Tratamentul penal al minorilor in dreptul penal comparat

Extras din referat Cum descarc?

La familia de drept continentala se refera sistemele juridice ce s-au format in baza traditiilor juridice romane canonice si locale. Caracteristic pentru acesta familie de drept este faptul ca este un drept scris, are o lege fundamentala- Constitutia, are un sistem ierarhic al izvoarelor, normele sunt codificate. In Germania, inca de la inceputul secolului XX, s-a adoptat un regim special al delicventului minor fata de cel major.
In Germania, regimul penal al minorilor este integrat int-un ansamblu de acte normative care alcatuiesc un sistem complex de masuri cu caracter social-educativ si de protectie, in care aspectele represive constituie o exceptie cu reguli stabile pentru o legislatie bine diferentiata si adaptata specificului acestei grupe de virsta. In acest sens, de mentionat ca Germania este una din putinele tari din lume in care exista o Lege privind bunastarea tineretului (Jugendwohlfahrtgesetz), care constituie un act de referinta in domeniul tratamentului social si al masurilor care trebuie luate in vederea asigurarii unor conditii normale de viata copiilor si tinerilor.
Consideram oportuna adoptarea unei legi similare de catre Parlamentul Republicii Moldova in vederea asigurarii conditiilor optime de instruire, de activitate a tinerilor in tara noastra si implicit a stoparii procesului migrational.
Regimul penal al minorului si,, tinarului adult (Herranwachsende) este prevazut in Legea tribunalului pentru tineret (Jugendgerichtsgesetzbuch) din 1923 cu modificarile ulterioare, care se completeaza cu dispozitiile Codului Penal.
Germania este una din tarile care au o legislatie penala separata pentru minori in ceea ce priveste partea generala.
Conform Codului Penal german, subiect al infractiunii se considera persoana care la momentul comiterii faptei a atins virsta de 14 ani si este responsabila. Conform Legii despre judecatoriile pe cauzele minorilor (1953), se considera minore persoane cele in virsta de 14-18 ani si adolescente cele in virsta de 18-21 ani.
Astfel, art. 3 al legii prevede: "Minorii sunt supusi raspunderii penale", daca in timpul savirsirii faptei erau constienti de urmarile ce vor surveni si totusi au acceptat survenirea lor. Judecata poate numi acestor minori un aparator sau un tutore. Pedeapsa aplicata minorilor nu poate depasi termenul de 10 ani pentru sentintele determinate si 4 ani pentru cele nedeterminate.
Minorul in virsta de pina la 14 ani este considerat iresponsabil si fata de el nu se poate lua decit o masura cu caracter social-educativ, de ocrotire si asistenta, a carei executare este data in competenta diferitor institutii si organisme autorizate sau infiintate de, oficiile de tineret locale (Jugendamnt). Minorul intre 14 si 18 ani este considerat raspunzator, daca in momentul savirsirii faptei avea un nivel de dezvoltare moral si intelectual care sa-i permita sa constientizeze caracterul ilicit al conduitei sale.
Fata de minorul pentru care se dovedeste ca nu are acest grad ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Tratamentul penal al minorilor in dreptul penal comparat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!