Tribunalul de Prima Instanta

Extras din referat Cum descarc?

1) PREZENTARE GENERALA
Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene reprezinta institutia comunitara care are rolul sa examineze legalitate actelor comunitare, asigurand totodata interpretarea si aplicarea uniforma a normelor comunitare. Acesta reprezinta organul de control legistaliv al Uniunii Europene, fiind ajutata in activitatea sa de inca doaua instante, Tribunalul de Prima Instanta si Tribunalul Functiei Publice.
Avand in vedere numarul mare de cazuri care erau aduse in atentia Curtii de Justitie si prelungirea datei solutionarii cazurilor respective, aceasta a propus inca din 1964 crearea unei instante care sa preia cazurile de contencios privind functia publica, destul de frecvente in activitatea Curtii, si care se bazau pe o jurisprudenta deja instituita. 
Se avea in vedere prin aceasta si crearea unui system cu dublu grad de jurisdictie.
La 14 august 1978, Comisia inainteaza o propunere in acest sens, dar ea nu este adoptata de catre Consiliu. Curtea a continuat sa solicite instituirea acestei instante si ca urmare, prin Actul Unic European, s-a produs prevederea conform careia la cererea Curtii, Consiliul va consulta Comisia si Parlamentul si, cu unanimitate de voturi, va putea infiintao jurisdictie de prima instanta. Cu ocazia reuniunii sale sale din 24-25 octombrie 1988, Consiliul a adoptat Decizia nr.88/591 din 24 octombrie 1988 prin care se instituie un Tribunal de Prima Instanta al Comunitatilor Europene. El a iceput sa functioneze de la 1 septembrie 1989. 
Tribunalul de Prima Instanta nu are statut de institutie, ci numai de organ de 
Justitie, iar analiza functionarii sale trebuie facuta in contextual regulilor referitoare la competentele si procedurile Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene.
Dupa cum reiese din Tratatul de la Maastricht (care nu modifica in esenta prevederile Actului Unic European), principalele obiective ale Tribunalului de Prima Instanta sunt:
- transferal unei parti din competentele Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene in favoarea Tribunalului;
- imbunatatirea protectiei justitiabililor prin instituirea unei duble trepte de jurisdictie pentru recursurile care necesita un examen mai aprofundat, de obicei cele de natura economica
2)ORGANIZAREA SI COMPETENTELE TRIBUNALULUI DE PRIMA INSTANTA
Elementele cu privire la organizarea si functionarea Tribunalului de Prima Instanta, sunt reglementate in statutul Curtii de Justitie a Comunitatii Europene. Potrivit acestuia, T.P.I este compus din cate cel putin un judecator din fiecare stat membru, care exercita in mod obisnuit functii potrivit regulilor procedurale.
Diferentierea fata de Curtea de Justitie a C.E. cu privire la componenta T.P.I a fost legitimate cu specificitatea rolului atribuit acestuia si trebuie sa fie analizata, asa cum s-a aratat in literature de specialitate, ca o masura luata pentru a permite Curtii sa faca fata cresterii numarului sarcinilor si diversificarii activitatilor sale, dintre care putem mentiona:
- cele care privesc recusurile la deciziile camerelor jurisdictionale;
- actiunile directe sau trimiterile pentru hotarari preliminare care ii sunt incredintate;
Urmand modelul organizational al Curtii, T.P.I. isi organizeaza activitatea justitionala in Camere de trei sau cinci judecatori, precum si o Mare Camera pentru cazurile si in conditiile precizate in Regulile de procedura .T.P.I. decide el insusi repartizarea judecatorilor in aceste structuri.
T.P.I. se poate intruni in plen, conform unei reguli generale in aceasta materiecare precizeaza faptul ca, ori de cate ori dificultatea si importanta cauzei aflate pe rol justifica o astfel de intrunire, o speta poate fi incredintata plenului Tribunalului de Prima Instanta sau unei Camere care sa fie compusa dintr-un numar diferit de judecatori. Exista si cazuri incredintate unei Camere compuse din trei judecatori care pot fi examinate si solutionate doar de judecatorul raportor. In aceasta situatie judecatorul raportor actioneaza ca un judecator unic. Cazurile in care se poate aplica aceasta procedura sunt atunci cand:
- problemele de drept si de fapt survenite sunt de o dificultate redusa;
- cazul nu are o importanta deosebita;
- lipsesc alte circumstante speciale;
Conditiile de eligibilitate care trebuie sa fie indeplinite in vederea numirii ca judecator la aceasta instanta sunt mai putin restrictive in comparatie cu cele prevazute pentru numirea la Curtea de Justitie a C.E. Independenta persoanelor eligibile trebuie insa sa fie mai presus de orice indioala, aceasra conditie fiind comuna pentru cele doua instante.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tribunalul de Prima Instanta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!