Teoriile criminologice - Orientarea biologica

Extras din referat Cum descarc?

Teoriile criminologice reprezinta abordarile stiintei criminologiei pentru a putea explica anumite comportamente sau actiuni ale indivizilor si pentru a intelege in general fenomenele si procesele care se desfasoara intr-un anumit context infractional, in scopul identificarii unor solutii de tratament sau pentru prevenirea acestora pe viitor.
In general, teoriile criminologice au fost studiate in functie de orientarea etiologica predominanta a acestora si astfel au reiesit mai multe tipuri de teorii criminologice, cupa cum urmeaza: teoria biologica, teoria psihiatrica-psihologica si teoria sociologica, un loc aparte fiind rezervat teoriilor integrative.
In lucrarea de fata vom analiza abordarea criminologica din perspectiva teoriei biologice.
2.Aspecte generale 
Orientarea biologica este explicata in principal prin intermediul teoriilor reductioniste care considera comportamentul infractional ca avand origine organica, dar si prin intermediul teoriilor moderate in care pot fi luate in conisderare si alte influente in afara de cea de origine organica.
Principala caracteristica a acestei orientari este compararea delincventului fata de nondelincvent in functie de trasaturile specifice de natura bioantropologica care ar trebui sa fie in principiu diferite si ca urmare ar trebui sa creeze tipul delincventului/ non delincventului. Conform teoriilor prezentate mai jos, factorii biologici au o mare influenta in determinarea originaii comportamentului criminal. 
Principalele teorii biologice sunt:
1.Teoria atavismului evolutionist;
2.Teoria ereditatii, biotipurile criminale;
3.Teoriile bioconstitutionale: teoria inadaptarii biologice, teoria constitutiei delincvente
4.Teoriile moderne.
2.1. Teoria atavismului evolutionist
Teoria atavismului evolutionist a fost introdusa de medicul militar Cesare Lombroso (1835-1909) in cartea sa "Omul delincvent/ L'uomo delinquente" in anul 1876. In cartea sa, Lombroso considera ca intre criminal si non-criminal exista o diferenta de natura Astfel, "criminalii, sunt ramasitele biologice ale unui stadiu de dezvoltare timpuriu si ca sunt indivizi mai primitivi si mai putin evoluati decat concetatenii lor care nu sunt criminali. Cesare Lombroso a folosit termenul de ,,atavistic" pentru a descrie acesti oameni." Atavismul este definit ca reprezentand "aparitia la descendenti a unor caracteristici proprii ascendentilor indepartati si care nu s-au manifestat in generatia intermediara( lat. atavus = stramos)". 
Potrivit acestei teorii, deficientele omului primitiv cu o inteligenta inferioara si ale animalelor inferioare apar la anumiti indivizi, considerati ca potentiali criminali innascuti de catre Lombroso, sub forma unor malformatii sau defecte fizice ale "scheletului si cutiei craniene, asimetrie bilaterala, dezvoltarea masiva a maxilarelor , anomalii ale urechilor, ochilor, nasului, mainilor, picioarelor , degetelor etc Ulterior Lombroso include in deficientele fizice apartinand acestui tipar de criminalitate si degenerescenta epileptica. 
In conceptia lui Lombroso aceste anomalii ar trebui sa dea indicii asupra predispozitiei unor indivizi de a comite crime, prin urmare, cei care au o natura atavica pot fi susceptibili a fi criminali innascuti cu puterinice tendinte criminogene si care, considera Lombroso, nu pot fi inluentate pozitiv de mediul in care traieste individul respectiv. 
In acest context, Lombroso identifica mai multe tipuri: criminalul innascut (considerat de Lombroso ca fiind incorigibil), criminalul pasional, criminalul epileptic, criminalul ocazional, criminalul - femeie.
2.2. Teorile ereditatii, biotipurile criminale 
Charles Goring il combate pe Lobroso si, ca urmare a cercetarilor sale, demonstreaza ca unele deficiente fizice ale criminalilor sunt de ordin ereditar iar comportamentul social al acestora este unul mostenit. Studiile facute de Goring pe arborele genealogic, au determinat ca in familiile intemeiate de infractori exista un numar mai mare de infractori decat in familiile intemeiate de indivizi non-infractori. De asemenea, studiile facute pe gemeni monozigotici au demonstrat ca factorul ereditar este semnificativ in determinarea carateristicilor criminogene ale indivizilor respectivi. De asemenea, studii importante au revelat si faptul ca copii nascuti din parinti infractori dar adopati in alte familii de non-infractori au un puternit factor ereditar care le influenteaza comportamentul in sensul ca sunt prezente elemente criminogene in personalitatea lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoriile criminologice - Orientarea biologica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Ghe. Nistoreanu, Ghe. Costache, Elemente de criminologie- Note de curs, Spiru Haret. 
2.Aura Preda, Criminologie, Editura Fundatiei Romania de Maine, 2011
3.Tudor Amza, Criminologie, An II, Sem 1 - Suport de curs pentru invatamant deschis la distanta (I.D.), Universitatea Hyperion Bucuresti, 2011.
Alte materiale de curs:
4.Criminologie si penologie, Sinteze, Spiru Haret, p. 259-301.
Publicatii internet:
5.http://www.stiucum.com/drept/criminologie/Principalele-curente-in-crimin55928.php


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!