Trasaturile Dreptului Admainistrativ si Delimitari ale Acestuia cu Alte Tipuri de Drept

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiunea de drept administrativ
2. Dreptul administrativ-ramura a dreptului public
3. Trasaturile dreptului administrativ
4. Delimitari ale dreptului administrativ cu alte ramuri de drept
5. Concluzii
6. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Notiunea de drept administrativ
Dreptul administrativ a inceput sa se contureze ca ramura de drept de sine statatoare mai tarziu decat celelalte ramuri ale dreptului public si cu atat mai mult ale celui privat. Momentul de referinta al nasterii statului modem, aparut dupa Revolutia franceza din anul 1789, care a pus bazele afirmarii principiului legalitatii in organizarea si functionarea statului si a institutiilor sale.
In tara noastra, dreptul administrativ a inceput sa se contureze, ca ramura de sine statatoare, mult mai tarziu decat in tarile din vestul Europei, incepand cu Regulamentele Organice.
Dupa constituirea statului national unitar roman si dupa marea unire, stiinta dreptului administrativ a contribuit la cunoasterea si explicarea dreptului administrativ roman, la formularea de propuneri pentru elaborarea de noi norme si principii, menite a conferi o individualitate tot mai autentica acestei ramuri de drept public si s-o racordeze la valorile stiintifice din domeniu, existente in alte tari europene.
Potrivit literaturii de specialitate, termenul de drept administrativ poate fi utilizat in doua acceptiuni.Pe de o parte, desemneaza o ramura de drept, adica un ansamblu de norme juridice avand un obiect propriu de reglementare a unor relatii sociale specifice.Pe de alta parte, dreptul administrativ este o stiinta care studiaza fenomenul administrativ din perspectiva juridica.
In literatura de specialitate s-au elaborat mai multe definitii cu privire la notiunea "drept administrativ", in care se regasesc o serie de elemente commune:
- dreptul administrativ trebuie sa contina intotdeauna norme cu privire la organizarea si functionarea administratiei publice, locale si centrale;
- in raporturile de drept administrative exista totdeauna un subiect de drept public: statul, autoritatile administratiei publice, institutiile publice si altele;
- dreptul administrativ are intotdeauna ca forma de activitate actul administrativ (chiar daca in temeiul acestuia se nasc raporturi juridice de drept civil).
Dreptul administrativ poate fi definit ca ramura a dreptului public, care reglementeaza relatiile sociale din sfera administratiei publice, precum si pe cele de natura conflictuala dintre autoritatile administratiei publice, sau alte autoritati statale, pe de o parte, si cei vatamati in drepturile lor prin acte administrative ale acestor autoritati, pe de alta parte 
2. Dreptul administrativ-ramura a dreptului public
Inca din timpul imperiului roman, normele juridice erau grupate in doua mari categorii: norme de drept "public" s norme de drept "privat".
Evolutiile ulterioare ale dreptului nu au inlaturat granitele dintre aceste doua mari categorii si nici nu au creat altele noi. Ramurile de drept care s-au conturat ulterior s-au incadrat in una sau alta dintre ele. 
Sintetizand concluziile stiintelor juridice in materie, putem spune ca "dreptul public" cuprinde normele juridice care privesc statul: organizarea si functionarea sa, raporturile dintre autoritati, dintre stat si particulari (personae fizice sau juridice), precum si raporturile dintre state. Aceste norme grupate, in principal, in raport de obiectul lor de reglementare, in ramuri ale dreptului public. Din dreptul public fac parte ramuri de drept cum sunt: dreptul constitutional, dreptul administrative, dreptul penal, dreptul financiar, dreptul procesual penal, dreptul procesual civil, si dreptul international public.
Dreptul privat determina raporturile dintre particulari; fie dintre personae fizice, fie dintre acestea si personae juridice ori dintre personae juridice dar nu ca purtatoare ale puterii publice. Profesorul Paul Negulescu precizeaza ca dreptul public "stabileste normele dupa care au sa procedeze, in limitele stabilite de lege, detinatorii puterii publice, pe cata vreme dreptul privat se ocupa cu satisfacerea si regularea intereselor particulare".
Deosebirile dintre dreptul public si cel privat ar putea fi reduse, in principal, la urmatoarele :
A) Normele de drept privat sunt mai cristalizate si mai stabile decat cele de drept public; acestea din urma avand un pronuntat caracter politic se schimba mai repede;
B) In dreptul privat, oricine poate sa fie titular al unui drept, indiferent daca este sau nu este cetatean al statului, fara deosebire de nationalitate, religie ori sex.In dreptul public, nu oricine poate sa exercite drepturile reglementate de normele apartinand acestuia (exemplu: dreptul de vot, dreptul si obligatia de a apara tara, etc.);
C) In timp ce dreptul public se bazeaza pe forta de constrangere a statului in caz de nerespectare a normelor sale, in dreptul privat, constrangerea, ca mod de asigurare a respectarii normelor, o gasim foarte rar;
D) In dreptul privat, normele au un caracter supletiv, adica particularii, in conventiile lor, pot deroga de la ele si, numai in cazul in care nu au convenit astfel, se va aplica norma de drept, pentru ca, in dreptul privat numai dispozitiile de ordine publica sunt obligatorii.In dreptul public, unde domina ideea de "ordin", in principiu, toate normele juridice sunt obligatorii;
E) In timp ce secretul este specific dreptului privat, in dreptul public este esentiala publicitatea 
Fata de cele de mai sus, dreptul administrativ poate fi definit ca o ramura a dreptului public care cuprinde un ansamblu de norme juridice care reglementeaza raporturile sociale nascute in activitatea de organizare a executarii legii si de executare a acesteia, desfasurata, in principal, de autoritatile administratiei publice, precum si de institutiile publice si alte servicii care realizeaza activitati de interes public si, in subsidiar, de celelalte autoritati publice ale statului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Trasaturile Dreptului Admainistrativ si Delimitari ale Acestuia cu Alte Tipuri de Drept.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!