Teritoriile Basarabiei

Extras din referat Cum descarc?

Romania intregita, ca stat liber si independent, asa cum a devenit dupa Marea Unire din 1918, a rezultat din istoria de veacuri pe care am inscris-o pe aceste pamanturi stramosesti.
Urmasii recunoscuti ai dacilor si romanilor, bastinasii acestei zone expuse din estul Europei, au constituit din totdeauna un puternic zid de aparare pentru restul continentului.
In timp ce occidentalii isi construiau castele si palate, isi iroseau imaginatia creand celebre gradini si parcuri sau puneau bazele unei culturi proprii, romanii trebuiau sa stea aici, permanent de straja impotriva navalitorilor de mai aproape sau de mai departe, carora nu le puteam fi pe plac nici pentru originea noastra latina si nici pentru credinta noastra crestina.
Dovada autentica, a ceea ce am trait noi aici, sunt de pe o parte cetatile de aparare ce ni le-am construit peste tot in tara si mai ales de-a lungul hotarelor si pe de alta parte, o dovada tot atat de elocventa sub acest raport, sunt manastirile si bisericile, pe care marii nostri voievozi le-au ridicat in semn de ,,multumita lui Dumnezeu" pentru victoriile ce le-au repurtat impotriva acelora care au indraznit sa ne calce pamanturile si sa ne jefuiasca tara. Se poate spune ca cetatile noastre sunt o marturie vie a dragostei de glie si vitejiei oamenilor acestor locuri, tot asa dupa cum lacasurile noastre sfinte sunt o marturie a credintei si nadejdei lor in Dumnezeu. Din punct de vedere artistic si arhitectonic, istoricii, arheologii si criticii de arta au destule de spus atat despre Notre Dame (Paris), Sf. Petru (Roma) sau St. Paul (Londra), cat si despre manastirile noastre de la Putna sau Voronet, sau despre biserica noastra ,,Trei Ierarhi" de la Iasi.
Daca intr-adevar, de-a lungul istoriei noastre am fost aproape permanent in situatia de a tine o mana pe coarnele plugului, iar o alta pe spada sau sabie, asta nu inseamna ca n-am stiut in acelasi timp care ne este adevarata menire pe aceste meleaguri. Lucrul cel mai de seama, care ne-a tinut pe toti in picioare aici, este ideea noastra de neam, cu radacinile adanci pe care aceasta le are in originea comuna, in aceeasi limba pe care o vorbim si in aceleasi obiceiuri vechi pe care le avem si le cultivam. ,,De aceea constituirea Tarii Romanesti (Muntenia) si a Moldovei se poate aprecia ca fiind cea mai cuprinzatoare si semnificativa realizare politica a societatii romanesti medievale" .
De altfel, ideea a ceea ce am fost, a ceea ce suntem si a ceea ce trebuie sa fim in continuare pe aceste locuri, o vedem, printre altele, in gandurile si faptele lui Mircea cel Batran, Iancu de Hunedoara, Vlad Tepes, Stefan cel Mare si bineinteles in cele ale lui Mihai Viteazul, care in 1601 a reusit sa faca din Alba Iulia, capitala celor trei Tari Romanesti unite, Muntenia, Transilvania si Moldova. Chiar daca pentru scurt timp, aceasta unire realizata de Marele nostru Voievod aducea, dupa 14 secole, in actualitate imaginea Daciei medievale, pentru istoria noastra nationala are o semnificatie din cele mai importante.
O alta pagina frumoasa, la inima noastra, a tuturor, se inscrie in istoria tarii noastre cu doua secole si jumatate mai tarziu, Unirea Principatelor din 1859, Unirea dintre cele doua provincii romanesti, Muntenia si Moldova, care au tinut sa arate astfel lumii intregi ca sunt una.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teritoriile Basarabiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!