Tribunalul de Prima Instanta

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins 2
CAPITOLUL I. Organele comunitare de jurisdictie 3
Sectiunea 1. Consideratii generale 3
CAPITOLUL II. Tribunalul de prima instanta 3
Sectiunea 1. Necesitatea infiintarii 3
Sectiunea 2. Compunere si structura 4
CAPITOLUL III. Competenta Tribunalului de prima instanta 5
Sectiunea 1. Competenta conform deciziei nr.88/591 5
Sectiunea 2. Competenta conform deciziei nr.93/350 7
Sectiunea 3. Competenta conferita de Tratatul de la Nisa 9
Sectiunea 4. Jurisdictia Tribunalului de prima instanta. Concluzii 10
CAPITOLUL IV. Camerele jurisdictionale 12 
Sectiunea 1. Necesitatea infiintarii 12
Sectiunea 2. Constituirea camerelor jurisdictionale 12


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I. Organele comunitare de jurisdictie 
Sectiunea 1. Consideratii generale 
Instituind cele trei Comunitati europene si Uniunea europeana, statele membre au convenit ca obiectivele acestora sa fie realizate prin institutiile comunitare, in limita competentelor atribuite, fara a fi exclusa propria lor contributie in mod individual. Comunitatile si Uniunea nu sunt entitati sui-generis, ele nu au fost create ca un scop in sine, ci, prin hotararile care se iau, se implica propria lor responsabilitate fata de statele membre si fata de cetatenii acestora, ale caror interese trebuie sa fie promovate si (sau) protejate, in asa fel incat sa se garanteze respectarea cerintelor tratatelor comunitare si exercitarea numai a acelor competente care izvorasc din aceste tratate.
De aceea, examinarea actiunilor institutiilor comunitare, ca si ale statelor membre ori ale persoanelor, sub aceste aspecte, a fost incredintata, in lipsa conturarii altor forme si metode care sa fie implicate in mod deosebit, specific, in cadrul legal comunitar, aproape exclusiv unor organe de jurisdictie cu o competenta speciala comunitara. Ca atare, revine Curtii de justitie si Tribunalului de prima instanta indatorirea de a asigura, fiecare in cadrul competentei sale, ca, in interpretarea si aplicarea Tratatului, dreptul este respectat (art. 220). Aceasta sarcina este destul de dificili, avand in vedere ca, in pofida faptului ca sistemul juridic european are mult mai mare succes decat dreptul international conventional in a asigura ca regulile sunt implementate si aplicate, lacunele de implementare pun chiar mult mai mult decat o problema in Uniunea europeana . Pentru ca acest sistem juridic sa devina cat mai eficient, importante modificari si perfectionari i-au fost aduse prin Tratatul de la Nisa. 
CAPITOLUL II. Tribunalul de prima instanta 
Sectiunea 1. Necesitatea infiintarii 
Datorita faptului ca numarul actiunilor introduse la Curtea de justitie a crescut permanent de la infiintarea ei, durata procedurilor s-a prelungit, in consecinta, cu efecte negative asupra celeritatii rezolvarii solicitarilor statelor pentru interpretarea uniforma a dreptului comunitar si in clarificarea actiunilor si pozitiilor partilor justitiabile. Aceasta situatie, ca si considerentele perfectionarii protectiei.juridice a intereselor partilor si al mentinerii calitatii supravegherii judecatoresti in ordinea juridica stabilita in domeniul comunitar, asa incat sa se permita Curtii de justitie sa-si exercite cu o responsabilitate si o exigenta sporita sarcina sa fundamentala de interpretare a dreptului comunitar, au constituit temeiurile pentru crearea unei noi instante comunitare - Tribunalul de prima instanta .
