Tratatul Instituind o Constituție pentru Europa

Cuprins referat Cum descarc?

1. Consideratii introductive 2
2. Originea Tratatului instituind o Constitutie pentru Europa. 4
3. Unele obstacole si controverse privind adoptarea noii Constitutii 6
4. Proiecte concurente pentru Europa in dezbaterea Conventiei 7
4.1. Proiectul federalist 7
4.2. Proiectul functionalist 8
4.3. Proiectul interguvernamental 8
4.4. Proiectul suveranist 9
5. Structura Tratatului Constitutional 9
6. Ratificarea proiectului tratatului instituind o Constitutie pentru Europa 12
7. Tarile aderante la Uniunea Europeana 15
8. Concluzii 18


Extras din referat Cum descarc?

1. Consideratii introductive
Exista o lunga istorie a proiectelor de organizare pasnica a continentului nostru. Ele au aparut inca de la sfarsitul Evului Mediu, dar, in general, au fost primite cu indiferenta de oamenii politici. Dupa al doilea razboi mondial, sub presiunea marilor dificultati economice si a situatiei internationale incordate, marcate de pericolul expansiunii sovietice, cooperarea europeana a inceput sa se dezvolte. 
Tratatul instituind Constitutia Europeana a fost conceput ca un act constitutiv al unei organizatii internationale- UE- fiind considerat actul fundamental de legitimare a existentei si functionarii unei asociatii de state care depasesc forma clasica de organizare a statelor reunite, dar si al organizatiilor internationale interguvernamentale. In masura intrarii in vigoare a Tratatului Constitutional, Uniunea Europeana ar fi existat si ar fi functionat in baza acestui document fundamental.
Tratatul Constitutional reprezinta un document politic ce reflecta dimensiunile economice si politico- administrative ale unor societati democratice ajunse pe o treapta superioara a culturii si civilizatiei. 
Dispozitiile Tratatului Constitutional atesta perspectiva unei evolutii progresive de la interguvernamental la integrat, cu instaurarea unei dimensiuni politice apte sa transforme Uniunea Europeana intr-un actor de prima forta pe arena internationala. 
Succesul Conferintei Interguvernamentale pentru adoptarea Tratatului instituind o Constitutie pentru Europa, concretizat la 17 si 18 iunie 2004, a fundamentat ideea ca adoptarea unei Constitutii Europene va reprezenta cu siguranta un pas important pentru ca Uniunea Europeana - in formatul sau extins - sa devina un actor global.
Integrarea europeana si crearea Uniunii Europene, care astazi este prima putere economica mondiala, se bazeaza pe patru tratate fondatoare si cateva tratate modificatoare ale acestora. Astfel, tratatele fondatoare sunt: 
- Tratatul de instituire a Comunitatilor Economice a Carbunelui si Otelului, adoptat la Paris de Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Olanda la 18 aprilie 1951. a intrat in vogoare la 23 iulie 1952. Tratatul este temporar, fiind incheiat pe 50 de ani, din cauza caracterului sau experimental. La 23 iulie 2002, Tratatul de la Paris a iesit din vigoare, iar sectorul carbunelui si otelului a intrat sub regimul Tratatului CE. 
- Tratatul de instituire a Comunitatilor Economice Europene si 
- Tratatul de instituire a Comunitatilor Europene a Energiei Atomice, au fost semnate la Roma la 25 martie 1957 de membrii CECO (Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Olanda) si au intrat in vigoare la 1 ianuarie 1958.
- Tratatul privind Uniunea Europeana a fost adoptat la Maastricht, la 7 februarie 1992, si a intrat in vogoare la 1 noiembrie 1993.
Pe baza acestor tratate fondatoare au aparut unele tratate modificatoare. Prin urmare, tratatele modificatoare ale tratatelor institutive, sunt :
- Tratatul de fuziune, adoptat la Bruxelles-8 aprilie 1965-, a intrat in vigoare la 1 iulie 1967. prin el s-a instituit o Comisie unica si un Consiliu unic pentru comunitatile europene. Tratatul de fuziune a unificat institutiile celor trei comunitati europene.
- Actul Unic European este semnat la Luxemburg si Haga, in februarie 1986 si a intrat in vigoare la 1 iulie 1987.
- Tratatul de la Amsterdam a fost semnat la 2 octombrie 1997 si a intrat in vigoare la 1 mai 1999
- Tratatul de la Nisa semnat la 26 februarie 2001, a intrat in vigoare la 1 februarie 2003.
Toate aceste tratate au dus la concretizarea Tratatului instituind o Constitutie pentru Europa. 
2. Originea Tratatului instituind o Constitutie pentru Europa.
Incercarile de adoptare a unei Constitutii Europene au pornit de la o propunere a ministrului de externe german J. Fischer, facuta cu ocazia unui discurs din anul 2000, in care a prezentat o teorie proprie referitoare la constructia Europei pe baze federale, fundamentata pe un tratat constitutional. Propunerea ministrului german a fost primita diferit de statele membre ale U.E.: statele fondatoare ale Comunitatilor Europene s-au pronuntat favorabil


Fisiere in arhiva (1):

  • Tratatul Instituind o Constitutie pentru Europa.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!