Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (T.F.U.E.) - dreptul de stabilire

Extras din referat Cum descarc?

Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene
Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene (T.F.U.E) este versiunea consolidata a Tratatului de instituire a Comunitatii Europene, astfel cum a fost modificat prin Tratatul de la Lisabona .
La randul sau, Tratatul de instituire a Comunitatii Europene este versiunea Tratatului de instituire a Comunitatii Economice Europene semnat la Roma, pe data de 25 martie 1957, astfel cum a fost modificat succesiv, prin Tratatele de la Maastricht (1992), Amsterdam (1997) si Nisa (2002).
Versiunea consolidata a Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene, incluzand modificarile aduse prin Tratatul de la Lisabona, a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, C 115 din 09 mai 2008.
Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene, astfel cum a fost modificat prin Tratatul de la Lisabona, a intrat in vigoare cu data de 1 decembrie 2009, prin intrarea in vigoare a tratatului modificator.
Structura TFUE
Tratatul este structurat pe sapte parti, astfel:
Partea I -  Principiile (art. 1-17)
Partea a doua -  Nediscriminarea si cetatenia Uniunii (art. 18-25)
Partea a treia -  Politicile si actiunile interne ale Uniunii (art.26-197)
Partea a patra -  Asocierea tarilor si teritoriilor de peste mari (art.198-204)
Partea a cincea -  Actiunea externa a Uniunii (art.205-222)
Partea a sasea -  Dispozitii institutionale si financiare (art.223-334)
Partea a saptea -  Dispozitii generale si finale (art.335-358).
Tratatul privind functionarea Uniunii Europene organizeaza functionarea Uniunii si stabileste domeniile, limitele si conditiile exercitarii competentelor sale.
Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si Tratatul privind Uniunea Europeana reprezinta tratatele pe care se intemeiaza Uniunea. Aceste doua tratate au aceeasi valoare juridica.
Analiza articolului 49 din T.F.U.E
Libertatea de stabilire
Asa cum este prevazut in Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, consolidat si prin jurisprudenta Curtii Europene de Justitie, libertatea de stabilire si libera prestare a serviciilor garanteaza mobilitatea intreprinderilor si a profesionistilor in UE. Pentru aplicarea mai ampla a acestor doua libertati, exista mari asteptari legate de Directiva privind serviciile, adoptata in 2006, aceasta fiind esentiala pentru realizarea pietei interne . Titlul IV al Partii a treia (,,Politicile si actiunile interne ale Uniunii") denumit ,,Libera circulatie a persoanelor, a serviciilor si a capitalurilor" din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene (TFUE) reglementeaza in capitole distincte ,,lucratorii", ,,dreptul de stabilire", ,,serviciile", ,,capitalurile si platile". Subsecvent primului capitol, urmatoarele capitole vor urmari descrierea si fundamentarea pilonilor prin care libertatea de stabilire se poate aplica inpractica: jurisprudenta CJUE, directiva referitoare la fuziunile transfrontaliere, directivele referitoare la filiale si sucursale precum si reglementarea societatii europene. Aceste elemente intregesc ,,sistemul" dreptului de stabilire in Uniunea Europeana, ne ofera explicatiile necesare, optiunile posibile pentru societatile din statele membre precum si posibile cai de urmat. Cum vom observa, in unele situatii exista o ,,concurenta" intre reglementari si practica(comerciala, a societatilor, pe de o parte si practica jurisdictionala a CJUE, pe de alta parte).
Obiective
Persoanele independente si profesionistii sau persoanele juridice, in sensul articolului 54 din TFUE, care activeaza in mod legal intr-un stat membru: pot desfasura o activitate economica in mod stabil si continuu intr-un alt stat membru (libertatea de stabilire: articolul 49 din TFUE).
Realizari
1. Liberalizarea in tratat
Dreptul de stabilire include dreptul de a incepe si desfasura activitati independente si de a infiinta si conduce intreprinderi, ca activitate permanenta de natura stabila si continua, in aceleasi conditii ca cele stabilite de legislatia statului membru de stabilire pentru resortisantii sai proprii.
2. Exceptiile
In temeiul TFUE, activitatile legate de exercitarea autoritatii publice sunt excluse de la libertatea de stabilire si de la libera prestare a serviciilor (articolul 51 din TFUE). Excluderea este totusi limitata printr-o interpretare exclusiva: excluderile pot acoperi doar acele activitati si functii specifice care implica exercitarea prerogativelor de putere publica; o profesie poate fi exclusa in totalitate doar daca intreaga sa activitate este dedicata exercitarii prerogativelor de putere publica sau daca partea care este dedicata exercitarii prerogativelor de putere publica nu poate fi separata de restul. Sunt prevazute exceptii care le permit statelor membre sa excluda producerea sau comercializarea de material de razboi (articolul 346 alineatul (1) litera (b) din TFUE) si sa pastreze normele aplicabile neresortisantilor in ceea ce priveste ordinea publica, siguranta publica sau sanatatea publica (articolul 52 alineatul (1) din TFUE).


Fisiere in arhiva (1):

  • Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (T.F.U.E.) - dreptul de stabilire.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1.Jesper Lau Hansen, A New Look at Centros -  From a Danish Point of View, European Business Law Review, vol. 13, 1/2002.
2.Philippe Pelle, Companies crossing borders within Europe, Utrecht Law Review, Volume 4, Issue 1, 2008.
Site web:
1. http://qualitrainer.eu/tratatul-privind-functionarea-uniunii-europene/
2. http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/ro/displayFtu.html?ftuId=FTU_2.1.4.html
3. http://www.scritub.com/economie/LIBERA-CIRCULATIE-A-PERSOANELO45522.php


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!