Uniunea Europeană - Trecut și Viitor

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 2
Scurt istoric 2
Obiectivele Uniunii stipulate in Tratat 3
Viitorul 4
Reformarea institutiilor Uniunii Europene 5 
Politicile comune 6
Problema Constitutiei Europene 6
Constructia europeana in perspectiva 7
Bibliografie 9


Extras din referat Cum descarc?

Dupa desfasurarea revolutiilor anticomuniste din partea captiva a Europei produse in cursul anului 1989, statele care pornisera din 1957 pe drumul unificarii europene s-au aratat in mare masura nepregatite sa-si asume din mers marile provocari politice si economice cu care s-au vazut brusc confruntate. In pofida deschiderii catre aderarea fostelor state satelite ale Moscovei, noua constructie a Uniunii Europene, fondata dupa 1992, a intrat intr-o profunda criza de identitate si de evolutie, diferita fata de perioadele de inertie organizationala sau de impas economic din trecut. Nici ratificarea Tratatului de la Amsterdam, in urma indelungatei Conferinte Interguvernamentale care urma sa genereze un profil radical primenit si consolidat al noii Europe, nu a fost de natura sa deblocheze --criza institutionala cu care cei 15 n-au incetat sa se confrunte. Totusi, au aparut semnele unei vointe politice a majoritatii actorilor importanti din cadrul UE, cu exceptia previzibila a Marii Britanii.
Extinderea Uniunii Europene la 27 de tari, prefigurata inca din anii 90, nu are precedent in privinta numarului de tari si nici a schimbarilor pe care le implica. Extinderea Uniunii Europene reprezinta deci o provocare atat pentru tarile membre UE, cat si pentru tarile candidate.
1. Scurt istoric.
Primii pasi in constructia europeana au avut loc in urma cu 50 de ani, o data cu semnarea Tratatului de la Paris (1951) prin care s-a infiintat Comunitatea Europeana a Carbunelui si a Otelului prin vointa comuna a sase membri fondatori: Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Olanda. Apoi, prin Tratatul de la Roma (1957), aceste sase tari au hotarat crearea Comunitatii Economice Europene (CEE) si a Comunitatii Europene a Energiei Atomice (EURATOM). Au fost necesari 16 ani pentru a se realiza prima extindere a Comunitatii Economice Europene de la sase la noua membri (1973: Danemarca, Irlanda, Marea Britanie), dupa care procesul de integrare s-a accelerat. Comunitatea Europeana a avut o evolutie dinamica, inregistrand unele schimbari si perfectionari la nivel organizatoric si institutional. Cele mai importante evenimente ale anilor 80 pentru integrarea vest-europeana le-au constituit extinderea de la 9 la 12 membrii si crearea Pietei Unice Europene.
Desi prevazuta chiar prin Tratatul de la Roma, Piata Unica a fost impulsionata in mod deosebit de Jacques Delors incepand din 1985, cand acesta a devenit presedintele Comisiei Europene. La Summit-ul de la Luxemburg ce a avut loc la numai sase luni dupa initiativa lui Delors, in decembrie 1985, s-a adoptat Actul Unic European, intrat in vigoare in iunie 1987.
Tratatul asupra Uniunii Europene, cunoscut sub numele de Tratatul de la Maastricht a fost semnat la 7 februarie 1992 de ministrii Afacerilor Externe si de Finante ai celor 12 tari membre.
Particularitatea acestei noi faze consta nu numai in modificarea conceptului de Comunitate Europeana in cel de Uniune Europeana, dar si in extinderea integrarii de la domeniul economic la cel monetar si politic.
Obiectivele Uniunii stipulate in Tratat sunt:
- promovarea progresului economic si social echilibrat si durabil, prin stabilirea unei uniuni economice si monetare, cu o moneda unica;
- punerea in practica a unei politici externe si de securitate comune, cu definirea in timp a unei politici de aparare comuna. Uniunea Europeana dispune de un cadru institutional unic, format din institutiile comunitare si Consiliul European;
- tratatul asupra Uniunii Europene abordeaza nu numai domeniile economic, monetar , politic, ci si cultura, invatamantul si socialul. Conceptul de dialog social, care fusese introdus de Actul Unic European, a fost definit de Art. 3 al Protocolului Social de la Maastricht. Se considera ca prin aceste texte s-a inregistrat un progres evident catre o politica sociala europeana, dar Europa se afla inca departe de uniunea sociala.
Institutiile Uniunii Europene desemnate sa realizeze obiectivele (Art. 7) in limita puterilor conferite prin Tratat sunt:
- Parlamentul European;
- Consiliul European;
- Comisia Europeana;
- Curtea de Justitie;
- Curtea de Conturi.
Dupa aproximativ cinci ani de la semnarea Tratatului de la Maastricht, au fost aduse amendamente la tratatele anterioare si s-a stabilit simplificarea tratatelor care infiintasera cele trei Comunitati Europene pentru a fi adaptate la realitatile prezentului prin semnarea unui nou tratat, cunoscut sub numele de Tratatul de la Amsterdam (octombrie 1997).
Tratatul de la Amsterdam introduce patru mari domenii:
a. libertate, securitate si justitie;
b. uniunea si cetatenii sai;
c. politica externa eficienta si coerenta;
d. problemele institutionale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Uniunea Europeana - Trecut si Viitor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!