Vătămare corporală din culpă - prezentare comparativă

Extras din referat Cum descarc?

Noul Cod Penal ce va intra in vigoare la 1 octombrie 2011, marcheaza un pas in consolidarea vietii juridice deoarece are scopul de a satisface necesitatile societatii romanesti in materie penala. 
Noul cod penal va aduce modificari necesare si utile.
Structura partii speciale a proiectului reprezinta un progres sub aspectul ordinii de preferinta a valorilor sociale ocrotite. Astfel, partea speciala a noului Cod penal nu va mai incepe, ca in actuala reglementare, cu infractiunile contra sigurantei statului, ci cu infractiuni contra persoanei. Dupa infractiunile contra persoanei urmeaza cele contra patrimoniului si abia dupa acestea infractiunile contra sigurantei statului.
Sub acest aspect Noul Cod penal se apropie de reglementarile specifice unei societati democratice.
In Noul Cod Penal fapta de vatamare corporala din culpa este prevazuta in Titlul I, Infractiuni contra persoanei, Capitolul II, Infractiuni contra integritatii corporale sau sanatatii, art. 194.
Art. 194 Vatamarea corporala din culpa 
(1) Fapta prevazuta in art. 193 alin. (2) savarsita din culpa de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice ori a unei substante psihoactive sau in desfasurarea unei activitati ce constituie prin ea insasi infractiune se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
(2) Fapta prevazuta in art. 194 alin. (1) savarsita din culpa, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
(3) Cand fapta prevazuta in alin. (2) a fost savarsita ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anumite activitati, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(4) Daca urmarile prevazute in alin. (1) - (3) s-au produs fata de doua sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime.
(5) Daca nerespectarea dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere sau desfasurarea activitatii care a condus la comiterea faptelor prevazute in alin. (1) si alin. (3) constituie prin ea insasi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.
(6) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Din cuprinsul articolului se poate observa ca s-a realizat o simplificare a reglementarii, corespunzator cu cea efectuata in cazul uciderii din culpa, si a fost introdusa o incriminare complexa, incidenta atunci cand doua sau mai multe persoane au fost vatamate. 
S-a inlaturat astfel incoerenta din legea veche, care consacra o unitate de infractiune atunci cand au fost ucise din culpa doua sau mai multe persoane si o pluralitate de infractiuni atunci cand acestea au fost doar vatamate. 
Mentinerea acestei inconsecvente ar fi putut conduce la sanctionarea mai severa a autorului vatamarii din culpa a mai multor persoane fata de situatia autorului unei ucideri din culpa comise in conditii similare. 
Spre deosebire de alin. (1) din actuala reglementare a infractiunii, in Noul Cod Penal vatamarea corporala din culpa reprezinta fapta de lovire sau orice acte de violenta savarsite din culpa de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice ori a unei substante psihoactive sau in desfasurarea unei activitati care constituie prin ea insasi infractiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Vatamare Corporala din Culpa - Prezentare Comparativa.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!