Transnistria

Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere
1.1. Provenienta istorica a poporului transnistrean
Pentru a putea aborda acest subiect in toata complexitatea sa,v-om recurge la istoria acestui teritoriu,aparitia si dezvoltarea sa,precum si provenienta si apartenenta in diferite perioade la diferite mari puteri al platoului politic european.
Istoria acestui teritoriu dateaza din perioada medievala.Potrivit unor surse istorice,pe la 1150 este atestat in analele rusesti poporul,probabil slavo-roman al Bolohovenilor,care reprezentau un grup etnic ce era asezat la nordul Moldovei si in est pina la jumatatea distantei dintre Bug si Kiev,iar in sud cuprinzand tinutul Sorocai,iar istoricul rus Nikolai Karamzin scria in 1892 in volumul al IV-lea al Istoriei Imperiului Rus,ca orasul "Bolohov" mentionat in cronica lui Nestor Cronicarul se afla in guvernamantul Podoliei(regiune istorica in partea sud-vest a Ucrainei)pe drumul de la Kiev la Halici.Catre anul 1587 teritoriul Transnistriei actuale facea parte din pasalicul turcesc Edisan(regiune istorica in sud-vestul Ucrainei contemporane si a Republicii Moldova in partea estica).In secolul al XVII-lea,in 1681,o parte din Transnistria a intrat in stapinirea domnului Moldovei,Gheorghe Duca.Targurile din Transnistria au fost organizate ca si orasele moldovenesti,fiind conduse de soltuzi si pirgari.Stapinirea domnilor Moldovei a durat pina in 1713.Centrele mai importante erau Movilau,Dubasari,Silimbria,Iampol,Jaruga,Rascau,Vasilcau. 
Alte surse sustin ca actualul teritoriu Transnistrean a fost initial populat de grupuri etnice slave.Astfel in incercarea de a-si explica sprijinul sau oferit statului Transnistrean,Federatia Rusa argumenteaza aceasta prin faptul ca inca din Evul Mediu timpuriu,acest teritoriu ar fi fost locuit majoritar de rusi si ucraineni.Insa potrivit studiilor facute de catre Eduard Boboc,acesta fiind primul istoric basarabean care s-a ocupat cu cercetari stiintifice despre evolutia acestui teritoriu,a demontat teoriile referitoare la faptul ca acest teritoriu ar fi fost locuit majoritar de slavi. Cu ajutorul unor documente oficiale rusesti, el a reusit sa demonstreze ca acest teritoriu a fost locuit de romani inca din perioada in care se afla sub domninatia Hoardei de Aur, iar romanii moldoveni reprezentau majoritatea populatiei sedentare, cel putin pana la Bug. Mai mult, Eduard Boboc a reusit sa gaseasca si radacinile conceptului geopolotic reprezentat de Transnistria. Este vorba de un document alcatuit de contele Panin si adresat taritei Ecaterina cea Mare. Acest document a fost redactat dupa anul 1792, cand Rusia a ocupat acest teritoriu, numit pana atunci Podolia Mica si care avea o insemnata populatie romaneasca, cu toate ca nu avea traditii statale romanesti si, in general, cu exceptia unor episoade precum stapanirea lui Mihai Viteazu asupra cetatii Oceacov, nu s-a aflat sub stapanirea unor domnitori romani. 
1.2.De la Moldova Noua la Transnistria
Documentul contelui Panin prevedea stramutarea intregii populatii a Moldovei in Transnistria si crearea unei entitati numite Moldova Noua,sub conducerea pravoslavnica a imparatesei Rusiei Ecaterina A II-a.Anume prin politica Rusiei ar putea fi explicat faptul ca romanii transnistreni au ramas pe parcursul anilor in umbra atentiei conationalilor sai de peste Prut.Integrarea teritoriilor din stanga Nistrului in componenta Imperiului Rus si amenintarile fata de teritoriile nationale romanesti neutralizau sau chiar excludeau orice tentativa de exprimare a unor interese si afinitati etnice.Iar anexarea Basarabiei in 1812 a dus la concentrarea intregii atentii asupra provinciei romanesti in cauza,in perspectiva eliberarii si alipirii acesteia Romaniei.Caracterul romanesc al tinutului recunoscuta pina si de contele Panin,este confirmat chiar si in ,,Marea enciclopedie rusa" din 1907,unde se mentioneaza ca populatia autohtona a judetului Ananiev o constituiau moldovenii.
Reactia ostila a sovieticilor la renasterea nationala a romanilor transnistreni care pledasera pentru unirea cu Romania s-a manifestat prin teroare si razbunare indreptata impotriva bastinasilor, imediat ce valul integrator al revolutiei bolsevice din 1917 a ajuns la Nistru. Esecul campaniei declansate de serviciile speciale rusesti impotriva intentiei poporului de a lichida frontiera de pe Prut i-a determinat pe sovietici sa nu recunoasca actul unirii Basarabiei cu Romania din 1918,care de fapt reflecta dreptul istoric al romanilor la autodeterminare si aspiratia naturala a majoritatii acestora de a trai intr-un stat-natiune, determinand izbucnirea, in 1919, de-a lungul frontierei romano-sovietice a numeroase incidente, provocate de incursiunile unitatilor armatei rosii pe malul drept al Nistrului, unele dintre care (Hotin, 23-31 ianuarie 1919; Tighina, 27-28 mai 1919 etc.) avusera caracter de - rascoale- . Astfel, ambitiile geopolitice ale Moscovei au impiedicat restabilirea relatiilor de prietenie intre etnicii romani, rusi si ucraineni din regiune. Aceste idei ale contelui rus Panin au fost puse in practica de bolsevici, dupa primul razboi mondial.


Fisiere in arhiva (1):

  • Transnistria.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!