Urmele Principale ale Armelor de Foc

Extras din referat Cum descarc?

Urmele secundare ale impuscaturii
In literatura de specialitate se foloseste, cu acelasi inteles si expresia de urme suplimentare sau chiar impropriu, "factori suplimentari" ai impuscaturii, care sunt de fapt cauza, iar ultimele sunt efectul.
Urmele secundare ale impuscaturii apar ca rezultat al actiunii factorilor suplimentari si se formeaza concomitent cu producerea focului.
Din categoria urmelor secundare fac parte:
1. urmele rezultate din actiunea flacarii;
2. urmele rezultate din actiunea gazelor;
3. urmele de funingine;
4. particulele de pulbere arsa si nearsa;
5. inelele de metalizare;
6. particule de unsoare.
Factorii suplimentari ai impuscaturii sunt: flacara, gazele si pulberea arsa si nearsa. Dupa ce percutorul a lovit capsa, materialul inflamabil din aceasta se aprinde, iar incarcatura din tubul cartusului ia foc. Gazele rezultate din arderea pulberii exercita o presiune asupra glontului. Cand se formeaza o presiune suficienta, glontul invinge forta care il fixeaza in gatul tubului cartusului si incepe brusc miscarea sa inspre canalul tevii prevazute cu ghinturi.
Concomitent cu inceputul miscarii glontului se deplaseaza si coloana de aer care se afla in canalul tevii - in fata glontului - si care datorita vitezei mari a acestuia se comprima si astfel la gura tevii arme se formeaza la inceput o sfera de aer creata prin iesirea aerului comprimat si care are o viteza egala cu cea a glontului.
Din canalul tevii armei, odata cu coloana de aer, flacara, gazele si glontul sunt scoase si particule de funingine, pulbere arsa si nearsa, unsoare de arma (in cazul in care a fost unsa), particulele de metal desprinse din canalul tevii armei sau din cartus, precum si praf sau alte impuritati, daca arma nu a fost curatata inainte de tragere.
Schematic, actiunea factorilor suplimentari ai impuscaturii are aspectul unui con cu varful la gura tevii.
a) Actiunea flacarii;
b) Actiunea gazelor;
c) Actiunea funinginei;
d) Actiunea pulberii arse si nearse.
Urmele acestora, deci apar in succesiunea sus mentionata, ordinea acestor componente fiind data de distanta pe care o parcurg, incepand de la gura tevii, adica de la varful conului spre baza lui.
1. Urmele rezultate din actiunea flacarii
Actiunea flacarii se manifesta sub forma unei arsuri imprejurul orificiului de intrare (atunci cand teava este suficient de aproape de piele sau obiectele de imbracaminte).
Caracterul urmelor flacarii depinde de o serie de factori:
1. Calitatea pulberii folosita pentru incarcarea cartusului - urmele flacarii in cazul folosirii pulberii cu fum vor fi mai intinse decat la pulberea fara fum.
2. Materialul tintei - se cunoaste faptul ca la tragerile cu arme de vanatoare, cu cartuse incarcate cu pulbere de fum, de la distante pana la 1 m, fibrele tesaturilor de culoare deschisa isi schimba culoarea (devin inchise) si uneori, se carbonizeaza. Atunci cand se folosesc arme cu teava scurta, asemenea fenomene se intalnesc numai pana la 5-10 cm. Daca se foloseste pulbere fara fum, urmele flacarii sunt neinsemnate si nu se vad decat pana la o distanta de 3 cm.


Fisiere in arhiva (1):

  • Urmele Principale ale Armelor de Foc.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!