Termenele de Apel si de Recurs

Extras din referat Cum descarc?

In vederea folosirii cailor de atac ale apelului sau recursului, legea prevede intervale de timp determinate in care cei indrituiti pot declara apel sau recurs. Justificarea unui interval determinat este dat de necesitatea realizarii principiului promptitudinii represiunii, existenta unui termen raspunzand atat nevoii de a asigura un control judecatoresc asupra hotararilor pronuntate, inainte de a se trece la punerea lor in executare, cat si a necesitatii de a asigura operativitatea in procesul penal. 
Lipsa unui termen de apel sau de recurs ar putea duce fie la posibilitatea atacarii oricand a unei hotarari judecatoresti, fie la punerea de indata in executare a unei hotarari penale.
I. Caracterele termenelor de apel si de recurs
Sub aspectul naturii sale, termenul poate fi, dupa caz, peremptoriu sau dilatoriu.
Termenul este peremptoriu sub aspectul exercitarii dreptului de apelsau recurs, titularul putand sa promoveze calea ordinara de atac in interiorul intervalului de timp prevazut de lege. Neexercitarea apelului ori recursului, dupa caz, in termenul prevazut de lege duce la respingerea lor ca tardive.
Termenul este dilatoriu sub aspectul posibilitatii de punere in executare a hotararii judecatoresti penale. Astfel, potrivit art. 416 pct. 2 lit. a, hotararea judecatoreasca va putea fi pusa in executare numai la data expirarii termenului de apel, cand aceasta ramane definitiva prin neapelare pana in acel moment. In aceasta ipoteza actul procedural al punerii in executare poate fi efectuat numai dupa trecerea termenului de apel, ceea ce face ca acest termen sa fie dilatoriu.
Vintila Dongoroz si colectiv, Explicatii teoretice ale Codului de procedura penala roman. Partea speciala, vol. II, Ed. Academiei, Bucuresti, 1976, p. 219;
Ion Neagu, Drept procesual penal. Partea speciala.Tratat, Ed. Global Lex, Bucuresti, 2004, p. 200;
Termenul de apel sau cel de recurs sunt termene procedurale, la calcularea lor aplicandu-se sistemul unitatii libere (zile libere), iar daca termenul a expirat intr-o zi nelucratoare, potrivit art. 186 alin. final C.pr.pen., termenul expira la sfarsitul primei zile lucratoare care urmeaza.
Termenul de apel sau cel de recurs sunt termene legale si impertative, nerespectarea lor atrage decaderea dinexercitiul dreptului de a declara apel sau recurs si nulitatea actului facut peste termen (art. 185 alin. 1 C.pr.pen.).
II. Durata termenului de apel si de recurs
In materia termenului, regula generala este aceea a apelului in termen.
Potrivit art. 363 si art. 385 C.pr.pen., termenul de apel sau de recurs este de 10 zile daca legea nu prevede altfel. Acesta este termenul general de apel.
In unele cazuri urgente, termenul de apel sau de recurs este de 3 zile, de 48 sau 24 de ore. Este cazul judecarii unei cereri sau a unei propuneri de eliberarea conditionata (art. 450 alin. 4 C.pr.pen.), ori a unei cereri de incetare a executarii pedepsei la locul de munca (art. 450 alin. 2 C.pr.pen.), precum si al judecarii unei cauze dupa procedura speciala de urmarire si judecare a unei infractiuni flagrante (art. 477 alin. 1 C.pr.pen.) - termenul de 3 zile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Termenele de Apel si de Recurs.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!