Victima infractiunii economice

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
1. Sistemul infractiunilor economice. 4
2.Victima si Gravitatea prejudiciabila sporita 7
3.Aspecte criminologice privind infractiunile economice asupra victimei 8
Concluzie 10
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Economia nationala a Republicii Moldova este influentata, in principal, de modul de functionare a diferitelor ramuri care ocompun. Pina la inceputul anilor '90 ai secolului trecut, economia nationala a tarii se caracteriza prin sistemul centralizat-birocratic de conducere a activitatii economice, prin proprietatea colectiva, rupta de cei care produceau, factori negativi care au determinat raminerea in urma a dezvoltarii economiei nationale. Tocmai de aceea, o data cu democratizarea societatii, s-a impus, ca o necessitate imediata, efectuarea de schimbari de structura in economia nationala. O dauna considerabila dezvoltarii tarii noastre pe calea constituirii statului de drept pot cauza infractiunile economice, care atenteaza la diferite sfere de activitate a statului si a agentilor sai economici.
In rezultatul savirsirii infractiunilor economice nu se realizeaza in deplinatate bugetul tarii, o mare parte din agentii economici se eschiveaza de la plata impozitelor, incalca normele de achitare a creditelor si de folosire a mijloacelor bancare, practica activitatea ilegala de intreprinzator, se ocupa cu contrabanda, cufabricarea si punerea in circulatie a banilor falsi si a titlurilor de valoare false, produc si comercializeaza marfuri de proasta calitate sau necorespun zatoare standardelor, inseala clientii, spala banii murdari
Gravitatea prejudiciabila sporita a infractiunilor economice consta in faptul ca in urma lor cetatenii pierd o cantitate enorma de bunuri materiale necesare satisfacerii necesitatilor materiale si spirituale, dezvoltarii economiei nationale. 
Instabilitatea legislativa, mai ales a legislatiei fiscale, modul incoerent de aplicare a acesteia, precum si politica fiscala excesiva, ca cea mai rapida si ,,eficienta" modalitate de procurare a resurselor financiare publice, reprezinta factorii principali care determina desprinderea unei parti din economia oficiala si alipirea acesteia la ,,economia subterana", contribuind, prin venituri care nu pot fi folosite in procesul economic licit, la ,,dezvoltarea" si cresterea produsului intern brut al acestei ,,economii subterane". Existenta acestui sistem legislativ fiscal deficitar si instabil, care, pe langa faptul ca este incomplet, sufera numeroase modificari si completari, atat de fond, cat si de forma, prezinta mari lacune, imprecizii si ambiguitati, contribuie la amplificarea fenomenului evaziunii fiscale prin exploatarea cu maxima abilitate de catre contribuabili a acestor deficiente pentru evitarea platii impozitelor si taxelor, avand un impact negativ asupra capacitatii statului de a se finanta.
1. Sistemul infractiunilor economice.
Articolul 126 al Constitutiei, caracterizind economia Republicii Moldova ca o economie de piata, are in vedere economianationala, in acelasi context reglementar, este statuat ca statul trebuie sa asigure, printre altele: libertatea comertului si activitatii deintreprinzator; protectia concurentei loiale; crearea unui cadru favorabil valorificarii tuturor factorilor de productie; protejarea intereselor nationale in activitatea economica, financiara si valutara etc.
Asadar, conceptul de economie nationala a Republicii Moldova este o categorie economica fundamentala, care desemneaza ansamblul de resurse natural si umane, de activitati productive, de schimb si servicii, constituite ca ramuri sau domenii de activitate economica, pe teritoriul national al Republicii Moldova, ca rezultat al dezvoltarii fortelor de productie si al diviziunii sociale a muncii,in cadrul frontierelor tarii noastre.
Economia nationala a Republicii Moldova este influentata, in principal, de modul de functionare a diferitelor ramuri care ocompun. Pina la inceputul anilor '90 ai secolului trecut, economia nationala a tarii se caracteriza prin sistemul centralizat-birocratic de conducere a activitatii economice, prin proprietatea colectiva, rupta de cei care produceau, factori negativi care au determinat raminerea in urma a dezvoltarii economiei nationale. Tocmai de aceea, o data cu democratizarea societatii, s-a impus, ca o necessitate imediata, efectuarea de schimbari de structura in economia nationala. A fost desfiintata proprietatea socialista asupra mijloacelor de productie, intreprinderile de stat fiind reorganizate ca societati comerciale, functionind dupa principiile economiei de piata.Totodata, s-a dat curs liber initiativei private in economie, ceea ce a determinat aparitia unui sector privat cu pondere din ce in ce mai mare in realizarea produsului intern brut in economia moldoveneasca, aceasta devenind astfel o economie de piata. Concluzia ce seimpune este aceea ca economia nationala a Republicii Moldova este o realitate obiectiva, aflata in plin proces de transformare, si ease inscrie printre valorile fundamentale ale societatii, care trebuie sa se bucure de ocrotire juridico-penala. 
O dauna considerabila dezvoltarii tarii noastre pe calea constituirii statului de drept pot cauza infractiunile economice, care atenteaza la diferite sfere de activitate a statului si a agentilor sai economici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Victima infractiunii economice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Barbaneagra A., Berliba V., Bargau M. et al. Comentariu la Codul penal al Republicii Moldova. Chisinau: ARC, 2003. 836 p. 
2. Barbaneagra A., Berliba V., Gurschi C. et al. Codul penal comentat si adnotat. Chisinau: Cartier, 2005. 656 p.
3. Barbaneagra A., Alecu Gh., Berliba V. et al. Codul penal al Republicii Moldova. Comentariu. (Adnotat cu jurisprudenta CEDO si a instantelor nationale). Chisinau: Sarmis, 2009. 860 p
4. Bulai C. Manual de drept penal. Partea Generala. Bucuresti: All, 1997. 650 p
5. Cojanu G. Raspunderea penala pentru actele de diversiune potrivit legislatiei Republicii Moldova si a Romaniei.
6. VOICU, C. Criminalitatea afacerilor. Bucuresti: Editura Inspectoratului General al Politiei, 1997. 
7. VOICU, C. Spalarea banilor murdari. Bucuresti: SYLVI, 1999.
8. BORODAC, A. Manual de drept penal. Partea Speciala: pentru invatamant universitar. Chisinau, 2004.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!