Urmele Papilare

Cuprins referat Cum descarc?

Notiuni generale de dactiloscopie 2
Structura pielii si formarea crestelor papilare 2
Proprietatile desenelor papilare 3
A. Unicitatea sau individualitatea desenului papilar 3
B. Fixitatea (stabilitatea) desenului papilar 3
Structura desenelor papilare 4
Regiunile palmei 6
Tipurile, subtipurile si varietatile desenelor papilare 7
l. Tipul arc (adeltic) 7
2. Tipul lat (monodeltic) 8
3. Tipul cerc (bideltic) 10
4. Tipul polideltic 11
5. Tipul amorf 11
Relevarea urmelor papilare 11
Relevarea urmelor papilare latente folosind pulberi si pensule 12
Relevarea urmelor papilare latente folosind substante si tehnici speciale 12
Concluzii: 13
Bibliografie 14


Extras din referat Cum descarc?

Notiuni generale de dactiloscopie
Dactiloscopia este o parte a stiintei criminalistice care are ca obiect examinarea amprentelor digitale, palmare si plantare in scopul identificarii persoanei. Obiectul dactiloscopiei cuprinde:
-- elaborarea procedeelor si stabilirea mijloacelor de descoperire, fixare, ridicare si examinare a urmelor desenelor papilare lasate in diferite locuri de persoane;
-- elaborarea procedeelor de amprentare a persoanelor;
-- elaborarea regulilor de codificare a amprentelor papilare, in vederea organizarii cartotecilor si a cazierului dactiloscopic;
-- elaborarea metodologiei de realizare a expertizei dactiloscopice pen!tru identificarea persoanei.
Structura pielii si formarea crestelor papilare
Pielea este invelisul care imbraca intreaga suprafata a corpului uman. Ea este formata din trei straturi: epidermul, dermul si hipodermul.
Epidermul este partea exterioara a pielii, fiind alcatuit din mai multe stra!turi de celule epiteliale. Celulele superioare ale epidermului sunt celule moarte si for!meaza un strat cornos relativ dur, care face din epiderm un invelis protector al pielii.
Dermul sau pielea propriu-zisa este un tesut fibros, viu, conjunctiv si elastic. El contine vasele capilare, vasele arteriale si venoase, precum si ter!minatiile a numerosi nervi senzitivi.
Hipodermul este stratul cel mai profund, situat sub derm, care face legatura intre piele si organele interioare.
La punctul de contact cu epidermul, in partea sa superioara, dermul prezinta o serie de proeminente, de ridicaturi conice, care se numesc papile, in varful papilelor (ce sunt strabatute fiecare de cate un canal) se afla porii prin care este eliminata transpiratia. Papilele dermice sunt insiruite liniar, unele langa altele. Randurilor de papile le corespund randurile de creste papilare situate la suprafata dermului.
Crestele papilare care se formeaza la suprafata dermului au o inaltime ce variaza intre 0,1 --0,4 mm si o latime intre 0,2 -- 0,7 mm. Ele sunt despartite de niste santulete numite ,,santuri papilare", ce au aceleasi dimensiuni ca ale crestelor pe care le separa.
Forma crestelor papilare de la suprafata dermului este reprodusa identic de stratul epidermic, ceea ce face ca in exterior epidermul sa prezinte aceleasi caracteristici ca si dermul. Sudoarea excretata de glandele sudoripare si sub!stantele grase (sebum) secretate de glandele sebacee formeaza la suprafata epidermului un strat de saruri si grasimi care, la contactul cu un obiect, se depun pe acesta si redau intocmai forma crestelor papilare.
Din desenele papilare sunt conside!rate ca facand parte si incretiturile pielii care strabat transversal crestele papilare, denumite linii albe, precum si liniile ce se formeaza pe epiderm in zona santurilor flexorale.
Desenele papilare imprimate pe su!prafata unor obiecte, cunoscute in crimina!listica si sub denumirea de dactilograme, sunt de doua feluri:
-- dactilograme care reprezinta de!senele papilare imprimate voluntar, in limbajul de specialitate acestea sunt denumite fie am!prente papilare, fie impresiuni, fie amprente de comparat;
-- dactilograme care reprezinta de!senele papilare imprimate involuntar pe un obiect oarecare. Sunt denumite urme papilare sau amprente in litigiu.
In functie de locul unde se afla situat pe suprafata pielii desenul papilar, impresiunile si urmele pot fi: -- digitale, cand reprezinta crestele papilare de pe suprafata interioara a degetelor;
-- palmare, cand reprezinta crestele papilare de pe intreaga suprafata interioara a palmelor;
-- plantare, cand reprezinta crestele papilare de pe talpa picioarelor.
Proprietatile desenelor papilare
A. Unicitatea sau individualitatea desenului papilar
Cercetatorii in materie de dactiloscopie sustin ca este imposibil a se intalni doua persoane cu desene papilare identice. Fiecare desen papilar al fiecarui deget are o morfologie unica neexistand doua degete cu desene identice, chiar la aceeasi persoana.


Fisiere in arhiva (1):

  • Urmele Papilare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!