Victimologia criminologică

Extras din referat Cum descarc?

Ideile victimologice au luat nastere cu veacuri in urma. Autoprotectia potentialilor victime la inceputurile omenirii servea drept modalitate de baza ce influenta asupra criminalitatii. Apoi,pe masura aparitiei si dezvoltarii altor mecanizme contra raului social,autoapararea a trecut la categoria chestiunilor private.statul si societatea,incercind sa protejeze personalitatea,elaboreaza alte masuri care nu necesitau participarea patimitului la realizarea lor si aceasta figura a fost diminuata,lasata in umbra in cadrul analizei criminologice, care a fost conceputa in baza unor asa fenomene ca crima si criminalitate.cercetarile din trecut acordau atentie primordial comportamentului criminal,victim insa figura numai ca participant la procesul penal.cu toate acestea interdependenta criminalului si a victimei are o mare importanta criminological.victima este cea care se ciocnestenemijlocit de infractor,deaceia ignorarea rolului acesteia in mecanizmul comportamentului criminal ar fi gresita. Ideia privind relevarea rolului victimei in comiterea infractiunii apartine primelor savant criminologi. Cercetarile stiintifice in aceasta directie au inceput in anii 40-50 ai secolului trecut,victima devenind obiect al criminologiei numai dupa al doilea razboi Mondial.Criminologul german Hans von Hentig(1887-1974),in lucrarea sa "Notite privind interactiunea dintre infractor si victima",a.1941,propune pentru prima data o conceptie dinamica a aparitiei criminalitatii. Criminalitatea este un eveniment individual psihopatalogic,iar victim infractiunii,in opinia autorului,nu trebuie examinata ca un obiect pasiv, fiindca ea este un subiect active al procesului de criminalizare.Victima participa la initierea si realizarea delictului.in cadrul procesului penal trebuie respectate nu numai drepturile infractorului dai si ale victimei.in anul 1948, Hans von Hentig a publicat lucrareaCriminalul si victima lui", care a pus bazele unei noi directii in criminologie -victimologia(din latinescu 'victima" si grecescul logos-cuvint,stiinta, ceea ce inseamna stiinta despre victima).In aceasta lucrare autorul arata in ce mod comportamentul victimei poate explica mecanizmul actului infractional.hentig si-a argumentat astfel teoria despre victima,incit nici unul din cercetorii ulteriori ai acestei problemen-a pus la indoiala idea privind coraportul"victima-infractor".
Un loc aparte in cercetarile criminologice il ocupa lucrarile savantilor R.Gasser,H. Mendelsohn, A.Fattach, M.Wolfgang s.a. Victimologia este studiata mai detaliat in SUA,Anglia, Franta, Germania, Japonia si Elvetia.
Deci,victimologia cerceteaza in mod obiectiv fenomenele agresionale, stabilind reguli si principia de care depinde comportamentul victimei. Victimologia reprezinta stiinta personalitatii si comportamentului victimei raportata la conceperea, realizarea si consecintele directe ale actului agresional asupra victimei, ea releva cauzalitatea si efectele agresiunii asupra vitimei. Modul in care victima percepe,intelege,accepta sau respinge violenta actului agresiv are valoare pentru stabilirea lantului cauzelor si efectelor fenomenului victimal.
Victimologia trebuie sa reprezinte un sistem de concepte,de principii,de reguli, constituit pentru a apara drepturile victimei,din care sa decurga masurile denature social-marala si juridical, pentru a restabili situatia anterioara procedurii agresivitatii.
Printre conceptele victimologiei gasim si:
1) victimitatea;
2) victimizarea;
Victimitatea reprezinta totalitatea caracteristicilor social-psihologice ale persoanei care conditioneaza probabilitatea de a deveni victima." Victimicitatea este un indiciu calitativ:cu cit mai mare este victimicitatea persoanei,cu atit este mai mare posibilitatea de a devein victima.
,,Gradul de predispozitie a persoanei de a deveni victima se numeste vulnerabilitate victimala." ,,Vulnerabilitatea victimala poate fi influentata de factori personali (varsta, sexul, deficienta psihologica, experienta de scoala sau de viata redusa, etc.) si situationali (anumite situatii care ii fac pe indivizi in mai mare masura susceptibili de a deveni victime; de exemplu, turistii intr-o tara straina, vizitatorii cluburilor de noapte, etc).
Victimizarea este procesul de transformare a persoanei in victima reala, precum si rezultatul acestui proces.


Fisiere in arhiva (1):

  • Victimologia Criminologica.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!