Terorism

Extras din referat Cum descarc?

COOPERARE IMPOTRIVA TERORISMULUI
,,Ceea ce pentru o persoana
reprezinta un terorist,
pentru alta este un luptator
pentru libertate".
1. Terorismul - precizari conceptuale
1.1.Definitii ale terorismului
Acest motto ilustreaza o dilema cu care se confrunta lumea de azi. Ce este fenomenul terorist? Cine poate fi considerat terorist? Pana in prezent nu s-a reusit formularea unei definitii universal acceptate a acestor notiuni. In unele cazuri accentul se pune pe modul de operare al unor organizatii, in altele se evidentiaza motivatia si caracteristicile actelor sau ale persoanelor care le comit.
Terorismul nu este un fenomen de data recenta, ci unul istoriceste atestat inca din antichitate, insotind toate perioadele istorice. 
Recrudescenta acestui fenomen, cu precadere in secolul al XX-lea, a determinat autori ca Jay Mallin sa afirme, inca din deceniul opt al secolului trecut, ca:,,Nu mai exista pace, nu mai exista razboi, exista doar terorism" 
Afirmatia a parut multora, la sfarsitul anilor 1970, ca fiind exagerata, insa evenimente tragice de data recenta si de o intensitate fara precedent, cum au fost cele de la 11 septembrie 2001, cele de la Madrid din 11 martie 2004 , cele din Anglia, Irak , Turcia sau de la Beslan, au confirmat ideea lui Mallin.
Dupa cum bine se stie, o definitie este in esenta o ecuatie care reda exact sensurile unui cuvant. In cazul conceptului de terorism, situatia este putin diferita din cauza naturii sale emotionale, a conotatiei negative a termenului si discursului politic pe care il presupune, deoarece ,,toate acestea contribuie la marirea complexitatii surprinderii sale in totalitatea componentelor ce-l caracterizeaza" 
Conform Dictionarului explicativ al limbii romane termenul deriva din cuvantul francez ,,terrorisme" si il explica prin totalitatea actelor de violenta comise de un grup sau de un regim reactionar. 
Actiunea teroristilor se bazeaza pe teroare (lat. terror; terroris; fr. terreur), realitate definita prin groaza, spaima, frica provocata intentionat prin amenintari sau prin alte mijloace de intimidare sau de timorare. 
Mai plastic si mai simplu, Xavier Raufer stigmatizeaza fenomenul terorist drept ,,arma celui mai slab indreptata impotriva celui puternic sau atacul viespei impotriva elefantului" 
Literatura de specialitate defineste terorismul ca pe un act violent, premeditat, realizat de organizatii conspirative cu caracter distructiv sau de persoane individuale impotriva unor demnitari, a unor obiective (institutii) politice, economice, stiintifice, militare, culturale, diplomatice, in scopul razbunarii, obligarii ,,tintei" sa adopte o conduita convenabila autorilor, sensibilizarii opiniei publice in legatura cu o cauza anumita, eroziunii stabilitatii politice si satisfacerii unor revendicari. 
Terorismul - ca fenomen - se afla in centrul preocuparilor comunitatii internationale, insa pana in momentul de fata nu s-a ajuns la o definitie legala, general acceptata pe plan international, asa cum s-a intamplat, de exemplu, in cazul agresiunii: ,,Adoptarea Tratatului General de renuntare la razboi a consolidat curentul celor ce insistau pentru definirea agresiunii si agresorului, ceea ce a permis adoptarea Conventiei de la Londra din iulie 1933. (...)
Textele adoptate precizeaza ca <<nici o consideratiune de ordin politic, militar, economic sau alta nu va putea servi drept scuza sau justificare a agresiunii>>. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, Adunarea Generala a O.N.U. a format un Comitet Special, din care a facut parte si Romania, care a completat definitia data agresiunii in 1933 (...). Definitia completa a agresiunii a fost adoptata de Adunarea Generala a O.N.U. la 14 decembrie1974". 
De la infiintarea O.N.U. si pana in prezent, terorismul a constituit o preocupare constanta a acestui for mondial, care a avut ca rezultat adoptarea a nu mai putin de 12 conventii(13 odata cu adoptarea Conventiei privind terorismul nuclear) pentru prevenirea si combaterea terorismului. Cu toate acestea, incercarea de a elabora o definitie legala general acceptata a terorismului nu a dus la rezultatele scontate. Lipsa acestei definitii ridica probleme dintre cele mai complicate.
Spre exemplu, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, Consiliul de Securitate al O.N.U. a chemat statele membre sa lupte impotriva terorismului. S-a format o coalitie globala fara precedent, condusa de SUA, care a declansat asa numitul,,razboi impotriva terorismului".


Fisiere in arhiva (1):

  • Terorism.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!