Victimele traficului de persoane

Extras din referat Cum descarc?

Cartea ,,Alerta Rosie - Povestea prostitutiei si a traficului de persoane relatata din interior", scrisa de Jane Lasonder a fost un deschizator de drumuri in ceea ce priveste interesul nostru pentru domenul traficului uman. Prin intermediul cartii sale, autoarea ne-a introdus in lumea intunecata a dependentei de droguri, alcool si a traficului de persoane. Relatarea din interior a unor experiente marcante a victimelor traficului uman au avut un impact semnificativ asupra noastra, facand alegerea temei de proiect usoara, sporind interesul de a descoperi si cadrul legistlativ din domeniu.
Astfel, am parcurs cateva acte normative referitoare la traficul uman, am analizat un studiu realizat anterior si am incercat sa identificam rolul asistentului social in acest domeniu.
Hotararea Guvernului nr. 779/2015 pentru aprobarea Strategiei nationale de ordine si siguranta publica 2015-2020 enumera factorii care favorizeaza desfasurarea unor activitati ilicite in domeniul traficului de persoane, anume: factori economici si sociali care manipuleaza persoanele, astfel incat acestea sa cada in capcana industriei sexuale in dorinta unei vieti mai bune.
Principalele acte normative care ofera reglementari cu privire la traficul de persoane sunt Legea nr. 678/2001 pentru Prevenirea si Combaterea Traficului de Fiinte Umane si Legea nr. 230/2010 pentru modificarea si completarea Legii 678/2001. Prin acestea sunt descrise prevenirea traficului de persoane, infractiuni in legatura cu traficul de persoane, dispozitii speciale privind procedura juridica, protectia si asistenta victimelor traficului de persoane si cooperarea internationala.
In Legea nr. 678/2001 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane, publicat in Monitorul Oficial in data de 11.12.2001 si intrata in vigoare dupa trei zile de la data publicarii, se ofera informatii legate de prevenirea traficului de persoane, infractiuni in legatura cu traficul de persoane, dispozitii speciale privind procedura juridica, protectia si asistenta victimelor traficului de persoane si cooperarea internationala. Aceasta lege defineste traficul de persoane ca fiind ,,recrutarea, transportarea, transferarea, cazarea sau primirea unei persoane, prin amenintare, violenta sau prin alte forme de constrangere, prin rapire, frauda ori inselaciune, abuz de autoritate sau profitand de imposibilitatea acelei persoane de a se apara sau de a-si exprima vointa, ori prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase pentru obtinerea consimtamantului persoanei care are autoritate asupra altei persoane, in scopul exploatarii acestei persoane."
Problema traficului uman este tratata conform Hotararii de Guvern nr. 416/2007, actualizata si modificata de Hotararea Guvernului nr. 869/2016, la nivel de directie de catre Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane, infiintata in 2006, care intra in subordinea Ministerului Afacerilor Interne. A.N.I.T.P, coordoneaza, evalueaza si monitorizeaza, la nivel national aplicarea politicilor in domeniul luptei impotriva traficului de persoane de catre institutiile publice, precum si acelora din domeniul protectiei si asistentei acordate victimelor acesteia. Totodata, A.N.I.T.P este institutia coordonatoare a telefonului verde destinat atat victimelor traficului de persoane cat si celor care solicita informatii referitoare la traficul de persoane, activitatea institutiei si plecarea la munca in strainatate. Linia telefonica verde a fost apelata de peste 900 de ori, solicitate fiind informatii referitoare atat la traficul de persoane cat si la activitatea A.N.I.T.P. si plecarea la munca in strainatate. Din acestea, 5 apeluri au reprezentat posibile cazuri de trafic, care au fost referite, in vederea solutionarii, institutiilor competente. In cadrul Agentiei Ntionale impotriva Traficului de Persoane s-au infiintat si functioneaza 15 centre regionale care sprijina la nivel local implementarea masurilor de prevenire si combatere a traficului uman. Cele 15 centrele regionale se gasesc in Alba Iulia, Bacau, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Suceava, Targu Mures, Timisoara. 
Tot in Legea nr. 678/2001 gasim reglementari privind prevenirea traficului de persoane, sanctiuni in legatura cu traficul de persoane, protectia si asistenta victimelor traficului de persoane si cooperare internationala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Victimele traficului de persoane.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Legea nr. 678/2001 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei in data de 11 decembrie 2001
-  Legea nr. 230/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 678/2001 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 812 din 6 decembrie 2010 
-  Hotararea Guvernului nr. 779/2015 pentru aprobarea Strategiei nationale de ordine si siguranta publica 2015-2020 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 763 din 13 octombrie 2015. 
-  Hotararea Guvernului nr. 416/2007 privind structura organizatorica si efectivele Ministerului Afacerilor Interne, actualizata pana la data de 23 noiembrie 2016
-  Hotararea Guvernului nr. 869/2016 pentru modificarea Hotararea Guvernului nr. 416/2007 privind structura organizatorica si efectivele Ministerului Afacerilor Interne, pubilcat in Monitoru Oficial al Romaniei nr. 944 din 23 noiembrie 2016
-  Hotararea Guvernului nr. 460/2011 privin organizarea si functionarea Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 331 din 12 mai 2011
-  Ordinul Ministerului Administratiei si Internelor nr. 220/2012 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persone, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 656 din 17 septembrie 2012
-  Ciprian GRADINARU, "Analiza serviciilor de asistenta a victimelor traficului de persoane" Studiu Social Calitativ, Bucuresti 2015
-  STRATEGIA NATIONALA IMPOTRIVA TRAFICULUI DE PERSOANE pentru perioada 2018 -  2022
-  Jane LASONDER, ,,Alerta Rosie - Povestea prostitutiei si a traficului de persoane relatata din interior"
-  A.N.I.T.P. http://www.A.N.I.T.P.mai.gov.ro/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!