Vânzări Speciale în Dreptul Comercial

Extras din referat Cum descarc?

EFECTELE VANZARILOR SPECIALE
In afara de regulile generale aplicabile unui contract de vanzare-cumparare comerciala, legea reglementeaza si unele reguli speciale referitoare la anumite vanzari. Unele dintre ele sunt creatii ale dreptului comun, aplicabile tuturor vanzarilor, in timp ce altele reprezinta creatii specifice ale dreptului comercial, aplicabile numai in vanzarile comerciale. Regulile din prima categorie se refera la vanzarea bunurilor determinate generic si la vanzarea afectata de modalitati iar celelalte se refera la anumite practici comerciale in materia vanzarii si la diverse metode de privatizare a societatilor comerciale.
1. Vanzarea dupa greutate, numar sau masura. Aceasta vanzare are ca obiect anumite bunuri determinate generic care apartin vanzatorului. Pentru determinarea lucrului vandut este necesara o operatiune de individualizare si anume: cantarire, masurare, numarare, operatiune care este necesara pe cale de consecinta si pentru determinarea pretului. Contractul se considera incheiat in momentul in care partile s-au invoit asupra lucrului si asupra pretului desi bunurile nu au fost insa efectiv determinate. 
Dreptul de proprietate asupra lucrului si riscurile nu se transmit de la vanzator la cumparator decat in momentul individualizarii bunurilor, pana atunci riscul pieirii fortuite ramanand in sarcina vanzatorului. Daca neexecutarea contractului este datorata pieirii fortuite a bunului, vanzatorul nu va fi obligat la plata de despagubiri. Daca vanzatorul nu isi executa obligatia, cumparatorul va putea cere fie executarea fie rezolutiunea contractului cu plata de despagubiri.
2. Vanzarea cu gramada sau in bloc. Acest tip de vanzare se deosebeste de vanzarea dupa greutate, numar sau masura, obiectul acesteia fiind bunurile determinate generic care sunt susceptibile de cantarire, numarare sau masurare, dar care sunt intr-un anume mod individualizate iar pretul este determinat global pentru intreaga cantitate. Conform art. 1295 Cod civil, contractul se considera incheiat la manifestarea acordului de vointa al partilor asupra lucrului si a pretului si tot in acest moment dreptul de proprietate si riscurile se transmit de la vanzator la cumparator.
3. Vanzarea pe incercate. Potrivit art. 1302 Cod civil, vanzarea pe incercate este un contract afectat de o conditie suspensiva, conditie ce consta in dreptul ce si-l rezerva cumparatorul de a incerca lucrul. Pentru determinarea calitatilor bunului trebuie efectuata o expertiza, caci altfel, realizarea acordului de vointa ar depinde in exclusivitate de vointa cumparatorului, situatie in care s-ar pune problema validitatii unei asemenea conditii, fiind conditie pur potestativa supusa nulitatii potrivit art. 1010 Cod civil. Pana in momentul realizarii conditiei, dreptul de proprietate si riscul pieirii fortuite a bunului ramane la vanzator. In momentul realizarii conditiei, cumparatorul devine proprietarul bunului cumparat cu efect retroactiv.
4. Vanzarea pe gustate. Aceasta vanzare are ca obiect bunuri care de obicei se gusta de cumparator inainte de a le cumpara. Potrivit art. 1301 Cod civil, contractul se considera incheiat de parti dupa ce bunul a fost gustat de cumparator si a declarat ca ii revine. Daca dupa gustare, cumparatorul refuza bunul, vanzatorul nu poate cere o expertiza si astfel contractul nu poate fi incheiat. In cazul acestui contract, transmiterea dreptului de proprietate are loc dupa gustarea si declararea de catre cumparator ca este de acord cu bunul respectiv. Spre exemplu, gustarea dintr-o bucata de branza sau dintr-o cantitate de vin.
5. Vanzarea dupa mostra. Desi legislatia noastra civila si comerciala nu o reglementeaza, vanzarea dupa mostra este des uzitata atat in comertul intern cat si in cel international. 
Avantejele acestui tip de vanzare constau in scutirea cumparatorului de a se deplasa pana la locul unde este depozitata marfa si concentreaza la dispozitia cumparatorului maximum de produse pe un minim de spatiu. Mostra este furnizata de regula de vanzator dar ea poate fi propusa si de cumparator, iar in urma acceptarii de catre parti, ea devine mostra contractuala, distingandu-se de mostra de reclama sau mostrele prezentate in targuri. Mostra isi indeplineste functia de control asupra calitatii marfurilor livrate ulterior de vanzator. Daca cumparatorul constata la livrare neconcordanta intre mostra contractata si cea pe care o are in pastrare se va face confruntarea cu celelalte mostre. Pentru securitatea mostrelor pe timpul pastrarii se foloseste sistemul aplicarii sigiliului. Contractul este perfectat in momentul realizarii acordului de vointa, adica al acceptarii mostrei de cumparator. Daca marfa nu corespunde cu mostra, cumparatorul are dreptul sa ceara: rezolutiunea contractului cu daune, neputand formula o actiune redhibitorie sau estimatorie ca in situatiile in care obiectul contractului este afectat de vicii; inlocuirea produselor necorespunzatoare; reducerea corespunzatoare a pretului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Vanzari Speciale in Dreptul Comercial.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!