Unitatea Administrativ-Teritoriala - Comuna Hemeius

Extras din referat Cum descarc?

Comuna Hemeius este unitatea administrativ-teritoriala de baza care cuprinde populatia rurala reunita prin comunitate de interese si traditii, fiind situata in imediata vecinatate a municipiului Bacau. Este compusa din 3 localitati: Hemeius, Fantanele, Lilieci si are o populatie ce a ajuns la 4000 de locuitori. Comuna este strabatuta de DN 15 si DJ 119 B, facand legatura acesteia cu municipiul Bacau si orasul Buhusi. Localitatea Hemeius este resedinta de comuna. De asemenea comuna este strabatuta de calea ferata Bacau-Bicaz. 
In vecinatatea comunei gasim, dupa cum urmeaza: 
- la N-E Comuna Beresti-Bistrita; 
- la S-E Municipiului Bacau; 
- la S, S-V Comuna Margineni. 
Suprafata teritoriului administrativ al comunei Hemeius este de 2790,72 ha din care intravilan 587,75 ha reprezentand 21,06% din total suprafata teritoriu administrativ. 
Localitatile componente ale comunei Hemeius sunt: 
- Hemeius 256,25 ha, reprezentand 43 %; 
- Fantanele 63,00 ha reprezentand 11 %; 
- Lilieci 268,50 ha reprezentand 46%.
In comuna sunt 1.456 gospodarii, sase scoli, cinci gradinite, patru biserici, din care una romano - catolica si un camin cultural. Atractia comunei o constituie parcul dendrologic in suprafata de aproximativ 50 ha, unde cresc peste 1300 specii de arbori si arbusti.
Primele atestari documentare despre comuna Hemeius vin din 1470, an in care, voievodul Stefan cel Mare a donat Manastirii Neamt, mosia Fantanele. Denumirea de Hemeius apare in 1864, cand o gasim atestata in documentele timpului. A luat fiinta la inceputul secolului al XVIII-lea, pe un teren ce apartinea familiilor Pascanu si Cantacuzino. Aici, intre 1864 si 1866 a fost construita o superba resedinta in stil medieval, cunoscuta sub numele de "Castelul rosu". Din 1970, in cadrul parcului functioneaza Filiala Zonala Moldova a Institutului de Cercetari Silvice Bucuresti. Un alt parc, de data recenta insa, si care este pe cale de a duce faima acestei comune este cel cunoscut sub numele de HIT, sau parcul industrial tehnologic Hemeius.
In satul resedinta de comuna - Hemeius, au sediul autoritatile administratiei publice locale prin care se realizeaza autonomia locala: Consiliul Local al Comunei Hemeius, ca autoritate deliberativa si primarul comunei Hemeius ca autoritate executiva si celelalte institutii publice reprezentative pentru comuna.
Primaria comunei Hemeius, ca organism al administratiei publice locale, are ca obiect de activitate acoperirea tuturor necesitatilor legate de intretinerea si dezvoltarea comunei Hemeius, administrand interesele publice locale. Problemele de interes deosebit ale unitatii administrativ teritoriale se pot supune, in conditiile legii, aprobarii locuitorilor, prin referendum local.
Comuna Hemeius, ca unitate administrativ - teritoriala, are personalitate juridica, are deplina capacitate, poseda un patrimoniu si are initiativa in tot ceea ce priveste administrarea intereselor publice locale, exercitand autoritatea in limitele administrativ - teritoriale definite. Autoritatile administratiei publice prin care se realizeaza autonomia locala in comune sunt: consiliile locale, ca autoritati deliberative, si primarii, ca autoritati executive. Consiliile locale si primarii se aleg in conditiile prevazute de Legea privind alegerile locale.
In asigurarea liberului exercitiu al mandatului lor acestia indeplinesc o functie de autoritate publica, beneficiind de dispozitiile legii penale cu privire la persoanele care indeplinesc o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat. Mandatul primarului si consilierului local este de 4 ani.
In scopul asigurarii autonomiei locale autoritatile administratiei publice locale au dreptul sa instituie si sa perceapa impozite si taxe locale, sa elaboreze si sa aprobe bugetele de venituri si cheltuieli ale comunelor.
Comuna are un primar si un viceprimar, viceprimarul nu poate fi in acelasi timp si consilier.


Fisiere in arhiva (1):

  • Unitatea Administrativ-Teritoriala - Comuna Hemeius.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!