Violenta in Familie - Romania intre Realitate si Perspectiva

Extras din referat Cum descarc?

Violenta intrafamiliala isi are originea in structura sociala, in traditii, obiceiuri si mentalitati care proclama superioritatea barbatului asupra femeii, de aceea ea tinde sa fie abordata din perspectiva efectelor imediate asupra societatii, sanatatii publice, educatiei copiilor.
Din pacate, societatile moderne continua sa acorde mai multa importanta muncii efectuate de barbati decat celei efectuate de femei, ceea ce determina, in mod inevitabil, o inegalitate intre acestia, subaprecierea pozitiei femeii pe piata muncii, precum si cresterea diferentelor intre castigurile salariale ale femeilor si barbatilor.
,,TRADITII", MENTALITATI, OBICEIURI CE GENEREAZA SI 
FAVORIZEAZA VIOLENTA IN FAMILIE
Datele recente arata ca societatea romaneasca contemporana, in lipsa unor modele progresiste, tinde sa se orienteze in construirea relatiilor dintre femei si barbati, atat in familie cat si in viata publica, catre un model patriarhal, din pacate axat pe fondul saraciei si al evolutiilor sociale negative ale tranzitiei romanesti.
Acest model cultural este generator de comportamente si practici sociale discriminatorii, de genul ,,superioritatii de sex a barbatului", ceea ce permite tratarea diferentiata a persoanelor in conformitate cu acest criteriu.
Alaturi de scaderea nivelului de trai, insecuritatea economica si nivelul scazut de educatie, violenta este un flagel care afecteaza viata de familie.
Amploarea violentei familiale constituie una dintre cele mai grave probleme sociale cu care se confrunta societatile contemporane, inclusiv Romania.
Romania are o experienta limitata in abordarea violentei domestice. Femeile si copiii sunt agresati sub diverse forme si in alte tari cu traditie democratica. Numai ca acolo fenomenul violentei domestice este considerat o problema de sanatate publica si a inceput sa fie combatut inca de acum doua-trei decenii.
Fenomenul este mult mai accentuat in Romania fata de alte tari europene si inregistreaza o curba ascendenta. Cert este ca prevenirea si combaterea violentei domestice este una dintre recomandarile Consiliului Europei si se regaseste in Strategia nationala a Ministerului Sanatatii si Familiei, insa abia acum se contureaza punerea ei in aplicare.
Violenta in familie reprezinta o realitate sociala ale carei consecinte nu pot fi ignorate la nivelul deciziei politice, in perspectiva aderarii tarii noastre la structurile Uniunii Europene. Necesitatea realizarii unei noi constructii institutionale si a reformei in domeniul protectiei familiei este mentionata in documentele care stabilesc conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, acestea fiind incluse in Programul de Masuri Prioritare pentru Integrare Europeana. 
Studiile criminologice efectuate in Romania au evidentiat, la baza acestui fenomen, diverse cauze specifice agresorului, pe de o parte, victimei pe de alta parte.
Acest fenomen se manifesta sub o multitudine de forme, cum ar fi, maltratarea partenerului, abuzul, molestarea copiilor, incestul, agresiuni verbale, vatamarea corporala, suprimarea vietii, violente sexuale.
Consumul de alcool sau substante halucinogene, cultura, lipsa educatiei, temperamentul violent, atitudinea negativa fata de femeie, sau copil, starea precara a sanatatii, promiscuitatea, lipsa veniturilor, nivelul scazut de trai, istorie personala cu abuz, traditionalism invechit privind rolul barbatului, toate acestea sunt numai o parte dintre cauzele specifice ale agresorului.
In acceptarea situatiei de violenta domestica, victima are cauzele ei specifice, cum ar fi: consumul de alcool, lipsa de educatie si cultura, subordonare materiala, stare de sanatate, neincredere in sine.
In Romania, in privinta vietii de familie, chiar daca ne este greu sa recunoastem, o prima discriminare este continuta in Codul familie, legea cadru in acest domeniu, care stabileste varsta minima la care partenerii isi pot asuma responsabilitatea constituirii unei familii, care este diferita pentru fete - 16 ani, iar cu aviz medical chiar 15 ani si pentru baieti - 18 ani, varsta la care au dobandit deja toate drepturile civile si politice.
Discriminarea genereaza o inegalitate intre parteneri cat priveste exercitarea drepturilor in cadrul casatoriei, legata in mod indisolubil de o inegalitate de statut social intre parteneri, fetele fiind puse in situatia de a-si intrerupe studiile pentru a putea face fata sarcinilor domestice si chiar cu consecinte privind afectarea prematura a starii de sanatate a femeii.
Codul familiei asigura sotilor un statut juridic aparent egal. In realitate, sub influenta unui model traditional anacronic, femeile au mai multe responsabilitati familiale decat barbatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Violenta in Familie - Romania intre Realitate si Perspectiva.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!