Traficul Ilicit de Droguri si Terorismul

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS
Capitolul 1 INTRODUCERE 3
Capitolul 2 DROGURILE - TERMENI, NOTIUNI SI CRITERII DE CLASIFICARE 4
Capitolul 3 Droguri licite si droguri ilicite 15
Capitolul 4 Caracteristicile, evolutia si tendintele manifestate de traficul ilicit si abuzul de droguri 17
Capitolul 5 Traficul ilicit de droguri si Terorismul 20
BIBLIOGRAFI E 25


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1. INTRODUCERE 
In ultimii ani, flagelul drogurilor reprezinta fenomenul cel mai complex, profund si tragic al lumii contemporane, in conditiile in care, anual, miliarde de dolari si sute de mii de oameni sunt angrenati in acest mariaj al mortii numit Traficul si consumul ilicit de droguri. In perspectiva anilor viitori, amploarea acestui fenomen este deosebit de ingrijoratoare si datorita faptului ca nu exista o statistica clara si precisa a productiei, traficului, consumului si numarului celor decedati din cauza drogurilor.
Criminalitatea creata de droguri, prin consecintele sale de ordin social, economic, medical, cultural si politic cauzeaza prejudicii considerabile nu numai intereselor de stat, dar si celor ale societatii, ale multor persoane particulare, atenteaza la viata si sanatatea cetatenilor, influenteaza in mod demoralizator asupra constiintei si comportamentului oamenilor.
Ingrijorarea specialistilor in materie (medici, psihologi, sociologi, profesori, ziaristi, functionari din diferite organisme statale, specialisti cooptati in organizatii neguvernamentale) este alimentata, in primul rand, de mondializarea crescanda a acestei problematici si de stergerea, tot mai rapida, a distinctiei, existente intr-o recenta anterioritate, intre tarile producatoare, consumatoare si de tranzit.
Un exemplu elocvent, din acest punct de vedere, il constituie escaladarea problematicii in Romania incepand cu anul 1990, cand traficul ilicit si abuzul de droguri au surclasat toate pronosticurile specialistilor, astfel ca dintr-o tara de tranzit a devenit una consumatoare de droguri.
Alarma sociala nascuta din proliferarea, fara precedent, a drogurilor conduce la ideea, deloc multumitoare, ca strategiile de lupta adoptate impotriva acestui fenomen, in general vorbind, de catre comunitatea mondiala si de Guvernul Romaniei, in special, s-au dovedit a fi ineficiente.
In prezent, traficul ilicit de droguri este o activitate criminala foarte lucrativa, cu caracter supranational, care actioneaza in conformitate cu legile economiei de piata, avand drept scop imediat alimentarea centrelor de consum si, ca finalitate, obtinerea unor enorme beneficii, ceea ce presupune,in mod justificat, interesul statului de a-si orienta, in mod cat mai eficient, propria politica in lupta antidrog, pentru apararea sanatatii propriilor cetateni si salvarea valorilor socio-morale.
Insa, fiecare stat (ba chiar colectivitatile sociale din interiorul unei tari) are anumite particularitati, create de asezarea geografica, de traditii, religie, cultura si nu in ultimul rand, de diversitatea si disponibilitatea drogurilor, la un anumit moment dat. Aceste specificitati trebuie corelate cu calitatea masurilor preventive si punitive luate de organele statale cu asemenea atributiuni. Iata de ce la orientarea politicii noastre, trebuie sa se ia in consideratie profilultraficului ilicit de droguri existent pe teritoriul Romaniei in raport cu numerosi alti factori. Or, acest lucru presupune, in primul rand, o atenta si complexa analiza si concretizare a celor trei vectori care constituie structura fenomenului aflat in discutie si anume: drogul  individul  societatea
Capitolul 2. DROGURILE - TERMENI, NOTIUNI SI CRITERII DE CLASIFICARE 
Rigurozitatea stiintifica si dorinta de evitare a unor inadvertente ne impun ca, in debutul prezentei lucrari, sa facem o prezentare a principalilor termeni de specialitate cu care vom opera si sa explicitam notiunile folosite in legatura cu acestia, in conditiile in care, cu referire la heroina, cocaina, Ecstasy si alii compusi cu efecte asemanatoare asupra organismului uman, utilizarea unor termeni precum droguri, stupefiante, substante psihotrope si substante narcotice poate sa genereze confuzii in anumite situatii. 
Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, (ed. 1996), prin termenul "drog" se intelege o "substanta de origine vegetala, animal a sau minerala care se intrebuinteaza la prepararea unor medicamente si ca stupefiant", termenul "stupefiant" defineste o "substanta medicamentoasa care inhiba centrii nervosi, provocand o stare de inertie fizica si psihica si care, folosita mult timp, duce la obisnuinta si la necesitatea unor doze crescande; substanta care, prin folosire repetata, da nastere fenomenului de obisnuinta", termenul "psihotrop, -a" se refera la un "medicament cu actiune asupra psihicului", iar termenul "narcotic, -a" se refera la o "substanta, medicament, care provoaca narcoza - stare caracterizata prin pierderea cunostintei, relaxare musculara, diminuarea sensibilitatii si a reflexelor, provocata artificial prin actiunea substantelor narcotice asupra centrilor nervosi, in special in interventiile chirurgicale". 
Definitiile acestor termeni, care in majoritatea situatiilor sunt folositi ca fiind sinonimi, au un caracter general, dar nu cuprinzator pentru clasa de compusi chimici ce face obiectul acestei lucrari, cum de altfel, se va constata din cele ce urmeaza. 
Primele incercari de abordare unitara la nivel international a domeniului traficului si consumului de droguri - atat in ceea ce priveste tenninologia, cat si politica fata de aceste fenomene - dateaza de la inceputul secolului al XX-lea. Astfel, Conferinta de la Shanghai, din 1909, care a reunit treisprezece delegatii ale unor tari implicate activ in comertul cu opiu (SUA, China, Marea Britanie, Franta, Gennania, Italia, Olanda, Portugalia, Austro-Ungaria, Rusia, Japonia, Siam si Persia) si a vizat stabilirea unor criterii privind aceasta activitate. Ulterior, in cadrul Conferintei de la Haga din 1912, au fost stabilite noi reguli privind comertul cu opiu, morfina, cocaina si codeina, fiind acreditata si acceptata ideea necesitatii unui control al utilizarii acestor sub stante in scop medical.


Fisiere in arhiva (1):

  • Traficul Ilicit de Droguri si Terorismul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!