Traficul de Influenta

Extras din referat Cum descarc?

Coruptia, ca fenomen social, a atras atentia spre studiul ei, inca din antichitate. Conform Dictionarului limbii romane cuvantul "coruptie" deriva din latinescul "coruptio-onis" si inseamna stare de abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie1. In materia dreptului penal, termenul caracterizeaza o anumita comportare a functionarului care isi comercializeaza, isi vinde atributele functiei si increderea acordata de societate, primind in schimb bani ori alte foloase. 
Reprezinta un pericol social pentru societate prin vatamarea sau punerea in pericol a desfasurarii activitatii statului si a tuturor sectoarelor vietii sociale2.
Fara indoiala ca in toate epocile si etapele istorice au existat acte de coruptie, dar formele de manifestare ale acesteia, chiar daca aveau unele elemente sau puncte comune, au diferit sub anumite aspecte in decursul evolutiei omenirii, in functie de particularitatile existente in perioadele istorice care s-au succedat.
In ciuda acestor diferente, fenomenul coruptiei s-a transmis din generatie in generatie, ca o "mostenire", fiind totodata impregnat de specificul sistemelor politice traversate.
Daca la inceput, oferirea ori primirea de foloase de catre functionari tine de curtoazie si eventual leza normele moralei, Codul penal francez din 1810, de pe timpul lui Napoleon, a prevazut sanctiuni grave pentru infractiunile de coruptie atat referitor la indeplinirea unor indatoriri de serviciu de catre functionari cat si pentru efectuarea unor acte contrare atributiilor de serviciu. Aceasta pozitie a societatilor statelor in dezvoltarea lor istorica a fost preluata in majoritatea legislatiilor statelor europene.
Coruptia aparatului de stat are o veche traditie in oranduirile trecute. 
In Grecia antica, mita fiind frecventa, Platon a propus ca, functionarii, care primesc daruri pentru a-si face datoria, sa fie pedepsiti cu moartea. El spunea: "Nu trebuie sa primesti daruri nici pentru lucrurile bune, nici pentru lucrurile cele rele".
Erau aspru pedepsiti magistratii care judecau stramb in schimbul banilor primiti. De la Herodot aflam ca regele persan Cambyse a poruncit sa fie ucis un judecator vinovat de coruptie, regele tapisandu-si scaunul cu pielea acestuia. 
Darius, tot un rege persan, condamnat la moarte prin crucificare de judecatorii corupti. Cicero, mare ganditor al antichitatii considera ca magistratul care se lasa corupt savarseste o crima dintre cele mai grave.


Fisiere in arhiva (1):

  • Traficul de Influenta.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!