Traficul de Persoane

Extras din referat Cum descarc?

Prin trafic de fiinte umane se intelege "recrutarea, transportarea, transferarea, adapostirea sau primirea de persoane, prin amenintare sau prin utilizarea fortei sau a altor forme de constringere, prin rapire, escrocare, inselaciune sau abuz de putere, prin utilizarea unei pozitii vulnerabile, prin darea sau primirea de bani sau de beneficii pentru obtinerea consimtamintului unei persoane care are control asupra alteia, in scopul exploatarii.
Exploatarea include cel putin prostitutia sau alte forme de exploatare sexuala, munca sau servicii fortate, sclavia sau practici similare sclaviei, servitutea sau prelevarea de organe" (din documente oficiale ale ONU).
Din punctul de vedere al drepturilor omului, traficul de fiinte umane include:
-sclavia
-munca fortata
-violenta
-abuzul de incredere
-agresiunea fizica si psihica a persoanei.
Din perspectiva economica, traficul de fiinte umane presupune:
-interesefinaniciare
-retele regionale si internationale de trafic de fiinte umane
-crearea conditiilor in care o persoana poate fi transformata in marfa
-circulatia ilicita a banilor pe baza carora se realizeaza traficul
-o stare de saracie accentuata a victimelor care se intorc in tara mai sarace decat au plecat, unele chiar avand datorii acumulate la plecarea in strainatate.
In ultimii ani s-a constatat o crestere permanenta a traficului de persoane catre, prin si dinspre Sud-Estul Europei, lucru care reprezinta atat o provocare majora pentru fortele politienesti, cat si o problema grava de violare a drepturilor omului.
A crescut din ce in ce mai mult convingerea ca lupta impotriva traficului necesita o abordare coordonata, multidisciplinara la nivel national, regional si international, care sa implice toti factorii de decizie cu atributii in acest domeniu. Actiunile politienesti de combatere a traficului de persoane se desfasoara si sunt legate in mod complex de un context mai larg, care include egalitatea dintre sexe, antidiscriminarea, respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale si a principiilor democratiei in activitatea politiei.
Pe langa studierea fenomenului si a modului de operare folosit de retelele de trafic, este importanta si cunoasterea unui element deosebit de important in lupta antitrafic: definirea infractiunii de trafic de persoane, asa cum apare ea in diferitele acorduri internationale.
Daca infractiunea nu este clar definita, atat studiul problemei cat si elaborarea unor solutii devin aproape imposibile. De asemenea, solutiile gasite vor varia in functie de modul in care este definita infractiunea. Lipsa unei definitii clare ingreuneaza si cooperarea transfrontaliera. Atata vreme cat guvernul, politia, institutiile judiciare si organizatiile OIG-ONG nu se vor concentra pe acelasi tip de infractiune si pe acelasi tip de victime, strategiile si solutiile propuse vor ramane necoordonate si ineficiente.
Intr-un numar considerabil de tari, legea penala nu prevede traficul de persoane ca infractiune distincta. Traficul este pedepsit prin intermediul altor legi sau nu este pedepsit deloc. In astfel de cazuri, traficantii femeilor in scopul prostitutiei sunt pusi sub acuzare pentru infracsiunea de contrabanda sau pentru infractiuni legate de prostitutie, cum ar fi proxenetismul sau favorizarea prostitutiei. Prin caracterul restrans al acestor legi si pedepsele minore acordate, traficantii scapa cu o pedeapsa destul de mica, poate chiar numai cu o amenda, pe care nu le este greu sa o plateasca. Aceasta situatie nu reflecta in nici un fel caracterul grav si brutal al infractiunilor de trafic de persoane si duce la perceptia unor infractiuni cu "profit inalt si risc scazut", perceptie care incurajeaza infractorii din "crima organizata" sa se implice in acest tip de activitati.
De mult prea multe ori, victimele sunt urmarite in instanta pentru intrare ilegala in tara respectiva sau pentru alte infractiuni, din simplul motiv ca legile sunt aplicate in mod mecanic, impotriva unor persoane care nu au fost inca identificate ca victime ale unor infractiuni grave. In plus, eforturile de a combate traficul de persoane prin urmarirea in instanta pentru delicte legate de prostitutie, implica faptul ca guvernele considera traficul de persoane ca fiind egal cu diferitele forme de munca in industria sexului, indiferent daca victimele au participat sub constrangere sau nu. Traficul de persoane cuprinde toate formele de munca fortata, sclavie si aservire in toate industriile, de exemplu in industria sexului, in productie sau in agricultura. El nu ar trebui amestecat cu contrabanda (introducere ilegala de persoane) sau cu prostitutia, fiind vorba de o infractiune distincta, care implica grave incalcari ale drepturilor omului.
In alte state, chiar daca traficul de persoane este prevazut de lege ca infractiune separata, se pedepseste numai traficul pentru scopuri sexuale si se omit celelalte forme de exploatare, in care victimele traficate sunt tinute in conditii de munca fortata, sclavie sau aservire. Prin aceast, legea nu protejeaza victimele traficate in scopul muncii fortate in gospodarie sau in fabrici sau in scopul serviciilor sexuale altele decat prostitutia, cum ar fi pornografia, strip-tease-ul sau masajul. In toate aceste cazuri, traficantii nu vor fi urmariti in justitie si nu vor fi pedepsiti. 
- Definitia Natiunilor Unite privind traficul de persoane 
Pana acum catva timp, la nivel regional si international nu exista o definitie universal valabila si obligatorie din punct de vedere legal. Lucratorii din acest domeniu utilizau diferite definitii, care deseori se suprapuneau sau se dublau.Aceasta problema a fost rezolvata prin efectuarea unor cercetari, care au dus la elaborarea si publicarea Protocolului Natiunilor Unite pentru prevenirea, combaterea si pedepsirea traficului de persoane, in special femei si copii, ca anexa la Conventia Natiunilor Unite impotriva crimei organizate transfrontaliere.Aceasta conventie, cunoscuta mai mult sub numele ei scurt de "Protocolul de la Palermo", a stabilit un standard referitor la infractiunile de trafic. In multe state, legislatia specifica luptei anti-trafic a fost elaborata sau se afla in curs de elaborare, bazandu-se in intregime pe prevederile acestui Protocol.
Inventarierea actelor criminale comise in lume, frecventa acestora, efectele lor dramatice in planul victimelor umane si al distrugerilor materiale, diversificarea metodelor folosite, intinderea ariei geografice in care se produc dau imaginea reala a amplorii si complexitatii fenomenului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Traficul de Persoane.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!