Tratatul - Izvor de Drept International Public

Cuprins referat Cum descarc?

I.INTRODUCERE 2
II. Definitie si denumiri 3
III. Clasificarea tratatelor 4
III. 1. Clasificarea materiala. 4
III. 2. Clasificare formala. 4
IV. Elementele tratatelor internationale. 5
V. Incheierea tratatelor. 8
V. 1. Negocierea 9
V. 2. Semnarea tratatelor 9
V. 3. Exprimarea consimtamantului de a fi parte la tratat 10
VI. Intrarea in vigoare a tratatului international 10
VII. Rezerva la tratatul international 11
VIII. Efectele tratatelor 12
VIII. 1. Efectele tratatelor fata de parti 12
VIII. 2. Efectele tratatelor fata de terti 12
IX. Modificarea tratatelor 13
X. Suspendarea si incetarea tratatelor 13
XI. Concluzii 14
Bibliografie 15


Extras din referat Cum descarc?

I.INTRODUCERE
Tratatul este, alaturi de cutuma, cel mai important izvor de drept international contemporan. 
Desi de-a lungul istoriei, cutuma a reprezentat forma frecventa de desfasurare a relatiilor internationale, incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea, tratatul capata o importanta deosebita si aflata intr-o continua ascensiune. Acest fapt este dovedit de cresterea brusca a numarului de tratate internationale. Astfel, daca in 1914 existau circa 8000 de tratate in vigoare, iar dupa aceea la Secretariatul Ligii Natiunilor au fost inregistrate 4838 tratate, la ONU, pana in prezent, au fost inregistratate peste 20000 de tratate , iar numarul lor este in continua crestere. 
Inmultirea tratatelor se datoreaza aparitiei a numeroase organizatii internationale, dezvoltarii si complexitatii domeniilor cooperarii internationale, precum si caracterului multilateral sau chiar universal al tratatelor internationale incheiate cu privire la pacea si securitatea intrenationala (Carta ONU), drepturile omului, dezvoltarea economica si a comertului, etc.
Ca izvor de drept, tratatul prezinta o importanta primordiala deoarece el constituie mijlocul cu ajutorul caruia statele isi exercita suveranitatea si isi exprima liberul consimtamant, in forme adecvate si stabilite, cu privire la procesul normativ international .
Pentru ca tratatul sa constituie izvor de drept, acesta trebuie sa fie legal adoptat, adica fara vicii de consimtamant si sa fi in concordanta cu normele imperative ale dreptului international existente in momentul incheierii si intrarii sale in vigoare si sa fie in vigoare. Un loc special il ocupa, ca sursa de drept, Carta ONU, fiind considerata fundamentala pentru comunitatea internationala contemporana si conventiile de codificare, dintre care cea mai importanta, Conventia de la Viena din 1969 privind dreptul tratatelor incheiate intre state. 
Tratatul prezinta anumite avantaje fata de cutuma intrucat forma scrisa si procedurile de solemnitate ofera posibilitatea vadid mai usoara de proba. Textul tratatului este direct si explicit, lipsit de echivoc, conferind stabilitate relatiilor internationale.
II. Definitie si denumiri
Tratatul este definit, in art.2 paragraful 1a din Conventia de la Viena din 1969 privind dreptul tratatelor incheiate intre state, ca fiind un acord international incheiat intre state si guvernat de dreptul international, fie ca este consemnat intr-un instrument unic, fie in doua sau mai multe instrumente conexe, indiferent de denumirea lor.
Aceasta Conventie este cel mai important document in dreptul tratatelor , fiind rezultatul unui efort deosebit de codificare a normelor cristalizate de-a lungul istoriei dreptului international. Chiar daca potrivit propriilor prevederi , Conventia se aplica numai acordurilor scrise, incheiate intre state, si, ca orice tratat, numai statelor care sunt parti la ea, in realitate ea reprezinta un adevarat cod al tratatelor, continand o prezentare sistematica a normelor cutumiare in acest domeniu. 
Conventia din 1969 este completata de catre Conventia de la Viena din 1986 privind dreptul tratatelor dintre state si organizatii internationale sau intre organizatii internationale, care urmeaza indeaproape normele privind tratatele incheiate de state.
Conventia din 1969 foloseste ca denumire generala termenul ,,tratat" pentru orice acord incheiat intre state, incluzand toate denumirile pe care le pot primi. In practica, sunt folosite mai multe denumiri ce caracterizeaza obiectul tratatului sau domeniul in care se aplica, fara a avea vreo incarcatura juridica speciala. 
Astfel, tratatul, in sens restrans, este folosit pentru a denumi intelegerile privind domenii importante ale relatiilor internationale (tratate de pace, neagresiune) si care au un caracter mai solemn.
Conventia desemneaza, de regula, prin care sunt reglementate relatiile internationale in domenii speciale internationale (Conventiile din 1969 si 1986 privind dreptul tratatelor, Conventia din 1961 privind relatiile diplomatice si cea din 1963 privind relatiile consulare, Conventia din 1982 privind dreptul marii).
Pactul reprezinta o intelegere intervenita in domenii concrete ale relatiilor politice dintre state, avand un caracter solemn (Pactul Briand-Kellogg din 1928, Pactul Ligii Natiunilor).


Fisiere in arhiva (1):

  • Tratatul - Izvor de Drept International Public.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!