Initial, propunerile pentru infiintarea celei de-a doua curti comunitare nu au avut sorti de izbanda din cauza controversei legate de caracterul in principal judiciar sau in principal administrativ al acesteia . Abia in anul 1985, prin Actul Unic European, art. 11, care a introdus art. 168 A [225] in Tratatul CE, s-a decis ca, la cererea Curtii de justitie si dupa consultarea Comisiei si a Parlamentului european, Consiliul poate, actionand unanim, sa constituie pe langa Curtea de justitie un Tribunal de prima instanta, careia sa i se transfere competente de a examina si decide in prima instanta asupra unor categorii de actiuni si proceduri introduse de persoanele fizice si juridice, sub rezerva unui drept de recurs la Curtea de justitie numai privind aspectele de drept si in conformitate cu conditiile stabilite in statut. Consiliul a mai fost indrituit sa determine compunerea acelui tribunal si sa hotarasca adaptarile necesare si prevederile suplimentare la statutul Curtii de justitie. In consecinta, prin Decizia nr. 88/591 din 24 octombrie 1988 a Consiliului a fost infiintat Tribunalul de prima instanta a Comunitatilor europene , acordandu-i-se competente determinate. 
Sectiunea 2. Compunere si structura 
Tribunalul de prima instanta, potrivit art. 48 din Statutul Curtii de justitie, este compusa in prezent din 27 judecatori, avand in vedere ca, in virtutea art. 224 CE, numarul judecatorilor trebuie sa fie fixat prin acest Statut si ca trebuie sa fie desemnat cel putin cate un judecator de fiecare stat membru, care vor exercita in mod obisnuit aceste functii potrivit regulilor procedurale. Inseamna ca numarul judecatorilor acestei instanta poate sa fie superior celui al statelor membre. Aceasta diferentiere fata de Curtea de justitie a fost legitimata de dreptul pozitiv in virtutea specificitatii rolului Tribunalului de prima instanta si trebuie sa fie analizate, asa cum s-a aratat in literatura juridica de specialitate , ca o mesura de insotire care permite acestui Tribunal sa faca fata cresterii sarcinilor sale, precum cele ce privesc recursurile la deciziile camerelor jurisdictionale, actiunile directe sau trimiterile pentru hotarari preliminare ce ii vor fi incredintate; va fi, insa, necesar ca in cazul fiecarei noi aderari Statutul Tribunalului se fie revizuit. El se organizeaza in Camere de trei sau cinci iudecatori sau intr-o Mare Camera in cazurile si in conditiile precizate in Regulile de procedura. 
Initial, Curtea de justitie a propus ca noul Tribunal sa fie constituit numai din sapte judecatori functionand in doua Camere, argumentand ca nu ar fi fost necesar sa judece in plen intrucat Tribunalul de prima instanta nu are a asigura uniformitatea in deciziile judecatoresti, nici a evita posibilele divergente intre Camerele sale, nici a dezvolta un sistem al dreptului comunitar, toate aceste atributii revenind Curtii de Justitie si, in plus, in statele membre multe instante inferioare lucreaza in camere, fara a se intruni in plen. Insa, prin decizia mentionata s-a hotarat ca, in unele cazuri, Tribunalul de prima instanta se poate intruni in plen, facand trimitere in acest sens la regulile procedurale, care dezvolta o regula generala in aceasta materie precizand ca ori de cate ori dificultatea si importanta cauzei justifica astfel, o cauza poate fi incredintata plenului Tribunalului de prima instanta ori unei Camere compusa dintr-un numar diferit de judecatori . Nu mai putin, unele cazuri incredintate unei Camere compuse din trei judecatori pot fi examinate si solutionate de judecatorul-raportor care actioneaza ca judecator unic cand, avand in vedere lipsa de dificultate a problemelor de drept si de fapt survenite, importanta limitata a cazului si absenta altor circumstante speciale, ele sunt susceptibile de a fi astfel examinate si solutionate si au fost delegate potrivit Regulilor de procedura (cu exceptia unor cazuri strict precizate); de asemenea, in orice faza a procedurii, Camera poate, fie din proprie initiativa, fie la cererea unei parti, sa propuna plenului Tribunalului de prima instanta ca acea cauza sa fie incredintata acestuia ori unei Camere compusa dintr-un numar diferit de judecatori, si el va decide in consecinta .


Fisiere in arhiva (1):

  • Tribunalul de Prima Instanta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!