoare cu 200 tone solutie amoniacala impurificata de la S.C. Metadet S.A. Falticeni ( poluatorul banuit) care nu mai functioneaza din 1990 , fiind scoasa la licitatie in anul 2000 si preluata de mai multe firme dintre care 2 firme din Iasi ce au ca profil de activitate colectarea si comercializarea de fier vechi.
Dupa cumparare niste personaje banuite a fi angajati ai firmei S.C. Pieta S.R.L. , cu sau fara aprobarea conducerii, au taiat ,in scopul comercializarii o vana de inox de la un rezervor ACH nestiindu-se ce continea si fara a fi luate masuri de protectie.Consecinta taierii vanei a fost deversarea de reactivi in albia raului Somuzul Mare.
Mass-media relata, la finele anului 2000, despre bomba ecologica cu cianuri de la Falticeni si despre contaminarea unei pajisti de catre acelasi depozit menit, din inconstienta unor persoane , sa decimeze septelul Falticenilor , fauna piscicola a Siretului, si sa puna in pericol vieti omenesti.Cianurile reversate pe pajistea din preajma , absorbite de panza freatica si deversate apoi in apa raului Somuzul Mare, afluent al Siretului avea ,asadar , sa faca victime faunistice in exact o luna de la producerea scurgerilor de cianuri , la care s-a adaugat o recenta poluare.
Firma care dezafecta fara autorizatie de la Protectia Mediului rezervoarele de la S.C. Metadet S.A. ( aceasta pastrand la randul ei in conditii improprii deseurile in rezervoare extrem de uzate, plasate in apropierea rezervoarelor de epurare a apei potabile) a fost "mustrata " atunci de Agentia pentru Protectia Mediului- Suceava cu o amenda de 15 milioane lei, cu un dosar penal si cu despagubirea proprietarului celor 10 oi care au murit dupa ce au pascut iarba imbibata cu cianuri.
Aceeasi firma, ignorand avertizarile specialistilor in protectia mediului prvind dezafectarea instalatiilor fara autorizatie si sfidand legile au continuat dezasamblarea instalatiilor uzate .Cianura si amoniul s-au intovarasit de aceasta data in apele Somuzului Mare ajungand tot in Dunare.
Rezultatele analizelor de laborator efectuate de filiala bacauana a Apelor Romane si de specialistii in protectia mediului din Suceava au aratat ca numai dupa o zi apa Siretului depasea in amont de Pascani de 130 de ori nivelul de poluare pentru cianuri (1.3 mg/l fata de 0.01 mg/l ) admis de lege si de 12 ori cel pentru amoniu (6.3 mg/l fata de 0.5 mg/l).
Ca masuri de lichidare a poluarii s-a recurs la uzinarea apei din barajul Bacau 2, de pe Bistrita, apa care urma sa fie deversata in barajul de la Galbeni , in debit de cca 45 m3 pe secunda , timp de 50 de ore cat dureaza trecerea undei poluatoare . Acest aport suplimentar de apa are rolul de a "spala" tot raul si apele din barajele de pe Siret , pana la intrarea in judetul Vrancea. Canalele de scurgere a reziduurilor poluatoare de la Metadet au fost betonate , iar rezervoarele si butoaiele in care se mai aflau stocati reactivi au fost sigilate . Concentratia de otravuri a scazut brusc. S-au mai luat masuri de impiedicare a populatiei sa consume peste din Siret sau sa-si adape animalele din apele raului.
Efectele deversarii de cianuri in raurile Somuz si portiunea afectata din raul Siret , consecintele ecologice dezastruoase si greu de inlaturat in perspectiva au distrus , practic, fauna acvatica a acestor rauri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Accidentul Ecologic de pe Siret.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!