UNICEF

Extras din referat Cum descarc?

Fondul International pentru Urgente ale Copiilor al Natiunilor Unite (UNICEF) a fost creat de catre Ansmablul General al Natiunilor Unite in 1946. In 1953, numele sau a fost scurtat in Fondul pentru Copii al Natiunilor Unite, dar mai este inca cunoscut sub acronomimul sau popular. Cu sediul in New York, UNICEF ofera asistenta umanitara si pentru dezvoltare copiilor si mamelor lor in tarile in curs de dezvoltare. O agentia fondata prin voluntariat, UNICEF supravietuieste prin fonduri guvernamentale si donatii private. UNICEF a primit in 1965 Premiul Nobel pentru Pace.
In anul 1959, Adunarea Generala a ONU a adoptat in unanimitate Declaratia Drepturilor copilului. Comunitatea internationala are responsabilitatea apararii drepturilor copiilor. Viitorul omenirii depinde de modul in care copilul este pregatit pentru a avea o viata individuala potrivit cu idealurile proclamate in Cartea Natiunilor Unite. In 1990, la New York, 71 de sefi de state si guverne au semnat Conventia Natiunilor Unite privind drepturile copilului. Acest din urma document international cuprinde in articolele sale o serie de prevederi referitoare la protectia copiilor, la respectarea drepturilor acestora. Nici unul din articolele Declaratiei Universale nu acopera in amanunt drepturile copiilor. Copiii necesita o protectie si o grija speciala dupa nastere datorita,imaturitatii lor fizice si psihice. 
Romania a ratificat conventia la 25 septembrie 1990. Conventia cuprinde principiile generale care reglementeaza drepturile copilului, precum si principalele drepturi pe care statele semnatare s-au angajat sa le respecte. Printre acestea, amintim:non-discriminarea, supravietuirea si dezvoltarea, dreptul de a avea un nume, la nastere, si de a i se asigura o cetatenie, libertatea de expresie si de opinie a copilului, libertatea gandirii, constiintei, religiei, libertatea de asociere, accesul la in formare corespunzatoare, securitatea sociala, dreptul la sanatate deplina si accesul la servicii sanitare si medicale, interzicerea torturii, tratamentului sau pedepselor crude, pedepsei capitale, detentiei pe viata si arestarii sau privarii de libertate in mod ilegal.
Numeroase organisme internationale s-au constituit si actioneaza pentru respectarea si apararea drepturilor copiilor. In 1945 a luat sfarsit cel de-al doilea razboi mondial. Milioane de copii din Europa mureau de frig, de foame sau secerati de boli. Atunci Organizatia Natiunilor Unite a creat unicef (United Nations International Children`s Emergency Fund). Acesta are drept scop principal ajutorarea si protejarea vietii copiilor, asigurarea dezvoltarii lor depline. Pentru a-i ajuta pe copiii aflati in suferinta unicef a trimis hrana, apa, imbracaminte, reusind in doar 3 ani sa salveze 10 000 000 de copii.
Astazi, unicef trimite ajutoare tuturor copiilor care au nevoie de acestea, indiferent ca ei traiesc in Africa, Asia sau America latina. Alaturi de alimente, apa, imbracaminte unicef trimite si oameni care se pricep sa-i ajute pe copii sa scrie si sa citeasca, sa cultive plante sa creasca animale, sa-si usureze viata astfel incat sa creasca sanatosi si fericiti. Seriozitatea cu care si-a pus in aplicare programele pentru copii si, mai ales, in folosul copiilor a adus unicef-ului o larga recunoastere; in mai toate tarile lumii s-au constituit comitete nationale pentru unicef. 
Si in Romania fiinteaza comitetul National Roman pentru unicef cu filiale in aproape toate judetele tarii. Programele acestuia cuprind atat actiuni cu caracter umanitar, cat si actiuni dedicate formarii si dezvoltarii personalitatii copiilor romani, afirmarii si respectarii drepturilor copilului.Un numar mare de organizatii s-au dezvoltat in scopul luptei pentru pace si justitie in lume. Unele cum ar fi ,,Oxfam" si ,,Salvati Copiii", functioneaza pentru a proteja in special drepturile sociale si economice ( apa, mancare, locuinte, asistenta medicala, etc. ) .
Altele, cum este si Amesty International, protejeaza drepturile civile si politice ( libertatea cuvantului si a religiei, interzicerea torturii si a inchiderii nedrepte ), Consiliul Mondial al Bisericilor lucreaza pentru ambele grupe de drepturi. Munca acestor formatiuni, intr-un fel sau altul, este strans legata de Declaratia Universala a Drepturilor Omului .Aceste organizatii sunt formate din oameni obisnuiti ( chiar daca unii dintre ei sunt experti provenind din tari diferite ). Ele sunt independente fata de orice guvern. Aceasta inseamna ca nu trebuie sa astepte dupa lungile discutii ale politicienilor sau dupa fonduri guvernamentale si deci pot actiona imediat ce este nevoie. Ele sunt bine cunoscute peste tot in lume si oamenii stiu ca pot apela la ele pentru ajutor. Organizatii similare au fost infiintate de guverne afiliate Natiunilor Unite.De exemplu: UNESCO, care lucreaza pentru drepturile educationale si culturale si unicef, care lucreaza pentru drepturile femeilor si copiilor.Sediul UNESCO este la Paris . Trei mii de oameni, din 146 tari, lucreaza aici tot timpul.


Fisiere in arhiva (1):

  • UNICEF.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!