Viața și opera lui Sigmund Freud - criminologie

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 2
1. Viata si opera lui Sigmund Freud 3
2. Structura psihicului uman in conceptia lui Sigmund Freud 6
3. Doctrina psihanalitica a lui Sigmund Freud 11
4. Rolul psihanalizei in societatea contemporana 13
Concluzii 14
Bibliografie 15


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Constitutia Republicii Moldova, Legea Suprema, considera drept valori supreme ,,statul de drept, pacea civica, democratia, demnitatea omului, drepturile si libertatile lui, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic" [1, p.3].
In baza acestor valori supreme au fost elaborate si adoptate un sir de documente si legi, precum Conceptia dezvoltarii invatamintului in Republica Moldova [2], Legea invatamintului [3] s.a. In particular, in Legea invatamintului este stipulat ca ,,obiectivul educational major al scolii consta in dezvoltarea libera, armonioasa a omului si formarea personalitatii creative, care se poate adapta la conditiile in schimbare ale vietii" [3, art.5].
Asadar, atit in Legea Suprema, cit si in Legea invatamintului se vorbeste de formarea si dezvoltarea personalitatii umane. Dar ce este personalitatea? La aceasta intrebare au incercat sa dea raspuns reprezentantii diferitor orientari, inclusiv Sigmund Freud, autorul doctrinei psihanalitice [4, p.83]. Dupa cum arata Igor A. Ciobanu ,,psihanaliza a constituit punctul de trecere de la psihologia criminala la criminologia psihologica" si a dominat in perioada dintre cele doua razboaie mondiale [ibidem].
Psihologii americani Larry A. Hjelle si Daniel J. Ziegler mentioneaza ca ,,in toata istoria omenirii foarte putine idei au avut o influienta atit de vasta si puternica" asupra civilizatiei apusene, cum a avut-o freudismul [5, p.106]. In decurs de 45 ani de activitate stiintifica si practica clinica Freud a creat: 1) prima teorie desfasurata a personalitatii; 2) un sistem clinic de observari bazate pe experienta lui terapeutica si psihanaliza; 3) o metoda originala de tratare a dereglarilor neurotice; 4) o metoda de investigatie a acelor procese psihice, care aproape ca nu pot fi studiate cu ajutorul altor procedee [ibidem].
In cele ce urmeaza, conform programei analitice a cursului Criminologie [6], ne vom referi la viata si opera lui Sigmund Freud, la structura psihicului uman in conceptia lui Sigmund Freud, la doctrina psihanalitia a lui Sigmund Freud si la rolul psihanalizei in societatea contemporana.
1. Viata si opera lui Sigmund Freud
Sigmund Freud s-a nascut pe 6 mai 1856 intr-o familie de evrei in oraselul austriac Freiberg, astazi Pribor/Republica Ceha [ aici si in continuare apud 5, pp. 106-111]. El era cel mai mare dintre cei sapte copii, necatind la faptul ca tatal sau, vinzator de blanuri, avea doi copii din casatoria precedenta si era deja bunel in momentul, cind s-a nascut Sigmund. Cind acesta avea patru ani, familia lui, din cauza problemelor financiare, s-a mutat cu traiul la Viena. El a trait permanent aici, insa, cu un an inainte de a muri, a emigrat in Anglia.
Chiar din primii ani de scoala Freud invata excelent. Cu toate ca familia sa nu era una instarita si traiau intr-un apartament mic si aglomerat, parintii sai au facut totul pentru ca Sigmund sa aiba parte de cele mai bune conditii, uneori si cu pretul defavorizarii celorlalti copii ai familiei. Ca si toti alti tineri din acea perioada, el a obtinut o pregatire clasica: a invatat limbile geaca si latina, a studiat operele poetilor clasici, dramaturgilor si filozofilor - Shakespeare, Kant, Galilei, Schopenhauer, Neitzche. Pasiunea lui pentru literatura era intr-atit de mare, incit datoriile lui fata de magazinul de carti permanent cresteau. La terminarea scolii, Freud avea nu numai cunostinte temeinice de greaca, latina, germana si ebraica, ci invatase si franceza si engleza.
In copilarie, isi amintea Freud, dorea sa devina general sau ministru, insa din cauza conceptiilor antisemite, dorintele sale ramineau irealizabile, cu exceptia medicinii si jurispudentei. El a ales medicina, fiind admis la facultatea respectiva a universitatii din Viena in anul 1873. In timpul studiilor el a fost influentat de marele psiholog Ernst Brucke. Acesta a inaintat ideea ca organismele vii reprezinta in sine niste sisteme dinamice energetice, care se supun legilor universului fizic. Freud a acceptat aceste idei, mai apoi inaintindu-le in conceptiile sale vizavi de functionarea psihicului.
Ambitia il indemna pe Freud sa savirseasca o anumita descoperire care l-ar fi facut vestit inca in anii de studentie. El si-a adus aportul in stiinta prin faptul ca a descris noi insusiri ale celuleor nervoase la pestii de aur, precum si prin faptul ca a confirmat prezenta oualor la masculii tiparilor de mare. Insa o descoperire mai mare a constat in faptul ca la tratamentul unor boli poate fi utilizata cocaina. El insusi a intrebuintat cocaina fara anumite consecinte negative si i-a prorocit acestui preparat rolul de panacee, nemaivorbind de eficienta acestui preparat ca fiind anestezic. Mai tirziu cind a fost cunoscut faptul despre dependenta narcotica a cocainei, entuziasmul lui Freud a diminuat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Viata si Opera lui Sigmund Freud - Criminologie.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!