Traducere Spete Internationale

Extras din referat Cum descarc?

Intelegere privind suveranitatea asupra insulelor Al - Arabiyah si Farsi 
si delimitarea liniei de granita separand zonele submarine dintre 
Iran si Regatul Arabiei Saudite
Semnat: 24 octombrie 1968
Intrat in vigoare: 29 ianuarie 1969
I SUMAR
Intelegerea dintre Iran si A.S. a rezolvat o disputa teritoriala de lunga durata asupra insulelor Al  Arabiyah si Farsi, ca si o disputa in ceea ce priveste drepturile asupra stancilor continentale care au rezultat in urma unor descoperiri de petrol.
Iranul si A.S. sunt state situate vis-a-vis in Golf. Distanta dintre platformele lor continentale variaza de la 150 la 230 Km., adancimea apelor dintre coastele lor nu este mai adanca de 75 m si de obicei masoara mult mai putin. Insulele Al  Arabiyah si Farsi se afla chiar in centrul Golfului mult mai aproape de A.S. decat fata de Iran.
Granita cea mai lunga in Golful Persic se intinde aproximativ 139nm si aproximativ 16 minute, incepand din sud granita este la jumatate intre coastele Iranului si A.S. pana cand intersecteaza Marea Teritoriala de 12 mile al insulei Al  Arabiyah. Granita ia apoi forma literei  S  fiind definita de marea teritoriala al acestor doua insule Al - Arabiyah si Farsi, care au fost repartizate astfel Al Arabiyah a fost data la A.S. iar Farsi Iranului iar spatiul maritim a fost impartit exat in jumatate. In N dincolo de cele 12 mile ale insulei Farsi granita este o modificare a liniei echidistante care da jumatate din mare insulei Kharg, o mare insula Iraniana care se intinde la 17n.m. in afara teritoriului Iranian. Intelegerea a stabilit ca nici o operatiune de forare nu va fi desfasurata intr-o zona de pana la 500 m atat pe o parte cat si de cealalta a delimitarii maritime.
Intelegerea a intrat in vigoare la data schimbarii instrumentelor de ratificare ( 29 ianuarie 1969 ). Intelegerea a fost tradusa in dublu exemplar atat in arabica cat si in persana, ambele texte fiind autentice. Suplimentar intelegerea a prevazut in mod expres traducerea in engleza care a fost semnata si atasata la textele ambelor parti.
II CONSIDERATII
1. Consideratii politice, strategice si istorice
Pe 1 aprilie 1963 Compania Iraniana Petroliera a publicat un anunt in Platts Oil Gram declarand ca anumite zone in afara platformei continentale vor fi deschise pentru licitatii internationale in vederea exploatarilor . Intr-o declaratie oficiala publicata pe 15 iulie 1953 Guvernul A.S. a protestat impotriva acestui anunt pe motiv ca el constituie o incalcare a drepturilor legitime ale A. S. asupra resurselor naturale in zona din fata apelor teritoriale ale A.S. sau in apele teritoriale din zona neutra dintre A.S. si Kuwait. O parte din aceasta zona extracontinentala precizata in anuntul companiei iraniene ca si o concesiuune acordata de Iran corporatiei Pan- American Petrolium , s-a suprapus peste o concesiune acordata de A.S. pe aceeasi portiune companiei Aramco. Concesiunile suprapuse au impiedicat operatiunile in zona iar in 1965 Iranul si A.S. au initiat o intelegere care a impartit drepturile partilor in ceea ce priveste stancile continentale, pe baze egale. Intelegerea a rezolvat de asemenea lunga disputa a partilor in ceea ce priveste cele doua insule Al - Arabiyah si Farsi. Intelegerea din 1965 nu a fost niciodata ratificata pentru ca concesionarul iranian a descoperit o punga de petrol situata foarte mult pe partea saudita a granitei stabilita de intelegere. A.S. a fost deacord cu ajustarea segmentului nordic al granitei pentru a imparti punga de petrol intr-o maniera ceva mai echitabila, iar in 1968 a fost semnata o noua intelegere care punea in aplicare aceasta modificare.


Fisiere in arhiva (4):

  • Iran Arabia Saudita.doc
  • ITALIA IUGOSLAVIA.doc
  • Italia Tunisia.doc
  • Proiect constitutie AFACERI INTERNE JUSTITIE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!