Tipuri de discurs juridic - Discursul juridic persuasiv - Pledoaria

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In actul de justitie, procesul de comunicare in cadrul caruia se formuleaza si se transmite dicursul juridic este complex. El presupune o diversitate de competente, o adecvare situationala si stilistica. Competentele profesionale includ cunostinte de specialitate, dar si de cultura juridica, de cultura generala, deprinderi si abilitati practice profesionale. In oratoria judiciara, avocatul si discursul sau sunt elemente-cheie. In discurs (pledoarie) se observa competenta lingvistica, socioculturala, enciclopedica, a avocatului. Numit generic ars dicendi, discursul juridic argumentativ (persuasiv) presupune un numar mare de acte de vorbire realizate la intervale distincte, la care participa completul de judecata si auditoriul.
Pentru a deveni un avocat bine pregatit este esential de a intelege felul de prezentare a unei cauze in fata instantei de judecata. Odata ce avocatul intelege si insuseste etapele procesului de judecata, el va putea prezenta cu maiestrie faptele importante si legea aplicabila pentru a convinge partea terta invitata sa hotarasca cauza in favoarea clientului sau.
Procesul de invatare a abilitatii de prezentare a unei cauze in fata instantei este asemanator invatarii oricaror altor abilitati, cum ar fi, abilitatile de a juca fotbal. Persoana trebuie mai intai sa invete regulile jocului si doar dupa ce a invatat regulile respective, si cu multa practica, ea poate deveni un jucator de frunte. Acesta nu este un proces de invatare al regulilor, dar necesita gandire suplimentara. Prezentarea unei cauze in fata instantei este un proces creativ. Totusi, trebuie sa precizam faptul ca exista anumiti vorbitori ai limbajului juridic, avocatii de exemplu, uneori si magistratii sau procurori, care apeleaza frecvent la functia persuasiva a limbajului, in special cu ocazia sustinerii pledoariei, adica expunerii concluziilor asupra fondului.
Prin urmare, putem vorbi despre trei forme ale limbajului juridic: limbajul normativ, care este specific legiuitorului, limbajul judiciar, intrebuintat indeosebi in activitatea organelor jurisdictionale civile, penale, administrative etc., si limbajul juridic persuasiv, frecvent dedicat pledoariei avocatului.
Limbajul normativ impune un stil sobru, caracterizat fiind prin monosemie si monoreferentialitate, calitati exprimate sugestiv prin ,,le style de loi este la loi meme" -  stilul legii este insasi legea. De asemenea, caracteristica limbajului normativ este firava granita dintre enunturile constatative si cele performative, deoarece aproape toate enunturile constatative pot fi exprimate si sub forma performativa.
Limbajul judiciar este utilizat in activitatea judiciara de catre avocati, magistrati sau alti participanti la actul juridic, la procesul civil sau penal. Acesta se foloseste, pe langa termenii preluati din fondul limbajului normativ, de o serie de termeni ale jurisprudentei sau ale doctrinei juridice (literatura de specialitate), cum ar fi actiunea civila -  adica in sensul de cerere de chemare in judecata, note de sedinta -  acele inscrisuri in care partile isi expun punctele de vedere, sau instanta suprema -  pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie. Si acest tip de limbaj ilustreaza granita subtire dintre stilul descriptiv, constatativ si incarcatura sa ilocutionara.
Limbajul juridic persuasiv 
Prin urmare, functia persuasiva a limbajului legal se regaseste in cadrul discursului juridic, reprezentand un atu al avocatului si, intr-o oarecare masura, al magistratului procuror, fiind valorificata intens in pledoarie.
Ca specie a discursului juridic, pledoaria este un discurs argumentativ, o ,,expunere orala facuta de avocat in fata instantelor judecatoresti, pentru apararea cauzei uneia dintre partile implicate in proces" . Ca expunere libera, pledoaria este un act unic, un discurs direct (face to face), si persuasiv (urmareste sa convinga auditoriul, sa determine o convingere. Avocatul pledeaza, in mod obisnuit, pentru client, pentru completul de judecata si pentru auditoriu. Argumentarea este un act prin care avocatul isi pune in valoare cunostintele juridice, tehnice, logica, rationamentul, demonstratia, precum si oratoria.
Argumentarea presupune talent intelectual, pentru ca in demersul sau, avocatul face analiza, sinteza, compararea si interpretarea faptelor, pentru convingerea auditoriului. Argumentarea vizeaza ,,o luare de pozitie", ,,adeziunea la anumite idei considerate adevarate". Ideile si rationamentele juridice trebuie ,,sa reflecte drumul spre adevarul cauzei si, implicit, spre solutionarea litigiului". Cunoasterea legislatiei si stabilirea obiectului procesual sunt esentiale in dosarul cauzei, pentru a identifica punctele forte si punctele slabe ale adversarului, faptele relevante si concludente, mijloacele de probatiune, solutionarea problemelor de drept. Prin cele sustinute, avocatul trebuie sa ofere ceea ce corespunde spetei, naturii procesului, in functie de particularitatile sale individuale.
Numeroase pledoarii sclipitoare sau modele de oratorie scantaietoare sunt consemnate in arhive, unde figurile de stil folosite cu moderatie si inteligenta dau nota finala de originalitate si rafinament unui discurs juridic de rang inalt, ce vizeaza atat informarea, dar mai ales persuadarea auditoriului. Specifice acestor discursuri juridice sunt acele celebre verbe performative -  declar, va avertizez, sustin, ma opun, solicit, etc, insotite de o anumita topica, intonatie sau accent, precum si de un limbaj corporal mai mult decat sugestiv: bratele deschise, degetul ridicat acuzator, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri de discurs juridic - Discursul juridic persuasiv - Pledoaria.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

- Tehnici de prezentare a unei cauze in instanta de judecata(Indrumar pentru avocati)- Daniel LINHARDT
- The argumentative judicial discourse (LINGUISTIC HIGHLIGHTS)-Silvia PITIRICIU
- Specific Features Of Legal Language - Adela Cornelia Iancu (Matei)
- Conceptul de strategie si tactica in discursul juridic -Nicoleta BAGHICI
- Traditie si evolutie in limbajul juridic: o analiza pragmatica a contractului in engleza, franceza si romana pe baza unui corps format din texte comparabile(rezumatul tezei de doctorat)- prof. univ. dr. Mihai Mircea Zdrenghea
- Reaflectii asupra limbajului juridic modern- Nicoleta BAGHICI


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!